Re: czy byliscie w kenii?
Napisał(a): Gość -
Nie, ale pojechalbym!!
Tak, byłem, a co chciałbyś wiedzieć? Chętnie służę pomocą...
Jak to jest z tymi szczepieniami? Faktycznie przed podróżą warto się zaszczepić? Czy wystarczy wziąć tylko jakieś profilaktyczne leki ze sobą?
Na pewno warto się zaszczepić. Wprawdzie to kolejny koszt, ale na wszelki wypadek lepiej to zrobić. Z leków, to przede wszystkim trzeba wziąć malarone, ale zamiast kupować w aptece, najlepiej rozejrzeć się po forach, bo sporo osób sprzedaje te tabletki za znacznie niższą cenę. Po prostu kupowali, nie przydało im się i nie mają z tym co zrobić.
Generalnie przed tego typu podróżami proponowałbym udać się do specjalistów od chorób tropikalnych, którzy wyjaśnią jakie mogą być zagrożenie w danym regionie i jakie leki przeciwko temu powinniśmy wziąć. Ja we Wrocławiu chodzę do Intermedis, ale myślę, że w większości dużych miast takie placówki można znaleźć.
W Kenii nie ma dżungli ani malarycznych bagien. Klimat jest wyjątkowo przyjazny i,jak powiedziano wyżej, ci co kupili malarone, po powrocie je sprzedają. Komary bywają, ale nie malaryczne. Trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby na takiego trafić, podobnie jak w Polsce na toksycznego kleszcza,
Kenia to piękny kraj, choć daleki od naszych wyobrażeń o afrykańskiej dziczy. Masajowie w Masaimara porozumiewają się przez komórki a z Mombasy do Ugandy zbudowano łącza światłowodowe na jakie w Polsce przyjdzie nam długo czekać.
Brytyjczycy osiedlali sie tam tłumnie, bo była to "oswojona" i "bezpieczna" część Afryki;
Ale i bardzo piękna.
Chętnie tam wracam.
Kinga:
Byłam z mężem,było wspaniale,
Było to na południe od Mombasy,prawie
vis a vis Zanzibaru.bajka!!!
Napisał(a): Mnietek -
Nie wiem, gdzie i jak sie wybierasz ale jak nie bezośrednio w rejony malaryczne ( szczególnie jezioro Viktorii, gdzie jest RZECZYWIŚCIE melaria), żaden malaron NIE JEST CI POTRZEBNY! Ja zażywałem i STRASZNIE ŹLE sie po nim czułem. Miałem niemal wszystkie objawy uboczne, jakie wyczytalem na ulotce. Łącznie z gorączką z MAJAKAMI!!! Polska lekarka,przypadkiem będąca na urlopie tam gdzie i my kazała NATYCHMIAST to odstawić. Malaria rozwija sieok. 2 tygodnie. NIE JEST SMIERTELNA jeżeli się ja odpowiednio leczy. A po dwóch tygodniach to ja juz wracałem do Polski więc tu wyleczyliby mnie bez poroblemu.
Pij coca- colę albo gorzałę bo flora bakteryja tam jest zupelnie inna. Szczególnie pierwsze 4-5 dni trzeba bardzo uważac., Potem żołądek troche sie przyzwyczai. Ja byłem w luksusowym hotelu a jednak miałem biegunki jak licho. Nie pije alkoholu a coli nie lubię. Ale później przekonałem sie do niej w Indiach. Cola LECZY i zapobiega zatruciom! Ogólniepolecam gorąco wyprawę do parku MAsai Mara. Tam nie było kłusownictwa i zwierzęta NIE BOJA SIE LUDZI. Szczególnie słonie w parkach TSAWO (west czy ost , wszystko jedno) sa nieufne i czasem nawet agresywne. W Masai Mara słonie łaziły po naszym campigu między namiotami! DZIKIE, WIELKIE, AFRYKAŃSKIE SŁONIE! Oczywiście, nie wolno wchodzić im w drogę, strażnicy trzymali nas w namiotach dopóki słoń sobie nie poszedł. Na campingu łaziły tez hipopotamy ( jedne z najniebezpieczniejszych zwierząt NA ŚWIECIE!, potrafią biegać z prędkością do 40 km/h), krokodyle... Tak, tak. Jurasic Park na żywo!!! To była PIĘKNA WYCIECZKA! Weź ze sobą parę kilo słodyczy dla dzieci kenijskich. To jest przeciez TRZECI ŚWIAT! Straszne kontrasty- bieda niewyobrażalna i najnowocześniejsza ,swiatowa technika tuz obok...JAk chcecie wioskę masajską TO TYLKO W WIĘKSZEJ GRUPIE! Bo inaczej to LIPA! Nic nie zobaczysz a zapłacisz jak za zboże. Wspaniałe sa wieczory w hotelu, zrzewną muzyką afrykańską. Wieczory taneczne... Cudowne baseny... Mój Boże, już dziś pojechałbym tam jeszcze raz. A tu jeszcze tyle INNYCH miejsc trzeba zobaczyć...
Napisał(a): LiliaW -
W Kenii musi być rewelacyjnie, tam jest zupełnie inaczej, bardzo bym chciała pojechac na wycieczkę do tego kraju, ale ceny troszke mnie zniechęcaja, dlatego zadowalam się Tunezją i Egiptem, moim zdaniem świetne miejsca na urlop i to w Afryce :)
czy byliscie w kenii?
Zgłoś do usunięcia | Link
czy byliscie w kenii?