Reklama

Czy "Dziewczyna z tatuażem" ma szanse dogonić znakomite "Millennium" ? (12)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 2188

Czy "Dziewczyna z tatuażem" ma szanse dogonić znakomite "Millennium" ?

Napisał(a): Morticia -

Dziennikarz śledczy podejmuje się niezwykłego zlecenia. Na prośbę właściciela koncernu przemysłowego bada tajemniczą sprawę kryminalną sprzed lat. Wraz z pomagającą mu młodą hackerką Lisbeth, zagłębiają się w mroczną i krwawą historię rodziny i wpadają na trop obrzydliwej afery przesyconej rasizmem i antysemityzmem.
"Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" - jest znakomitą adaptacja, kultowej książki.
To film majstersztyk, który na długo pozostanie w naszej świadomości.
Millennium pokazuję świat brutalny, pełen nienawiści i okrucieństwa, którego celem jest jedynie zaspokajanie zwierzęcych instynktów wśród członków elity społeczeństwa.

Na wielkie uznanie zasługują gł. aktorzy Michael Nyqvist i perfekcyjna Noomi Rapace. To na niej chce się skupić, ponieważ jej kreacja Lisbeth Salander, wywołała u mnie wachlarz emocji.
Gra Rapace wprost hipnotyzuje, nie da się oderwać oczu od tej socjopatycznej, zamkniętej w sobie buntowniczki. Szczerze mówiąc już dawno nie zżyłam się tak z filmową bohaterką.. jej ciężkie perypetie śledziłam z zapartym tchem, a scenę gwałtu chyba nigdy nie wyprę ze świadomości.
Widać, że również Davida Finchera zaintrygowała trylogia Larssona.
Ale dlaczego, powtarzać książkową historię, która już mistrzowsko została ukazana w Millennium?

Fakt duńska adaptacja, przeszła bez większego echa przez polskie kina, ale jeśli ktoś oglądał Millennium, to Dziewczyna z tatuażem może rozczarować? Czy Fincher ma szanse dogonić Duńską adaptację?
Premiera już 13 stycznia!

INTERIA.PL

Re: Czy "Dziewczyna z tatuażem" ma szanse dogonić znakomite "Millennium" ?

Napisał(a): Gość -

Myślę że Hollywodzka ekranizacja tej trylogii nie dogoni ani nawet w 50% nie dorówna Millennium .
Nie wiem dlaczego ten skandynawski film nie został bardziej rozreklamowany.
Uważam, że jesli ktoś obejrzał "Millennium " to "Dziewczyna z tatuażem " będzie rozczarowaniem.

@Morticia - "Millennium pokazuje świat brutalny, pełen nienawiści i okrucieństwa, którego celem jest jedynie zaspokajanie zwierzęcych instynktów wśród członków elity społeczeństwa" - Trafnie to podsumowałaś - BRAWO!!! Książka i film - cudowne - nie mają jednak żadnych szans w porównaniu z naszą rzeczywistością. Po prostu, to co dzieje się u nas na co dzień - może przerosnąć wyobraźnię każdego autora czy reżysera!!! Większość dziewczyn na pewno nie pójdzie do kina - bo po co? Przeżywać kolejne koszmary!!! Rozdrapywać stare, ale jeszcze niezabliźnione rany. Bezsens. Napisz mi - dla kogo jest ten film, książka? - kim jest docelowy widz, czytelnik - jego wiek i płeć??? Ile ma kasy i wolnego czasu? Co do niskiego poziomu oglądalności: na pewno - reklama zawiodła - ale głównie motyw przewodni!!! stanowi totalny przestrzał. Kiedy żyjesz w bagnie, marzysz o ciepłych wakacjach!!! Kogo stać dzisiaj na stratę czasu i kasy na dodatkowe wizyty u psychologa? Ciebie to interesuje? Powiedz mi - dlaczego?
Pozdrawiam.
Dziewczyna z tatuażem

Książka była rewelacyjna - nakręcona już trylogia jak dla mnie nie do końca się udało. Widać pośpiech. Jestem ciekawy hamerykańskiej werji i w przyszłym tygodniu wybieram się do kina.

Jeśli ktoś nie oglądał duńskiej wersji powinien obejrzeć amerykańską. A jeśli ktoś nie czytał książki, tym bardziej. "Dziewczyna z tatuażem" to świetna historia kryminalna, fakt, mroczna i brutalna, ale trzyma w napięciu do końca - mam na myśli rozwiązanie zagadki morderstwa Harriet. A aktor grający Mikaela w amerykańskiej produkcji przynajmniej bardziej odpowiada literackiemu opisowi - ma bardziej ujmujący wygląd i łatwiej uwierzyć że kobiety niezależnie od wieku tak na niego lecą:)

Duńska ekranizacja jest świetna - bardzo potrzebuję takiego innego kina ;) Amerykanie mogą to tylko zepsuć, przerysować i naszpikować swoimi sztuczkami - efektami. Nawet nie jestem tego ciekawa. Pozdrawiam wielbicieli ;)

Napisał(a): popydo -

David Fincher.

Siedem. The Social Network. Zodiak. No i przede wszystkim Podziemny Krąg.

Z tym reżyserem film będzie co najmniej bardzo dobry, a na pewno nie będzie typową hollywoodzką papką :)

popydo David Fincher.

Siedem. The Social Network. Zodiak. No i przede wszystkim Podziemny Krąg.

Z tym reżyserem film będzie co najmniej bardzo dobry, a na pewno nie będzie typową hollywoodzką papką :)

Tak. Będzie przyzwoitą hollywoodzką papką - i niczym więcej. Jak The Social Network.

Nudny, oklepany temat - tropienie seryjnego mordercy , tym razem w roli sexy partnerki coś odwrotnego , co chwila ryk motoru przerywa tę nudę,dochodzenie nie fascynuje,i typowe zakończenie - zwyrodniały morderca szykuje sie do ostatniego ciosu i w tym momencie pojawia się wyzwoliciel.( scena trąci myszką).
Zmotoryzowana, przegenialna piękność najpierw jest gwałcona, potem sama gwałci , ale niestety luby wraca do swojej kochanki,.Ryk motoru wieńczy dzieło amerykańskich twórców.
Co ciekawe? Sam początek z muzyką Led Zeppelin.
Film 7 był lepszy jeśli chodzi o wspieranie się na Biblii.I tak dalej...
Przereklamowana stara śpiewka.

na pewno mu nie dorówna, to będzie jakaś mielonka, od początku miałam takie przeczucie, millenium tak mi się podobało, że oglądałam dwa razy, strasznie trudno mi znaleźć dobre filmy, a amerykańskie gluty wychodzą mi bokiem.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Czy "Dziewczyna z tatuażem" ma szanse dogonić znakomite "Millennium" ?