Re: Czy fotografii można nauczyć się samemu?
Napisał(a): Gość -
Oczywiście, że fotografii można nauczyć się samemu, wystarczy kontakt z literaturą i uparte stosowanie porad i trików - poza tym jest mnóstwo tutoriali w necie, można wręcz pływać w informacjach na temat technik fotografowania. Robić zdjęcia i czytać, to najlepsza metoda nauki.
ponoć wszystkiego można nauczyć się samemu , nawet Chińskiego ! . Zobacz , prawie każdy jeździ samochodem , ale to nie oznacza że jest "Robertem Kubicą " . To nie sprzęt zrobi z ciebie mistrza , jeżeli masz w sobie " iskierkę " to dobre fotografie zrobisz i pudełkiem po paście do butów !
Mnie się wydaje, że jednak to wszystko zależy od chęci. Wystarczy moim zdaniem na początek powertować blogi fotograficzne, poczytać na temat techniki, a później dużo robić zdjęć, ćwiczyć różne opcje aparatu, sprawdzać tryby.
Wiele rzeczy mozna nauczyc sie samemu z ksiazek i probujac, ale jednak to nie zastapi oka fachowca! Wiem to z autopsji... Probowanie i uczenie sie sprawia wiele przyjemnosci, ale jednak ostra krytyka sie tez przydaje.
Wszystkiego można nauczyć się samodzielnie, ale nawet chodząc na kursy i kończąc wszelakie szkolenia nie daje to gwarancji na robienie dobrych zdjęć. Owszem będą one dobre pod wzgl. technicznym wykonania, bo tego uczą. Ale zrobić dobre zdjęcie to już wyższa szkoła. Do tego trzeba mieć talent. Trzeba widzieć wykonane zdjęcie niczym wciśniemy migawkę i mieć olbrzymią wyobraźnię żeby postrzegać rzeczy zwykłe jako idealny temat do fotografii. Nawet świetni znani fotograficy nie robią tych idealnych przechodzących do historii fotografiki zdjęć na zamówienie. Bywa, że takie zdjęcie trafi się raz na całe życie. Są ludzie rodzący się talentem i oni postrzegają świat bez szkoleń, kursów, studiów. Ale to bardzo rzadkie przypadki. Dla pozostałych pozostaje ciężka praca i zdobywanie wiedzy krok po kroku, a i tak nie dorównają tym z wrodzonym talentem. Bo talent jak to mówią to rzadki dar od Boga.
zapytał uczeń mistrza. też możesz uderzać szybko, wystarczy ćwiczyć dwa tysiące uderzeń dziennie przez trzy lata.
nie czytaj za wiele książek, rób dużo zdjęć i sam nauczysz się, o co w tym chodzi. ale to nie będzie pojutrze.
Pewnie,że można trzeba tylko chcieć i mieć cierpliwość.Na początek kup prosty aparat bez bajerów bo one robią wode z mózgu.Ćwicz w manualu i zapomnij o auto.Robię zdjęcia od 40 lat i powiem szczrze w ubiegłym roku zrobił na mnie piorunujące wrażenie chłopak,który robił zdjęcia Zenithem.Jak sam stwierdził musi nauczyć się wszystkiego od podstaw-pełen szacunek dla obranej drogi.
No pewnie - wystarczy poczytać troche książek
wysarczy miec dobry aparat a dobre zdjecie beda sie same robily. niech sie pochwalą ci niby fotograficy zdjeciami z aparatu za np 300zl.
Czy fotografii można nauczyć się samemu?
Zgłoś do usunięcia | Link
Zastanawiam się, czy można samemu nauczyć się robienia wspaniałych zdjęć, bez chodzenia na dodatkowe kursy i bez dodatkowych kosztów?
Nie chodzi mi tutaj o zdjęcia robione zwykłym aparatem cyfrowym, ale już lustrzanką.
Wiele jest rzeczy do nauczenia, migawki, przysłony, ISO, tyle jest opcji i możliwości zrobienia jednego zdjęcia. Czy można samemu przez jakieś poradniki, dojść do płynności w posługiwaniu się tymi wszystkimi zagadnieniami i robić zdjęcia o każdym świetle i o każdej porze?
Bardzo zainteresowałem się fotografią, mam dobry sprzęt, ale nie stać mnie, żeby iść na jakiś dodatkowy kurs.