Re: Czy opłaca się jeszcze kupować diesla?
Napisał(a): Gość -
ropniaki to teraz największa mina na jaką można wpaść
lepsze LPG ale jego ceny też nie wiadomo jak będą się kształtować
:(
i tak źle i tak niedobrze
osobiście mam LPG - zainwestowałem jak litr kosztował 1,8 zł a teraz??
strach się bać na stacji podejść do kasy ......
eee ropniaki wbrew pozorom są bardziej oszczędne
mała Corsa na gaz pali 6 litrów LPG w mieście
żaden ropniak taniej nie pojedzie
Stwierdzić jednoznacznie trzeba że rząd chce zarobić na kierowcach. Nie oszukujmy się będziemy jeździć mniej ale nigdy auta nie odstawimy, człowiek z natury jest wygodny. A czy diesel się opłaca twierdzę, że już nie. A nawet można powiedzieć że jak cena paliwa skoczy do góry to i wszystko pójdzie do góry to i tak ceny pozostałych artykułów wywindują do góry. I koło się zamyka.
mój diesel pali 5/100 obojętnie czy zimówki czy letnie, ale trzeba wiedzieć jak ekonomicznie jeździć!!! (kobieta - kierowca)
do kosztow auta zasilanego na LPG nalezy doliczyc rowniez drozsze badanie techniczne (w aucie z silnikiem diesla nie ma tego), przeglady instalacji (cieszmy sie jak bedzie tylko regulacja instalacji i wymiana filtrow), zawsze musisz miec paliwo w zbiorniku (a wiadomo ze w zime zanim auto sie nagrzeje i przelaczy na LPG moze troche minac).
Tak wiec po podliczeniu wszystkich kosztow nie wiem czy az tak kolorowo to bedzie wygladac... mozliwe ze coponiektore osoby stwierdza ze dalej LPG jest bardziej oplacalne... ale taka instalacja uniwersalna... nie ma instalacji zrobionej konkretnie pod np. Seata, malo tego ludzie montujacy instalacje czesto gesto odwalaja fuszerke... malo jest dobrych specjalistow od gazu...
Ja sie osobiscie zrazilem do gazu... mialem Seata Leona 1.8 20V przez 2 lata i przez ten czas caly czas cos bylo nie tak z instalacja... do kazdego przegladu musialem doliczyc raz 300 zlotych raz 500... . W zime zanim auto mi sie nagrzalo zeby moglo pracowac na benzynie mijalo duzo czasu (w ciagu zimowego miesiaca schodzil mi ponad 1 zbiornik paliwa), wyjazd autem za granice a dokladniej do Niemiec... pomijam ze bagaznik o wiele mniejszy (kolo zapasowe luzem w bagazniku lezalo) to nie na kazdej stacji byly adaptery do tankowania gazem... teraz mam auto z silnikiem wysokopreznym i bardzo sie ciesze z tego... ze nie musze pilnowac czy w obydwu zbiornikach jest paliwo... ze nie szarpie, nie przerywa co chwile... i z tego ze po trasie jadac normalnie bez szalenstw przejade ok 1000 km na zbiorniku i wszedzie zatankuje ropke :)
gość mała Corsa na gaz pali 6 litrów LPG w mieście
żaden ropniak taniej nie pojedzie
Ja jeżdżę jeszcze taniej - oddane 18 litrów krwi (obecnie ponad 20) i komunikacja miejska za darmo
Od 4 lat jeżdzę VW polo na lpg.Jestem zadowolona,pali 6-7 l/100km.Przegląd raz w roku 160 zł,filtry są w cenie 20 zł to nie wiele,instalacja nie zepsuła mi się nigdy i to mam zwykłą a nie sekwencję.Koszty utrzymania wcale nie są większe.Miałam też Mondeo w diesla,rzeźbił mnie ładni z kasy bo koszty utrzymania większe a silnik taki sam.Mam też VW Golf IV w benzynie,kilka miesięcy temu też założyłam instalację lpg sekwencję koszt 2400 zł ale szybko się zwróciła.I na stacji paliw nie doznaję szoku jak tankuję a dużo jeżdzę.Diesla sprzedałam i już raczej nigdy nie kupię a było to 3 letnie auto,na lpg jast dużo taniej.
Auto z silnikiem wysokoprężnym jest przeznaczone przede wszystkim do długich przejazdów (minimum 50 km). To nie jest auto do miasta.
Do miasta i na krótkie trasy jest benzyniak lub auto zagazowane.
Czy opłaca się jeszcze kupować diesla?
Zgłoś do usunięcia | Link
Wielu ludzi zadaje sobie to pytanie.
Jednak ja od dawna wiem, że odkąd LPG stało się paliwem popularnym, zakup diesla stał pod znakiem zapytania.
W dobie rosnących cen paliw LPG jest najlepszym i najbardziej opłacalnym wyrobem.
Od nowego roku wzrasta akcyza na olej napędowy co jeszcze bardziej pogarsza sytuacje poczciwych ropniaków. Nie dość, że diesel sam w sobie jako urządzenie jest drogi w utrzymaniu (koła dwumasowe, turbiny, wtryskiwacze) to jeszcze ze parę litrów mniej na każde 100km które zaoszczędzimy nie zrekompensuje nam pieniędzy wydanych na samochód, a jak każdy wie diesel jest droższy w zakupie od benzyniaka.
Prosty rachunek:
2 litrowy samochód z LPG pali w mieście 12l paliwa w cenie 2,70 za litr = 32,40.
Klasyczny 1.9TDI pali w mieście 7l oleju w cenie 5,50 = 38,50.
Diesel się już dawno przestał opłacać. A kiedy po nowym roku ON przekroczy 6zł, o oszczędności ropniaków nie będzie co mówić.