Re: Auto z Włoch - dylemat rejestracji
Napisał(a): Gość -
Możesz kupic bez zarejestrowania,cło ,skarbowy i rejestracja nie są takie skomplikowane.Ale auto zWłoch musi byc tam wyrejestrowane i zdięte zewidencji notarialnej. Włosi mają auta zapisane notarialnie. W dowodzie rejestracyjnym musi byc wpis o zdięciu z ewidencji notarialnej. więc sprawdzaj dokładnie dokumenty
witam auta z tablicami tymczasowymi nie można sprzedać,to wiem na 100%,a co do reszty to nie pomogę, bo ja auta sprowadzam z niemiec.,ale rejestracja nie jest takim strasznym problemem .Pozdrawiam
KUPILEM AUTO Z WLOCH W GRUDNIU UBIEGLEGO ROKU.Z ZAREJESTROWANIEM NIE MIALEM PROBLEMU A Z TEGO CO WIEM W TYM CZASIE JUZ PRZEPIS BYL ZMIENIONY.JEZELI AUTO MA TAK ZWANE TABLICE ZJAZDOWE MOZESZ NA NICH JEZDZIC W ZALEZNOSCI NA ILE DNI SA WAZNE.MOZESZ ROWNIEZ NA NICH JEZDZIC JEZELI ICH TERMIN WAZNOSCI UBEZPIECZENIA MINAL WYKUPUJAC PO PROSTU OC NA NUMER NADWOZIA GDYZ NIE MASZ JESZCZE TABLIC WYDANYCH PRZEZ WYDZIAL KOMUNIKACJI.PO ICH OTRZYMANIU MUSISZ SIE UDAC DO UBEZPIECZYCIELA ZEBY WPISAL NR REJESTRACYJNY NA POLISIE.JEZELI CHODZI O KUPNO NAJLEPIEJ JAKBY NA UMOWIE ORYGINALNEJ BYLY TWOJE DANE WTEDY WSZYSTKO ZALATWIASZ SAM TAK JAKBYS BEZPOSREDNIO SAM SOBIE AUTO SPROWADZIL...POWODZENIA
WSZYSTKO JEST TAK SAMO JAK Z AUTAMI Z NIEMIEC.CO DO WLOSKICH AUT MUSISZ MIEC AKT WLASNOSCI AUTA KTORY MA WLASCICIEL POJAZDU .RESZTA TAK SAMO NIE MA ZADNYCH KOMPLIKACJI TYLKO WYDZIAL KOMUNIKACJI KOLEJKI, KOLEJKI,KOLEJKI
Z Wloch jest prosta sprawa, do rejestracji potrzeba 2 dokumenty (oba tego samego formatu): akt wlasnosci ostatniego wlasciciela, i dowod rejestracyjny z wpisem o wyrejestrowaniu na eksport do UE. Z takimi dokumentami nie bedzie najmniejszych problemow z rejestracja w Polsce.
Mam prośbę, proszę podac orginalne włoskie nazwy tych wymaganych dokumentów i nazwy włoskich instyucji, które je wydają, dziekuję
Do rejestracji auta z Włoch potrzebne są:
1. Carta di circolazione (dowód rejestracyjny_ w celnym nazywają to TARGA, jest to dowod rejestracyjny kilka razy większy od naszego
2.Certyficato di propieta (akt własności) z hologramem wydawany przez Automobilclub d'Italia (ACI)
i reszta standard: akcyza, US, przegląd, tłumaczenia, recykling
Mam duży problem kupilem samochod sprowadzony z wloch od handlarza w polsce, umowe miałem sporządzona pomiedzy pierwszym wlascicielem a mną.Po przetłumaczeniu dokumentów okazało sie ze na drukiej stronie dowodu byla naklejka ze zmiana własciciela na włoski komis, tak samo wystawione jest świadectwo własnosci na komis.Co mam teraz zrobic?czy zwykla umowa kupna sprzedaży w 2 jezykach pomiedzy komisem a mna przejdzie czy musi byc faktura?prosze o szybka odpowiedz bo jestem załamany.ramarcin1@poczta.onet.pl
Zakupiłem samochód z Włoch.Qszystkie formalnosci zwiazane z oplatami zostaly wykonane.Przy rejestracji w Urzedzie wystapil problem zwiazany z brakiem dowodu rejestracyjnego.Co mozna w tej sytuacji zrobic nie majac kontaktu z wlascicielem z Włoch.Prosze o odpowiedz.Pilna sprawa
Auto z Włoch - dylemat rejestracji
Zgłoś do usunięcia | Link
Witam serdecznie,
Chciał bym kupić autko sprowadzone przez prywatnego handlarza (autko z włoch). I teraz chciał bym się dowiedzieć jakie papiery po zmianie przepisów są potrzebne do auta sprowadzonego z włoch (wiem ze z Niemiec są potrzebne dwa jakieś)? Choć szczerze powiem że wyczytałem w prasie że najlepszym rozwiązaniem było by zarejestrowanie autka przez sprzedającego (tzn. importera), i tu moje pytanie jak taki problem rozwiązać najlepiej, sprzedawcy podobno robią to niechętnie. Chciał bym się w tym wypadku jakoś zabezpieczyć tzn. nie chciał bym wpłacać żadnej zaliczki na „słowo” bo wiadomo że sprzedawca mogl by się wyprzeć wszystkiego... spisuje się w takim wypadku jakąć deklarację że po zarejestrowaniu autka je kupię? (tak by sprzedawca tez miał pewność ze nie rejestruje auta w ciemno).
Druga sprawa że po takiej rejestracji dostaje się tablice tymczasowe tzn. 30to dniowe, i dopiero po otrzymaniu tablic „twardych” mógł by mi sprzedać takie autko? Czy z tablicami tymczasowymi też może sprzedać?? nie ma tu żadnych problemów ?
Niestety nie mam nikogo takiego którego bym się mógł poradzić w takiej sprawie..
proszę o poradę jakie rozwiązanie tutaj najlepiej zastosować, oczywiście jestem w stanie dopłacić handlarzowi za fatygę rejestracji (autko samo 9000-9500, chcę zaproponować 11000 gdyby zarejestrował)
pozdrawiam,
Shido