Re: 1% podatku na partie - dobry pomysł?
Napisał(a): Gość -
to jest dobry pomysł jeśli rzeczywiście budżet na tym skorzysta
Pali kot za dużo skrętów i wali go od stup do nie powiem czego
Pozornie dobry pomysł-tak jak wiele innych pomysłów UE , które zrobiły z jej członków niewolników, ale niebezpieczny.Kościoły TAK ale partie???
Boję się ,że moje 3% miałoby się do 3% Krauzego lub Kulczyka jak tytanik do kajaka, wiec moja partia nigdy nie dostałaby się do sejmu, a nie zapominajcie że oni oligarchowie też maja swoich kandydatów, którzy są w stanie nawet zmienić prawo karne na ich potrzeby.
POwolutku....żadne 3% - TYLKO 1% podatku na kogo chcę! : czy na partie , kościół, lub inne cele ! NIC WIĘCEJ! WARA od moich ciężko zapracowanych ,groszy'
Brawo ! Takich postulatów będzie ponad 100 i co wtedy z nami ?
Pomysl jest rzeczywiscie dobry bo trzeba pamietac ze to tez coroczne referendum o stanie panstwa i bat na politykow ze nie sa oderwani od spoleczenstwa jezeli chodzi o zwiazki wyznaniowe to tez popieram ten rodzaj dotacji bo w koncu bedzie odzwierciedlal realna ilosc wiernych
POwolutku....żadne 3% - TYLKO 1% podatku na kogo chcę! : czy na partie , kościół, lub inne cele ! NIC WIĘCEJ! WARA od moich ciężko zapracowanych ,groszy.
Które i tak oddajesz. Ludzie czytać trochę!!!
Propozycja ogólnie dobra. Jednakże wolałbym aby zostać przy jednym procencie i to ja decyduję na jaki cel i w jakiej części zechcę go podzielić. Niech partia polityczna/OPP "zabiega" o to abym to właśnie ich wsparł tym 1%... Oczywiście powinna istnieć również możliwość podzielenia tego procenta na dwie, trzy czy więcej części w zależności ile organizacji chciałbym obdzielić. Co do związków wyznaniowych - każda religia powinna się utrzymywać ze składek swoich wiernych, czyli wyznawcy się deklarują że chcą wspierać swoją religię i powinni płacić składkę na ten cel potrącaną im bezpośrednio z pensji - ale właśnie tego najbardziej boją się urzędnicy KRK w Polsce. Po wprowadzeniu takiego rozwiązania dramatycznie spadłaby ilość wiernych: wydaje mi się że miast "mitycznych" 95% katolików mielibyśmy może 40% oraz związany z tym znaczący spadek wpływów do kasy KRK oraz upadek znaczenia KRK w polityce, życiu społecznym, itd gdyż byłaby to weryfikacja siły oddziaływania KRK, który nie miałby już prawa twierdzić, że Polska to katolicki kraj.
to bardzo dobry pomysł ale tylko pomysł jeszcze trzeba wprowadzić go w życie a do tego długa droga
1% podatku na partie - dobry pomysł?
Zgłoś do usunięcia | Link
Ruch Palikota proponuje, żeby do możliwości przekazania 1% podatku na organizację pożytku publicznego dodać możliwość przekazania 1% na kościół lub związek wyznaniowy i 1% na partię polityczną. To łączyłoby się ze zlikwidowaniem dotacji na partie z budżetu państwa. Co o tym myślicie?
Mnie, tak na pierwszy rzut oka, podoba się ten pomysł, bo podoba mi się to, że mógłbym sam zadecydować o tych 3% (to malutko, ale jakby nie patrzeć, 3 razy więcej niż teraz). Brak dotacji na partie to też jakaś oszczędność dla budżetu. Ale z 2 strony czy nie doprowadzi to do tego, że tylko bogaci będą mogli zakładać partię? Jak myślicie?