13
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń30
  • Odpowiedzi5
  • Ocen na +30
13 ppt ?

A co z zakazem uboju rytualnego ? (6)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

A co z zakazem uboju rytualnego ?

Napisał(a): PuszekOkruszek -

Na tle konfliktu miedzy Polską a Izraelem o interpretacje historii powraca kwestia uboju rytualnego . Moim zdaniem Polska powinna kategorycznie zakazać tego okrucienstwa wobec zwierząt .

Ankieta

Czy Polska powinna zakazać uboju rytualnego ?

  • 57%
  • 43%
głosów: 7
  • Czy Polska powinna zakazać uboju rytualnego ?
Nie zaznaczono żadnej odpowiedzi !
INTERIA.PL

Re: A co z zakazem uboju rytualnego ?

Napisał(a): ~posoborowie trwa -

Przy okazji, polecę bardzo ciekawy artykuł pt. "Pius XII bronił żydowskich obrządków w Polsce" (na: bibula.com/?p=2069), mianowicie, że Pius XII był przeciwny zakazowi uboju bydła wg obrządku żydowskiego. Zaś w artykule pt. "Pius XII, ukochany papież Żydów " (na: bibula.com/?p=86687), jest mowa o pomocy Piusa XII w celu ratowania ludzi pochodzenia żydowskiego, przed Holocaustem.

Re: A co z zakazem uboju rytualnego ?

Napisał(a): dalia45 -

Widzisz ilu tutaj (na forum) jest ignorantow ??? Ilu bezmozgowcow. ??? takich "ktorym miedzy nogami dynda" NIC IM NIE DYNDA ,BO NIE MAJĄ JAJ ! Niestety, przekonalam się ,że wiecej tu bucow niz normalnych...

Ten rytual jest potworny i mam nadzieje ze w przyszlym zyciu ci ignoraci beda takim bydlem ( a moze nie kazdy to widzial ??? i nie wie na czym polega ??? )

Re: A co z zakazem uboju rytualnego ?

Napisał(a): papadopulos -

Rytuały są nieodłącznym towarzyszem człowieka od zarania dziejów.
Większości nie pasuje nagłaśniany(celowo) przez media żydowski ubój rytualny...
Spójrzmy na nasze podwórko, czy czernina(polska zupa) kojarzy się komuś z ubojem rytualnym?
Pewnie nie, ale mechanizm jest właściwie identyczny.
Poniżej cytuję pewną dziewczynę, która była świadkiem pozyskiwania składnika zupki.

"Dziś, zupełnie przypadkiem, będąc z rodzicami i bratem na wyjeździe odkryłam, jak dokładnie zdobywa się krew na czerninę. Wiedziałam, że zupy nienawidzę, wygląda i pachnie paskudnie, a świadomość, że jest to krew, zupełnie nie dodaje jej atrakcyjności. Ale cóż, dla mojego ojca to smak dzieciństwa, gdy tylko ma okazję, czyli głównie na wyjazdach, jada.

I tak, od słowa, do słowa, dowiedziałam się, jak w gospodarstwach (mój tata pochodzi ze wsi, a po przeszukaniu internetu odkryłam, że ta praktyka to nie jest odosobniony przypadek) pozyskuje się krew.

Otóż, moi mili, bierzemy kaczkę. Dociskamy jej dziób do szyi. Podskubujemy nieco kark. I nacinamy, krew spuszczając do słoiczka (ponoć z octem i wodą, żeby nie skrzepła).

Oczywiście, kaczka cały czas jest żywa, często nawet nie ogłuszona.

Nie mam nic do zabijania zwierząt, ale jakoś tak... Nie. Brr. Myśl o wrzuceniu homara na wrzątek, bo to skorupiak, mnie nie wzrusza nijak. Ale spuszczanie z żywego, świadomego ptaka krwi jest zbyt paskudne."

Homar + wrzątek jest ok?
Wracając do tematu, to ubój rytualny jest liczbowo niezauważalny w ilości uśmierconej do celów kulinarnych zwierzyny.
Tylko ubój rytualny jest "na językach", bo o zawartości własnego talerza się nie dyskutuje.
Pewien piosenkarz powiedział kiedyś "Gdyby ściany rzeźni były ze szkła, to ludzkość przszła by na wegetarianizm.."
Życzę smacznego wszystkim forumowiczom, podczas spożywania "humanitarnego" schaboszczaka lub mielonego....
« Wróć do tematów
Do góry strony: A co z zakazem uboju rytualnego ?