Reklama

Dlaczego wierzymy chociaż awłaściwie nic nie wiemy? (69)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 1562

Re: Dlaczego wierzymy chociaż awłaściwie nic nie wiemy?

Napisał(a): Gość -

Znowu ktoś usnął post gościa ale zdążyłem go przeczytać.NIe naruszał regulaminu a mimo to moderator bezmyślnie usunął go po zgłoszeniu jakiegoś "nawiedzonego".Czy wy zgłaszający posty do usunięcia nie przesadzacie?Czy obecnie nic na tym forum nie można napisać?

INTERIA.PL

No rzeczywiście usunięto mój post, nie było w nim obrażania godności z wyjątkiem godności komuny o ile w ogóle można ująć to w ten sposób:))) ani wulgaryzmów.
Cieszy mnie, że chociaż jedna osoba przeczytała:)) Chwilo nie chce mi się powtórnie pisać.

gość

GrimKenobi Jak ateiści mogą wpływać skoro 95% to katolicy? Ale znałem wspaniałego nauczyciela Historii zagorzały Ateista... A nauczał tak, że pokochałem historię... i kocham ją do dziś. Ale później w szkole ogólnej pojawiła się katolicka nauczycielka historii i już tylko krzyczeć potrafiła. Nic tylko krzyk i niechęć do tłumaczenia. Wycieczki do muzeów? A po co feee.... Za to nie chciała opowiadać o dinozaurach i innych kulturach niż chrześcijańska... czego to dowodzi? Moim zdaniem tylko tego, że obie jednostki były zupełnie inaczej psychicznie skonstruowane. Pan nauczyciel chętnie tłumaczył opowiadał i cóż, dyskutował, ale nie odmawiał chrześcijaństwu zasług, ale jak i żadnej innej religii i to właśnie dzięki niemu dziś Cię nie potępiam, nie wyszydzam, i dyskutuje a nie niszczę. Teraz wykaż mi pozytywny wpływ religii w ostatnich 20 latach masz cały świat, ale w nauce...

Za rządów ateistów w naszym kraju skupiano się tylko na rozwoju szkół podstawowych i zawodowych. Człowiek powinien umieć się podpisać i pracować, więcej nie było potrzeby. Inteligencja nie była mile widziana dlatego tępiono towarzystwa naukowe np zlikwidowano Polską Akademię Umiejętności i Towarzystwo Naukowe Warszawskie. Po upadku ich rządów przez 20 lat założono więcej wyższych uczelni niż przez 40 lat rządów ateistów.
No to podam kilka faktów z wpływu chrześcijan na rozwój edukacji w naszym kraju.
Wprowadzenie pisma, wprowadzenie pierwszych szkół, pierwszy uniwersytet, pierwsze bezpłatne szkoły, pierwsze szkoły średnie, powstanie Kongregacji Mariańskiej, wprowadzenie pierwszej bezpłatnej biblioteki publicznej, wprowadzenie stypendiów dla biednych uczniów, powstanie bezpłatnych akademików dla biednych uczniów, powstanie Komisji Edukacji Narodowej, otworzenie Zakładu Naukowo-Wychowawczego, powstanie Polskiej Macierzy Szkolnej, powstanie Towarzystwa Przyjaciół Nauk...

Pierdoło jedna, to nie były rządy ateistów tylko KOMUNISTÓW.Nie odróżniasz jednych od drugich???Tylko ciemniak stawia znak równości między ateistą a komunistą.W Szwecji, Niemczech czy we Francji są też ateiści.Czy wg ciebie to komuniści???Rzuca się w oczy, że brak ci dogłębnego spojrzenia na sprawę, umiejętności analizowania i wyciągania prawidłowych wniosków.Twoje podejście do wszystkiego jest płytkie...mogę tak powiedzieć bo ty już nie pierwszy raz się tutaj "produkujesz" z podobnymi rewelacjami.
Hahaha...na twoim miejscu nie chwaliłbym się wcale tak tymi uczelniami, które jak grzyby po deszczu wyrosły w ostatnim dwudziestoleciu z uwagi na to, że wypuszczają one w większości ignorantów pod każdym względem.Takiego nieuctwa wśród osób z wyższym wykształceniem jak jest teraz dawno nie było.Ważna jest jakość a nie ilość.Te twoje uczelnie w światowym rankingu absolutnie się nie liczą.
PS. KTOŚ JUŻ RAZ USUNĄŁ MOJĄ ODPOWIEDŹ NA TWÓJ POST.MOŻE NAWET TY.NIE RÓB TEGO WIĘCEJ BO I TAK JĄ BĘDĘ WKLEJA Ł ALBO ZACZNĘ ZGŁASZAĆ TWOJE POSTY DO USUNIĘCIA Z A OBRAZĘ ATEISTÓW.KUMASZ???

DO MODERATOR!
Zanim pani BEZMYŚLNIE usunie ten post niech pani sprawdzi sobie w dostępnych słownikach i encyklopediach co znaczy słowo PIERDOŁA bo brakuje pani wiedzy w tym zakresie.Nie ma to jak być świętoszkowatym i NADGORLIWYM, co nie????Nie wie pani, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu???Wstyd!!!
W tym układzie proszę, przejrzeć posty w tym wątku i usunąć wszystkie naruszające GODNOŚĆ ATEISTY!!!JA TĄ SPRAWĘ ZGŁOSZĘ DO ADMINA CHOĆ ZNAJĄC TEN PORTAL, NIC TO NIE DA!!!
INTERIA TO PORTAL TENDENCYJNIE USUWAJĄCY POSTY ZWŁASZCZA ATEISTÓW!!! W ŻADNYM CYWILIZOWANYM KRAJU TAK NIE MA.

Napisał(a): cihy -

[cytat kogo=gość]Moja wiara nie jest ślepa. Opiera się na doświadczeniu realnej dla mnie obecności Boga. Ale nie jest wiedzą, bo wtedy także i Ty nie miałbyś wyboru - musiałbyś uwierzyć. "

Nie musial by. Nie pamiętasz niewiernego Tomasza?

Napisał(a): jumar61 -

gość Znowu ktoś usnął post gościa ale zdążyłem go przeczytać.NIe naruszał regulaminu a mimo to moderator bezmyślnie usunął go po zgłoszeniu jakiegoś "nawiedzonego".Czy wy zgłaszający posty do usunięcia nie przesadzacie?Czy obecnie nic na tym forum nie można napisać?

Jeśli pretensje to tylko do moderatorów bo internauci piszący czy czytający mają prawo być różni w zależności od punktu siedzenia. ALE MODERATOR TO CO INNEGO . POWINIEN BYĆ LO0GICZNY I W MIARĘ OBIEKTYWNY. TO JEDNAK SPRAWA WŁAŚCICIELA . tego forum który powinien kontrolować ludzi z którymi współpracuje. poza tym wymagają od naws uczciwości a sami nie dają tego przykładu gdyż każde usunięcie postu powinno zawierać krótkie uzasadnienie . to byłoby bardzo wskazane i prowadziłoby do podniesienia kultury na tym forum. jumar

gość Każda wiara jest ślepa. Inaczej nie nazywałaby się wiarą, tylko nauką.

ale to nie jest odpowiedz na postawione pytanie,a odpowiedz jest prosta:
Wierzymy bo tak nas nauczono!
Kto chce niewierzyc, musi sie tego osobiscie nauczyc. A dyskusje miedzy wierzacymi i niewierzacymi sa tylko prowokacjami retorycznymi. (W dyskusji nikt nie ma zamiaru sie poddac!)

cihy][cytat kogo=gość Moja wiara nie jest ślepa. Opiera się na doświadczeniu realnej dla mnie obecności Boga. Ale nie jest wiedzą, bo wtedy także i Ty nie miałbyś wyboru - musiałbyś uwierzyć. "

... czyli wierni i niewierni od dawna sie scieraja. Proponuje zamknac ten temat. Nie ma sensu spierac sie o to co kto lubi - w imie milosci blizniego.

cihy][cytat kogo=gość Moja wiara nie jest ślepa. Opiera się na doświadczeniu realnej dla mnie obecności Boga. Ale nie jest wiedzą, bo wtedy także i Ty nie miałbyś wyboru - musiałbyś uwierzyć. "

... tez racja - wiara nie jest slepa - musi byc wyuczona i stale pielegnowana, kontrolowana !
Dopiero samodzielna praktyka zyciowa moze doprowadzic do rozroznienia mitu od rzeczywistosci i narodzin ateizmu i utraty tzw "laski wierzenia".

Napisał(a): bazini53 -

GrimKenobi

gość
Za rządów ateistów w naszym kraju skupiano się tylko na rozwoju szkół podstawowych i zawodowych. Człowiek powinien umieć się podpisać i pracować, więcej nie było potrzeby. Inteligencja nie była mile widziana dlatego tępiono towarzystwa naukowe np zlikwidowano Polską Akademię Umiejętności i Towarzystwo Naukowe Warszawskie. Po upadku ich rządów przez 20 lat założono więcej wyższych uczelni niż przez 40 lat rządów ateistów.
No to podam kilka faktów z wpływu chrześcijan na rozwój edukacji w naszym kraju.
Wprowadzenie pisma, wprowadzenie pierwszych szkół, pierwszy uniwersytet, pierwsze bezpłatne szkoły, pierwsze szkoły średnie, powstanie Kongregacji Mariańskiej, wprowadzenie pierwszej bezpłatnej biblioteki publicznej, wprowadzenie stypendiów dla biednych uczniów, powstanie bezpłatnych akademików dla biednych uczniów, powstanie Komisji Edukacji Narodowej, otworzenie Zakładu Naukowo-Wychowawczego, powstanie Polskiej Macierzy Szkolnej, powstanie Towarzystwa Przyjaciół Nauk...

Nie chce nic mówić ale poziom tych wyższych szkół jest żałosny. Nasza Edukacja wciąż jest cofana, a raczej jej poziom. Za PRL... nie było dobrze, ale nauka akurat w działach technicznych musiała stać wysoko. Bo to gwarantowało dostęp do nowych technologi, które nam narzucał nasz okupant Radziecki. Bądź uczciwy i przyznaj, że państwo w czasach Socjalizmu w Polsce z założenia było świeckie ale za to już jego możnowładcy nie za bardzo... Ateista to po prostu brak wiary w jakiegokolwiek boga... Czyli bytu nadprzyrodzonego. Ja wiem, że PRL był zły, ale ja Ci powiem, że akurat poziom nauki był o niebo wyższy. Nakładał na oficerów obowiązek rozwoju fizycznego i naukowego technicznego. Jasne Humaniści mieli trudno... ale Technicy Ci naprawdę zdolni mogli pracować nad wielkimi projektami. Z braku kasy było ich mało, Bo ZSRR nie posiadał kasy a tylko kapitał ludzki. Zauważ, że to za czasów PRL rozwijała się polska motoryzacja to za czasów PRL produkowaliśmy jedne z najnowocześniejszych na świecie Ciągników... w Ursusie... A co mamy teraz za czasów kościelnych wielu Uczelni uniwersytetów? Socjalizm nr2 tylko z dodatkiem demokracji.. Straszne to bo w szkołach naucza się religii ale nie w teologicznym pojęciu... a jedynej słusznej... To chyba coś nie tak. Umiera żołnierz na wojnie ma katolicki pogrzeb z całą szopką... Nie państwowy przecież on nie zginął za wiarę a za swój karaj, który nie równa się wiara. To jest problem i to duży problem. Mamy wszędobylską wiarę, której wyznawcy nie wiedzą co wyznają jest wszędzie...a powinna być w sercach swoich wyznawców... a zamiast tego jest jakimś symbolem cierpienia i czegoś nie reformowalnego, skostniałego. Powiedźcie mi czemu uważacie się za lepszych od chińczyków? Hindusów? Oni też mają swoją wiarę i jest ich o wiele wiele więcej.

++++++++++++++++++++++++++++
Powiedźcie mi czemu uważacie się za lepszych od chińczyków? Hindusów? Oni też mają swoją wiarę i jest ich o wiele wiele więcej.
+++++++++++++++++++++++
Nie jestem katolikiem bo samodzielnie widzę więcej.
To samo pytanie zadaj Chińczykowi czy Hindusowi odpowiedzi będą podobne.

Ponieważ jest Jeden Bóg i jedna wiara i po owocach to poznamy pozornie sprawa prosta.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Dlaczego wierzymy chociaż awłaściwie nic nie wiemy?