Reklama

Analiza techniczna czy fundametalna? (10)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 32

Analiza techniczna czy fundametalna?

Napisał(a): Gość -

Ja myślicie którą lepiej jest się kierować ?
Do mnie czysto intuicyjnie przemawia techniczna-ale tez chyba fundamentalna jest trudniejsza do opracowania.

Do technicznej jest już oprogramowanie.

Ale czytałam już nie pamiętam jaki znany gracz to pisał, że najlepiej połączyć te dwie analizy.

INTERIA.PL

Re: Analiza techniczna czy fundametalna?

Jeszcze jedna, malutka informacja.

Guru Wam radzi i pisze: wystarczy zebrać niecałe 15 tysięcy akcji, aby kurs zatrzymał się na 1,50.

Tak pisze Guru. wystarczy zebrać z rynku niecałe 15 tysięcy akcji, aby kurs zatrzymał się na 1,50. Czyli mówiąc dokładniej jeżeli ściągniemy z rynku 15 tysięcy akcji to będziemy mić wpływ na kurs???? No, no, no, ale niech tam.
Tylko jak później sprzedać te 15 tysięcy akcji???? A tego to już Guru nie pisze.

technik jest wiele. Są tacy co korzystają z technicznej, tacy co z fundamentalnej i Ci co korzystają z obydwu. Jedni i drudzy z sukcesem, bądź bez. Pewne jest tylko to że każdy musi byc bardzo dobry w swojej strategii. Takie moje zdanie

Ja prywatnie zaczynam od analizy fundamentalnej, szukając spółek które maja perspektywę wzrostu. Obserwuję co się dzieje na rynku ogólnie a następnie w oparciu o analizę techniczną zawieram otwieram transakcję. Znowu śledzę i jeśli widzę zbliżające się opory - sprzedaję. Może daje to mniejszy zysk ale dosć pewny :)

Analiza techniczna i analiza fundamentalna daja rozne informacje o warunkach panujacych na rynku i o samych spolkach. Która z nich jest lepsza zalezy od tego jakich informacji Ty sam potrzebujesz. Osobiscie preferuje laczenie analizy technicznej i analiz fundamentalnej bo wtedy mam pelen zakres informacji, ktore pozwalaj mi podjac najbardziej racjonalna decyzje. Oczywiscie wiaze sie to rowniez z wieksza iloscia czasu, ktory trzeba poswiecic na te dwa typy analizy.

---
http://www.growandgo.pl ---> DARMOWY kurs: Jak skutecznie zacząć inwestować na giełdzie?
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

Napisał(a): Horka -

Ja za radą jednego z traderów zaczęłam od analizy technicznej. Ciężko na początku zrozumieć zależności mikro i makroekonomiczne, a tu znajomość wykresów najbardziej się przydaje.
Myślę, że analiza techniczna jest dobrym kierunkiem zwłaszcza dla osób, którym ciężko zapanować nad emocjami. Muszą wykonywać zalecenia systemu. Odchodzi zastanawianie się nad otwarciem czy zamknięciem pozycji.
Co do analizy fundamentalnej, to zgodnie z większością opinii jakie przeczytałam, powinna być druga w kolejce.

Napisał(a): benek -

Żadne mechanistyczne sygnały, tylko i wyłącznie własna wiedza się liczy. Najpierw fundamentalne wybranie spółek a dopiero później gra na niej w oparciu o sygnały AT. A swoją drogą, jeżeli ktoś chce pominąć etap analizy fundamentalnej od razu proponuję przejście na FW20 - moim zdaniem rynek idealny

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Analiza techniczna czy fundametalna?