Reklama

Autonomia dla Śląska tak czy nie? (66)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 216
INTERIA.PL

Re: Autonomia dla Śląska tak czy nie?

Napisał(a): Gość -

Autonomia Sląska, to bajka z innej epoki, coś jak Autonomia Kurdów
( którzy jednak coś wojują ).
Slązacy chcą znowu dostać coś za darmo, wytargować, jak od zawsze
grając na opcji polsko-niemieckiej.Zamiast dobrych cięgów wszyscy
się z nimi certolą ( Polacy się ich boją, łażą jak koło jajka, a z drugiej
strony po zastosowaniu "sprawdzonych" niemieckich metod nie było by
mowy o Autonomii, ani o Ślązakach ).
Slążacy poza drobnym laniem nie odczuli grozy wojny ( ich ocena
jest typowo niemiecka, i sposób myslenia ), i uważają, że to co mieli
wcześniej należy się im dzisiaj.
Ponieważ nie zrobiono z nimi porządku zaraz po wojnie, są dzisiaj
jak niewinne lielije i marudzą jak niewyspane dzieci, że chcą .
Tez bym chciał, być piękny, zdrowy i bogaty, dlaczego mam nie chcieć?

""Slązacy chcą znowu dostać coś za darmo""" się odpierdol, oddajcie tylko co nasze...wszystko centrala niszczy...wysokie ceny węgla to wina nikogo innego jak polityków....polskiej polityki....

Gość ""Slązacy chcą znowu dostać coś za darmo""" się odpierdol, oddajcie tylko co nasze...wszystko centrala niszczy...wysokie ceny węgla to wina nikogo innego jak polityków....polskiej polityki....

Nie rozśmieszaj mnie, wasi Kameraden, kiedy tutaj gospodarowali wymordowali miliony ludzi
i zniszczyli Polskę do gołej ziemi. Wiec jak już tutaj zostałeś ( większość została Polakami
ze strachu, żeby nie płacić za bycie Niemcem ), to nie wydziwiaj,że centrala dzieli.Może i źle,
ale zamiast batów pozwolono Wam wyjechać za waszymi Kameraden, do Niemiec.
Nawet za narzuconą volkslistę był i jest rachunek do zapłacenia. Zawsze jest wybór,
ale i cena o której nic nie wspominacie, podobnie jak Niemcy, i Wy i oni
po tej wojnie wykręcili się sianem.Niewiniątka ględzące o autonomii.

Nie rozumiem dlaczego ogólnie mówiąc Polacy rzucają się że Śląsk chce autonomii. przecież jęczycie że musicie do Śląska dopłacać, że tu patologia jest i w ogóle to nas nie lubicie.więc powinno wam być na rękę żeby nas się pozbyć.i wcale nie myślę tu żeby przyłączać się do Niemiec bo pewnie bylibyśmy traktowani tak samo gorzej jak w Polsce. niech każdy gospodaruje swoją kasą a wtedy zobaczymy jak sobie da radę Śląsk bez reszty Polski.no ale tego chyba się boicie że będziemy mieć lepiej niż wy.

Sylwialc1976 Nie rozumiem dlaczego ogólnie mówiąc Polacy rzucają się że Śląsk chce autonomii. przecież jęczycie że musicie do Śląska dopłacać, że tu patologia jest i w ogóle to nas nie lubicie.więc powinno wam być na rękę żeby nas się pozbyć.i wcale nie myślę tu żeby przyłączać się do Niemiec bo pewnie bylibyśmy traktowani tak samo gorzej jak w Polsce. niech każdy gospodaruje swoją kasą a wtedy zobaczymy jak sobie da radę Śląsk bez reszty Polski.no ale tego chyba się boicie że będziemy mieć lepiej niż wy.

A niby dlaczego macie się mieć lepiej, za jakie zasługi? Wam się zdaje, że to Wasz węgiel,
mało tego powołujecie się na autonomię przedwojennną. O Waszych wojennych zasługach
już pisałem, więc się nie będę powtarzał.Polska nie jest krajem federacyjnym, czy związkowym.
Niemcy utraciły tereny w wyniku okrutnej wojny, którą wywołały, i za zniszczenia zapłaciły grosze.
Bo Polsce ledwo 20 mld US $, ( dali to Rosjanie, 10 % ze swojej puli , jednocześnie zmuszając
polski rząd do zrzeczenia się innych roszczeń ). Zniszczenia samej Warszawy szacuje się na ok
200 mld US $, ( tu nie jestem pewien, i z jakiego okresu ten dolar liczony).I Warszawa została
zniszczona nie w wyniku działań wojennych, ale na osobisty rozkaz kanclerza Rzeszy, a tych
roszczeń Polska się nie zrzekła, ale tez nie żąda, za cieńcy są w uszach.
Niemcy wykręcili się sianem i po 1 wojnie, spłacając grosze, i po drugiej też. Slązacy za
kolaboracje z Niemcami zostali symbolicznie ukarani, więc im się zdaje, że mogą stawiać żadania.
Zresztą Polacy zdurnieli do końca, wybierając sobie premiera, który ze zdziwieniem odkrył,
a raczej odkryli mu inni dziadka z Wehrmachtu, a profesor po maturze, zwolniony z Auschwitz
z powodu słabego zdrowia rozdaje karty. I jeszcze fundacja Adenauera, z dobrą kasą, dla
właściwych. Wojna za mało ich nauczyła, gdyby posprzątali lepiej, wielu problemów dzisiaj
by nie było.Żeby ten węgiel był Wasz, zapłaćie za niego krwią milionów, jak zapłącili Polacy.

O jejku jejku, przyczepiłeś się tego węgla jak rzep psiego ogona.Co ty myślisz że na Śląsku tylko węgiel jest? nie masz pojęcia o Śląsku,poczytaj trochę,przyjedź tu pozwiedzać to zobaczysz.I nie pisz o historii bo też nie wiesz jak było,Ślązacy też siedzieli w obozach w czasie wojny,też byli wywożeni na wchód i zachód do obozów i do pracy.A Warszawa była właśnie odbudowana z pieniędzy w dużej mierze płynących ze Śląska,taki był podatek na Warszawe jakbyś nie wiedział.bo cyckać Śląsk to fajnie było i zniszczyć tu wszystko.a teraz o patologii się rozpisujecie.A węgiel jest na Śląsku czy ci sie podoba czy nie.więc jest Śląski. jeśli chcesz możesz przyjechać i trochę popracować to zobaczysz jak to jest.ale ty to pewnie tylko w klawiature umiesz stukać,nic nie produkujesz i nie ma z ciebie pożytku.my nie chcemy nic od ciebie ani tobie podobnych.my chcemy żeby to co wypracujemy zostało u nas,a nie szło na takich darmozjadów , którzy tylko w stołki pierdzą i jęczą.Więc jak bedziesz znowu się czepiał , to najpierw trochę poczytaj o Śląsku.

Za to się tak pieklisz Panie Gość, nic nie wiesz o Śląsku, a tym bardziej o sytuacji tego regionu i ludziach tu żyjących w czasie wojny i po niej. Przyjedź na Śląsk, pogadaj z ludźmi, zwłaszcza tymi starszymi, którzy pamiętają jak było, kiedy na początku wojny młodych chłopaków Niemcy do Wermachtu ściągali, a ich rodziców do obozów wywozili, jesli jeszcze nie oberwali za powstania sąskie.

Wiem o Śląsku tyle co trzeba. A niby gdzie mi polscy ślązacy
wymachują niemieckimi paszportami?
Polska miała być "Deutschfrei", a co z tego wyszło?
Posłowie niemieccy, majaczenie o autonomii.
Tak się kończy polska łagodność ( i głupota ).
Polska już raz utraciła niepodległość i wiele się
nie nauczyli. Jak są miękkim robieni, to i mają
takie problemy na jakie zasłużyli.

Gość Wiem o Śląsku tyle co trzeba. A niby gdzie mi polscy ślązacy
wymachują niemieckimi paszportami?
Polska miała być "Deutschfrei", a co z tego wyszło?
Posłowie niemieccy, majaczenie o autonomii.
Tak się kończy polska łagodność ( i głupota ).
Polska już raz utraciła niepodległość i wiele się
nie nauczyli. Jak są miękkim robieni, to i mają
takie problemy na jakie zasłużyli.

Widac gówno wiesz o Śląsku i Ślązakach -madralo , poczytaj troche historii!!!!!

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Autonomia dla Śląska tak czy nie?