Re: Bez kar za przekraczanie prędkości
Napisał(a): Gość -
bo wtedy jechałbyś znowu o te 10 km/h i tak dalej i tak dalej.
Ja myślę,że dobra jest 10-kilometrowa tolerancja.Teraz chociaż mogę te 60km\h w terenie zabudowanym pojechać,gdyby się tak skrupulatnie czepiali prędkości w zabudowanym wynoszącej 50km to nie byłoby łatwo.Ja kiedyś prawie zasnąłem za kierownicą przy tym sposobie jazdy,dlatego uważam,że ta tolerancja powinna być.Chociaż nie w każdym przypadku zdaje to egzamin,bo np takie przepisowe 140 na autostradzie to jak dla mnie jest słabiutko,nawet jak skorzystam ze wspomnianej wcześniej 10-kilometrowej tolerancji to i tak będzie to 150km/h. Za wolno jak dla mnie.Wg mnie na autostradzie powinna być dopuszczalna w wiele większa prędkość niż 140.
ale niektore auta nawet 140 nie osiagaja :P
Demoralizacja policjantów i kierowców, ot co. Prawo mówi, że prękość max. na autostradzie
jest 130, a można bezkarnie jeździć 140. Takie prawo to o kant sosny rozbić. Ten margines
10km/h wymyślił jeden senator ( którego nazwisko tutaj zmilczę) argumentując, że radary są niedokładne, a kierowca może się zagapić, he he. No i w Sejmie przeszło.
W 2010 na drogach zginęło 3900 osób. W tym zginie na pewno 4000. To własnie efekt zwiększenia limitów prędkości. Prawo Nilssona. I stan dróg nie ma tu nic do rzeczy. Prawo Nilssona obowiązuje na każdej drodze, nawet polnej, I tak w 2010 na autostradach zginęło 66 osób, w tym zginie na pewno ok.90 osób.
Jesteś w stanie udowodnić że zginie?
W Anglii jakiś czas temu zobowiązano gminy do samodzielnego finansowania fotoradarów.
Eksperci przewidywali, że
- to spowoduje likwidacje fotoradarów
- a to z kolei spowoduje większą śmiertelność
I co się okazało:
- tak, fotoradarów ubyło
- i... zmalała śmiertelność.
"Eksperci" się mylili.
gość Ja myślę,że dobra jest 10-kilometrowa tolerancja.Teraz chociaż mogę te 60km\h w terenie zabudowanym pojechać,gdyby się tak skrupulatnie czepiali prędkości w zabudowanym wynoszącej 50km to nie byłoby łatwo.Ja kiedyś prawie zasnąłem za kierownicą przy tym sposobie jazdy,dlatego uważam,że ta tolerancja powinna być.Chociaż nie w każdym przypadku zdaje to egzamin,bo np takie przepisowe 140 na autostradzie to jak dla mnie jest słabiutko,nawet jak skorzystam ze wspomnianej wcześniej 10-kilometrowej tolerancji to i tak będzie to 150km/h. Za wolno jak dla mnie.Wg mnie na autostradzie powinna być dopuszczalna w wiele większa prędkość niż 140.
Też jeżdżę autostradami i kompletnie sie nie zgadzam, że dop.140km/h to za wolno. To naprawdę przyzwoita prędkość i co ciekawe większość kierowców jej nie tylko nie przekracza, ale sporo jeżdzi wolniej , ok 120-130 km/h. Ruch idzie płynnie i kilometry uciekają. Zdaży się oczywiście jakiś domorosły "Schumacher" od czasu do czasu,ale to normalne zjawisko.
Kolego, jeżeli ci za wolno na polskich autostradach to zawsze możesz wyemigrować do Niemiec i po temacie. Lub latać, jeżeli cię stać. Inna sprawa, to odśwież wiedzę na temat fizyki, jak się ma długość drogi hamowania w stosunku do prędkości... Jak to zrozumiesz i poważnie się nad tymi informacjami zastanowisz to wierz mi - zwolnisz...i to mocno. Jeżeli nie, to trudno, obyś kiedyś zabił tylko siebie...Życzę szerokiej drogi!!!
Te fizyk nie bredź, owszem energia kinetyczna równa iloczynowi kwadratu prędkości i masy pojazdu podzielone przez dwa, ale to kierowca ocenia bezpieczną prędkość. To tak jak babcia mawiała do wnuka pilota " pamiętaj wnusiu lataj wolno i nisko" . Owszem kierowca może się mylić, ale czy urzędnik ograniczający prędkość się nie myli?
Bardzo dobry pomysł. Zamiast gapić się na prędkościomierz by czasem nie nie przekroczyć o kilka km/h, lepiej uważać na drogę i innych uczestników ruchu.
150 na autostradzie nie jest ani za szybko ani za wolno. Wszystko zależy od warunków i umiejętności kierowcy. Jeżeli jest sucho i nie ma zbyt wielkiego ruchu, to nie widzę przeszkód aby jechać nawet 200 ale na oblodzonej nawierzchni nawet 100 będzie za szybko.
Bez kar za przekraczanie prędkości
Zgłoś do usunięcia | Link
Słyszeliście? Czytaliście? "Urzędnicy MSW proponują 10-kilometrową tolerancję, bo takie przepisy obowiązują już w przypadku fotoradarów. Mandaty i punkty karne kierowcy dostają dopiero, gdy przed fotoradarem przekroczą prędkość o ponad 10 km/h. Dlatego MSW postanowiło ujednolicić przepisy i odpuścić także kierowcom namierzonym przez policję za pomocą ręcznego miernika prędkości. Będzie nam grozić tylko 50 zł mandatu. Resort zamierza z czasem znieść także kary pieniężne za takie wykroczenie." Fajnie?
A może jednak niefajnie? Wiele ograniczeń prędkości jest bez sensu, to fakt, ale czy takie coś nie zachęca dodatkowo do łamania przepisów? Jeśli urzędnicy uważają, że jazda do o 10 km/h szybsza jest OK, to czemu po prostu nie zwiększą dopuszczalnej prędkości?