Re: Czy dobre zdjęcie zależy od aparatu?
Napisał(a): Fragata -
Ja się dowiedziałam na kursie fotografii na którym byłam, że robienie dobrych zdjęć zalezy od wielu czynników. Wcześniej myślałam, że ja niezdara się nic nie nzuczę. Polecam wybranie się na kurs od podstaw, taki jak chociażby ten: http://fotokursy.com.pl/ To wiele ułatwia i pomaga.
Napisał(a): Gość -
Znam speca od fotografii, który wykłada w jakieś tam wyższej szkole fotografii, który zdjęcia robi... komórką wychodząc z założenia, że to nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek... a nie chce mu się dźwigać całego sprzętu i wyobraźcie sobie, że nawet gdzieś w gazecie zamieścili jego zdjęcie! Pewnie dlatego, że reporterskie - przy takich nieważne, że kiepska jakość - treść się liczy.
Ja uważam, że wiele zależy od aparatu, jego rozdzielczości itd..
Napisał(a): figofago666 -
Niekoniecznie ;) Widziałam zdjęcia, które nieraz lepiej ujęte były lepiej zwykłym kompaktem niż zdjęcia robione przez ludzi posiadających profesjonalne lustrzanki cyfrowe ;) Chociaż czasami też patrząc na zdjęcia robione kompaktem myslalam sobie, że przy użyciu odpowiedniego aparatu (lepszego) a przede wszystkim odpowiedniego szkła (dobrego obiektywu) dałoby się z niego wyciągnąc jeszcze więcej.
Jak chcesz zrobić dobre zdjęcie to zacznij się uczyć fotografii od podstaw ;) Poczytaj o tym, od strony technicznej i praktycznej albo zapisz sie na jakieś warsztaty a tam nauczysz się robic 'dobre zdjątko' ;) Nikt na forum nie udzieli Ci niestety lekcji fotografii bo to jest szeroka wiedza, w którą trzeba sie porządnie zgałębić.
Moim zdaniem każdym aparatem cyfrowym można zrobić dobre zdjęcie. :)
Trzeba tylko trochę pokombinować a na pewno coś fajnego wyjdzie.
Poza tym wydaje mi się, że bardziej od samego aparatu dobre zdjęcie zalezy od obiektywu a najbardziej od pomysłu, koncepcji i wykonania ;) Czasami nawet telefonem komórkowym z kiepskawym aparatem można zrobić szałowe zdjęcie.
Napisał(a): Kasia1999999 -
znam się już troszkę na fotografii, mam w miarę dobrą lustrzankę. Tylko wciąż zastanawia mnie czy karta jakiej używam też ma wpływ na jakość moich zdjęć? Sądzę, ze jakiś ma. Ale czy duży? Czy lepiej zainwestować w lepszą kartę pamięci.
Napisał(a): dolceandvita -
Kasia, karta pamięci może mieć wpływ jedynie na szybkośc zapisu na niej, ale na pewno nie na JAKOŚĆ zdjęć, przynajmniej ja nic o tym nie wiem żeby tak było. Na jakość zdjęć ma wpływ aparat, używany sprzęt, obiektywy, rozdzielczość etc etc.
Zgłoś do usunięcia | Link
Jakość zdjęcia zależy w pewnym stopniu od sprzętu jakim zostało wykonane ale nie można zapominać tez o umiejętnościach fotografa. Jeśli brak talentu do fotografii to nawet najlepszym sprzętem nie zrobi się ładnych zdjęć.