Re: Chorwacja czy Bułgaria?
Napisał(a): apacz -
Jedz do Hiszpanii. Tylko nie bierz "all inclusive" bo napoje szczegolnie te mocniejsze ;-) sa tanie jak barszcz. A do tego jest czysto i sympatycznie.
Napisał(a): Asza -
Tak naprawdę każdy z tych krajów jest godny polecenia, ale z innych względów. W Bułgarii plaże prawie zawsze piaszczyste, dość brudne, często nie sprzątnięte kilka dni glony na brzegu, mała przejrzystośc wody, duzo ludzi na plażach. Chorwacja pod tym względem o niebo lepsza, czyściutko, woda z widocznością na kilka metrów wgłąb, ale tam gdzie plaże są kamieniste lub żwirkowe, a takich jest przeważająca większość. Mając własny transport na miejscu można dojechać lub dopłynąć na plaże, na której nie ma żywego ducha :) W Bułgarii lepszy jest moim zdaniem transport publiczny, autobusy i busiki (marszrutki) docieraja prawie wszędzie i to za małą kaskę. W Chorwacji lepiej poruszać się własnym transportem. Jeśli chodzi o wyżywienie, w Bułgarii duuużo taniej więc all w ogóle się nie opłaca. np za duzy obiad w Rawdzie (sałatka szopska którą samą mozna zaspokoić głód ,danie i napój) za dwie osoby płaciłam w okolicach 30 zł natomiast w Chorwacji nawet w małych mieścinach mozesz nie zamknąc się w kwocie 60zł. Ale za to jakie owoce morza i ryby... Pycha! I tu też uwaga, wberw pozorom ( jesteśmy nad morzem) ryby to zwykle najdroższe danie! Pod względem zwiedzania dałabym Chorwacji plus za dbałóść o zabytki i dobry marketing z tym związany, Bułgaria ma wiele pieknych miejsc ale ekspozycja woła o pomstę do nieba. Dużo bezpieczniej czułam sie u Chorwatów w nocy niż u Bułgarów w dzień . Bułgarię czuć mocno jeszcze postkomuną i trzeba byc ostrożnym np w zakupie waluty (absolutnie nie korzystać z usług cinkciarzy) w Chorwacji nigdy nie spotkałam sie z takim procederem i ogólnie wydała mi się bardziej "cywilizowana" W jednym i drugim kraju duże miasta polecam na zwiedzanie a pobyt zdecydowanie w małych miasteczkach. ( W Chorwacji dodatkowo im bliżej Dubrownika tym piękniej -palmy :) lub któraś z wysp , ale trzeba pamietać ,że promy nie są tanie) W Bułgarii rozsądnie będzie ulokować się gdzieś posrodku wybrzeża ,żeby wybrać się (koniecznie ) nad Bosfor , ale mieć też dobrą bazę wypadową by pozwi Z Turcji będzie dalej i drożej. Bardzo istotne jest też :z kim jedziesz (małe dzieci) , jakim środkiem transportu (Kazdy ma swoje + i - w każdym kraju) ile masz lat i jakie usposobienie (szukasz gwarnej imprezowni czy bezludnej wyspy) ile chcesz przeznaczyć na wyjazd i co robic na miejscu, jakie minimum wygód sobie narzucasz... itd To chyba wszystko w dużym skrócie :)) życzę udanych wakacji! Asza
Napisał(a): Gość -
Moge polecic miejscowosc Svety Vlas (Saint Vlas), wies turystyczna kolo Slanczew Briag (Sloneczny Brzeg) w Bulgarii. Bylismy tam 2 razy ostatni raz 2 lata temu autami. Spokojne miejsce, pelne barow i restauracji, z supermarketem w centrum wsi. 10 minut autem lub taxi ( autobusem miejskim 20 min)od centrum Slonecznego Brzegu gdzie mozna zaszalec do wczesnego rana...
Moge polecic apartament w kompleksie na klifie z wlasna plaza i basenem i z miejscem na grilla wyrabanym w skale w polowie drogi pomiedzy morzem a basenem. Z widokiem na Nesebar.Wlascicielem jest gosciu z Irlandii. Cena za 90m2 (salon + 2 sypialnie z balkonem) wynisila 2 lata temu 50euro za dobe.
Zainteresowanym odpisze i podam namiary...
Piękniejsze widoki zobaczysz w Chorwacji. Bliżej, jeśli chcemy sie wybrać samochodem lub autokarem.Każdy zakątektek tego kraju to rajdla naszych oczu. Jest takie powiedzenie,że Pan Bóg stworzył świat i Chorwację:) Trzeba tylko się nastawić,że plaże są kamieniste,żwirkowe, zabrać odpowiednie obuwie, karimaty. Rekompensuje to nam niespotykanie czysta woda i piękne widoki: góry skąpane w morzu i wspaniała słoneczna pogoda. Polecam Korculę lub Hvar, oraz zwiedzanie pobliskich zakatków tego wspaniałego kraju. Bułgaria nie jest już taka malownicza.
Napisał(a): pagat90 -
Duzo bardziej podoba mi sie Bulgaria. My z narzeczonym bylismy w Slonecznym Brzegu - hotel Pliska (bp Funclub) - standard 3,5 gwiazdki, ale mnie osobiscie wiecej nie potrzeba, bo hotel czysty i zadbany, tak, ze milo bylo do niego wracac. Poza tym plaze w Bulgarii sa jak marzenie - dlugie, szerokie i piaszczyste, co sprawia ze nie ma tam tloku i kazdy ma dla siebie calkiem sporo miejsca. Chorwacja mnie osobiscie specjalnie nie urzekla, wiec jesli mialabym wybierac to zdecydowanie BULGARIA!!::)
Ja byłam w obu tych miejscach i tak jak już było tu powiedziane - każdy z tych krajów ma swój klimat, specyficzny, ale jeden i drugi piękny. Jednak zdecydowanie milej wspominam wyjazd do Chorwacji (byłam jakiś czas temu z Biurem podróży ALMATUR). Sam kraj bardzo przypadł mi do gustu, jest tam po prostu bajecznie. Cały wyjazd wspominam bardzo miło, także polecam Chorwację:)
zgadzam sie z przedmowcami i chorwacja i bulgaria maja swoj urok wszystko zalezy czego oczekujemy od wyjazdu .........bulgaria to plaze piaszczyste chorwacja glownie kamieniste..... imprezy niezaleznie od zasobow portfela w podobnych cenach i wiele zalezy od nas samych gdyz i bulgarzy jak i chorwaci sa narodami goscinnymi stad tez mozna uczestniczyc w wielu imprezach integracyjnych......bywalem w tych krajach wielokrotnie nawiazujac wiele przyjazni i jezdzac tam autostopem za przyslowiowa zlotowke ....obecnie jezdze tam swoim pojazdem i jedynym plusem tego rozwiazania jest mozliwosc szybkiego przenoszenia sie z miejsca na miejsce .bo ludzie naprawde pozostali tacy sami...nie bede wymienial zabytkow czy innych miejsc godnych zwiedzania bo stworzylbym tutaj przewodnik mysle ze kazdy taki wojaz zalezy od indywidualnego nastawienia jadacych pozdrawiam car173
Oba kraje mają wiele do zaoferowania.Chorwacja piękne widoki i miasteczka ,a Bułgaria pyszne jedzonko ,piękne plaże.Do zwiedzania w Bułgarii polecam Nessebar oraz Sozopol-piękne starówki.Wieczorek bułgarski - super imprezka z tańcami i winem.Pyszne jedzenie w knajpach za śmieszne ceny.
W Chorwacji do zwiedzania dużo,woda czyściutka ,za to mocno solona:)Omiś i okolice MAKARSKIEJ to góry i morze-bajka.Spływ Cetiną super zabawa dla całej rodzinki.
Jeśli chodzi o knajpy to obsługa przyjazna , tak jak i w Bułgarii,ale drogo i potrawy średniej jakości i smaku:( Jeśli się ma apartament to można przygotowac coś samemu.
Odwiedziliśmy już oba kraje, w tym roku odwiedzamy znowu Chorwację ze względu na bliższy dojazd i ekipę:)Aha- Bułgaria to aquapark w Nessebarze koniecznie trzeba odwiedzić -zabawa dla dzieci i dorosłych od rana do 18 stej.Jeśli Bułgaria to na pewno nie Słoneczny Brzeg ,albo Złote Piaski no chyba, że ktoś lubi gigantyczne hotele i tłumy ludzi:(Sozopol oferuje dużo apartamentow z basenami o wysokim standardzie.W Chorwacji zaś standard dużo niższy za wyższą cenę.Zyczę udanych wakacji.
pozdrawiam
Napisał(a): cyma -
Jeżeli ktoś szuka wypoczynku za niezbyt wygórowaną cenę to polecam Bułgarię i Słoneczny Brzeg. Są dostępne całkiem przyzwoite oferty, jak np ta:
www.slonecznybrzeg.warszawa.pl
Bezpośrednio i pewnie nie będzie problemu z dogadaniem się i wynajęciem.
Chorwacja czy Bułgaria?
Zgłoś do usunięcia | Link
Możecie polecić, który kraj jest Waszym zdaniem lepszy na letnie wakacje? Słyszałam, że w Chorwacji są milsi ludzie i generalnie jest czyściej niż w Bułgarii, np na plażach. Z drugiej strony jednak w Bułgarii jest podobno taniej, za to równie pięknie. Nie chciałabym decydować ze względu na stereotypy. Czy ktoś z Was był w obu krajach i ma porównanie? Z góry dzięki!