Reklama

Autonomia dla Śląska tak czy nie? (66)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 216

Re: Autonomia dla Śląska tak czy nie?

Napisał(a): Gość -

Czemu by nie. Tylko jak to w praktyce zrobic. Slask powinien dbac o swoje interersy po tylu latach eksplojtacji przez rozne rzady. To zeby jezyk slaski byl narodowym jest absurdem. Moze on byc jedynie cieplym domowym srodkiem komunikacji nawet w autonomicznym Slasku.

INTERIA.PL

Sylwialc1976 Nie rozumiem dlaczego ogólnie mówiąc Polacy rzucają się że Śląsk chce autonomii. przecież jęczycie że musicie do Śląska dopłacać, że tu patologia jest i w ogóle to nas nie lubicie.więc powinno wam być na rękę żeby nas się pozbyć.i wcale nie myślę tu żeby przyłączać się do Niemiec bo pewnie bylibyśmy traktowani tak samo gorzej jak w Polsce. niech każdy gospodaruje swoją kasą a wtedy zobaczymy jak sobie da radę Śląsk bez reszty Polski.no ale tego chyba się boicie że będziemy mieć lepiej niż wy.

Gdyby nie Slask, to mysle ze Polska by dawno upadla finansowo. Slask to gowne zrodlo finansowej eksplojtacji terenu zeby za wszelka cene wydobyc wszystko do ostatniej kropli wegla nie zwracajac zadnej uwagi na zniszczenie srodowiska i smierc ludzi. Przynajmniej tak bylo kiedys.

Śląsk nie będzie miał autonomii choćby dlatego, że mieszaka tutaj już za dużo osób spoza śląska, którzy nie mają zamiaru głosować za jakąkolwiek autonomią chyba, że chłopcy z Wiejskiej coś wykombinują i mieszkańcy Śląska postanowią mieć autonomię.

Napisał(a): Rymiarz1962 -

Uważam, że autonomia dla tego konkretnego regionu może się okazać pomysłem jak najbardziej trafionym.
Możliwość kreowania własnej polityki fiskalnej pod adresem osób fizycznych i firm w sposób elastyczny. Decydujący głos w tematach budżetowych (ile, komu i na jaki cel). Przy założeniu, że powstanie sprawnie działający organizm, dzięki autonomi Śląsk może jedynie zyskać. Musimy jednak mieć na uwadze ciągle rosnące potrzeby (apetyt) Warszawy na wszystko co może im dać śląski region i tu pojawia się pytanie o to jak silny będzie opór wiecznie pazernych Warszawiaków.
Ja twierdze, że pierońsko wielki :-) ale też twierdzę, że nikt mi nigdy nie obiecywał lekkiego życia na Śląsku.

Zdecydowanie należy przyznać autonomię wszystkim oberschlesierom. Będzie ich może tyle, ile zmieści się w 20 transportach kolejowych do Niemiec. Tam jest ich Heimat, bo stamtąd wywodzą się ich przodkowie. Tam też mogą rozwijać swe niemieckie zainteresowania. Problemu z wyłonieniem tej grupy nie będzie. Wystarczy sprawdzić, kto ma niemiecki paszport lub pochodzenie od volksdeutschy IV kategorii.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Korfanty - tu jest napisane tzn na tej stronie w wikipedii dotyczącej Wojciecha Korfantego, że współpracował z Dmowskim i był członkiem Ligi Narodowej. Co z tego? A no to, że Dmowski był zwolennikiem odbudowania Polski w granicach sprzed rozbiorów. Niepodległość dla np Ukrainy nie wchodziła w grę dla Dmowskiego i dla członków LN. Powiem więcej spotykała się ze zdecydowanym sprzeciwem. Wątpię również by byli za niepodległością dla Śląska. Natomiast Korfanty cytując z Wikipedią "opowiadał się za oderwaniem od Cesarstwa Niemieckiego Śląska, Wielkopolski i części Pomorza"- Co w jego zamierzeniach miało się stać z tymi regionami - też miały być niepodległe - nie sądzę. Myślę, że Dmowski przewraca się w grobie słysząc o takich pomysłach. Do czego zmierzam? Niektórzy twierdzą, że Korfanty był pomysłodawcą niepodległości Śląska. W świetle tego co przedstawiłem powyżej wydaje się to nieprawdą.

gość Zdecydowanie należy przyznać autonomię wszystkim oberschlesierom. Będzie ich może tyle, ile zmieści się w 20 transportach kolejowych do Niemiec. Tam jest ich Heimat, bo stamtąd wywodzą się ich przodkowie. Tam też mogą rozwijać swe niemieckie zainteresowania. Problemu z wyłonieniem tej grupy nie będzie. Wystarczy sprawdzić, kto ma niemiecki paszport lub pochodzenie od volksdeutschy IV kategorii.

Twój punkt widzenia jest dokładnie taki jaki posiadali oprawcy i mordercy ślązaków w latach 1945-1960.Nie różnisz się od nich. Tacy ludzie jak Ty swoimi zbrodniczymi metodami doprowadzili do wyniszczenia ludności śląskiej. Tacy ludzie jak Ty dzisiaj z cynizmem oświadczają że Narodowość ćląska nie istnieje.

Pamiętaj dla takich jak Ty jest bardzo dużo miejsca i świeżego powietrza
za Bugiem, polaczku

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Autonomia dla Śląska tak czy nie?