Re: Czy Polacy to zawistni dranie?
Napisał(a): Gość -
gość Cóż - tacy jesteśmy. Grecy są leniwi, Francuzi - zadufani w sobie, Norwegowie - powściągliwi, Anglicy - domatorzy, a Polacy są zawistni. Każdy naród ma swoje wady. Sztuką jest kochać swój naród i swoich ludzi mimo ich wad.
amy niemcy ponad wszystko
A ja kocham Polaków. Poszanowanie do człowieka wyniosłam z domu. Nie oceniam ludzi lecz ich zachowania. Niemoc rodzi przemoc...
Darek8989 Poeta Charles Bukowski w jednym swoim wierszu napisał, że w każdym człowieku jest wystarczająco dużo perfidii, nienawiści, przemocy i absurdu, by zasilić nimi dowolną armię. Rzeczywiście zgadzam się z tym, jednak polska zawiść jest szczególnie potężnym orężem - a wręcz naszym sztandarowym towarem eksportowym. Gdyby negatywne emocje mierzyć w dolarach, bylibyśmy krezusami po stokroć bogatszymi, niż arabscy szejkowie, ze swoją nędzną ropą :P
Wystarczy spojrzeć na skwaszone miny ludzi na ulicy, przeczytać wpisy, jakie zostawiają na forach internetowych, lub przyjrzeć się ich reakcjom na sukces - oczywiście cudzy. Czy Polska to faktycznie ojczyzna zawistnych, śmiesznych ludzi, którzy potrafią tylko narzekać?
Czy jesteś zadowolony, że urodziłeś się w Polsce i jesteś Polakiem?
stare polskie przysłowie "nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście" :)
gośćgość Dobry Artykuł - ale powiedz mi stwórco tego dzieła , czy jest jakiś kraj w Europie który dostał tak w du.. jak Polska?
Zobacz sobie NRD , nie mieli aż tak przej... jak Polacy a stali się gorszymi.
Irlandia,Anglia ,Szkocja , Niemcy , Francja itp. podpisali pakt Marshalla , kiedy nasi ginęli w lasach już po wojnie zabijani przez komunistów , zachodnie narody bawili się i świętowali wygranie 2wś .
Napisz mi co Polska Świętowała? Polska która zawsze zdradzana była można powiedzieć przez braci .
Po 1989r , troszkę lepiej już niby ok ale niestety przez krótki okres , kiedy to komuna dogadała się z innymi jak sprzedać Polskę i Polskość .
Gdybyś znał troszkę historii , gdybyś rozmawiał z ludzmi którzy żyli przed 2WŚ to byś wiedział , że Polska taka kiedyś nie była . to byś wiedział że Polska w tamtych czasach była krajem najbardziej tolerancyjną w Europie .
Zobacz sobie co dzieję się z ludzmi którzy zaczynają klepać biedę - zobacz co w Holandii się wyprawia a co będzie czekać UK , może już w tym roku.Tutaj się nie zgodzę. To nie jest wyłącznie wina innych, to jest również nasza wina, jeśli nie w większości... Od wieków dostawaliśmy "po dupie", bo zawsze byliśmy słabi... Rzadko się zdarza, żeby ktoś słaby atakował silniejszego rywala, a nawet jeśli, to raczej spodziewa się przegranej... a my, Polacy, zawsze byliśmy "niemądrzy"... zawsze widzieliśmy tylko koniec własnego nosa... nie ma u nas jedności jako narodu, walki o WSPÓLNE dobro - czyli nie ważne który z NAS, ważne że Polak... za to jest właśnie ta zawiść... zamiast widząc bogatego sąsiada, starać się być równie bogaty jak on, to my staramy się, aby on był równie biedny jak my...
Przemiany w Polsce przeprowadziła grupa popleczników,/piąta kolumna /w szeregach ideowo pozytywnej Solidarności sponsorowana przez pazerny, "różnej maści", kapitał.Ten odłam Solidarności,który te polskie przemiany widział w sposób bardziej racjonalny dla kraju był deptany,zagłuszany i w przemyślany sposób niszczony.I tak oto trwamy we wzajemnej zawiści,nie mając własnego zdania,słuchając podszeptów,pochwał sił które dbają tylko o swój interes,a gdy wyssają wszystko kopną nas w d**** szukając następnej ofiary.
gość Po 1989r , troszkę lepiej już niby ok ale niestety przez krótki okres , kiedy to komuna dogadała się z innymi jak sprzedać Polskę i Polskość .
Gdybyś znał troszkę historii , gdybyś rozmawiał z ludzmi którzy żyli przed 2WŚ to byś wiedział , że Polska taka kiedyś nie była . to byś wiedział że Polska w tamtych czasach była krajem najbardziej tolerancyjną w Europie .
Zobacz sobie co dzieję się z ludzmi którzy zaczynają klepać biedę - zobacz co w Holandii się wyprawia a co będzie czekać UK , może już w tym roku.
Z przykroscia musze sie z Toba zgodzic mieszkalem w kraju w ktorym kazdy chcial zrobic mnie w *uja teraz w Uk polak polakowi dolki kopie o Holandi nie wspomne wiele slyszalem i wiem ze to co teraz mowia to co teraz w kinach pokazuja jak rzadza i jak z ruskami sie rzadzacy lubuja tego dzis nikt nie jest w stanie ogarnac ale narod jest jeden i w odpowiedniej chwili powinien ragowac !
El-Jot
Pierdu pierdu......co za problemy,Polacy to najwspanialsi ludzie.Moze mezczyzni przesadzaja troche z piciem alkocholu,ale sa pracowici i w wiekszosci bardzo uczciwi hmmmm...co do kobiet sa poprostu wspaniale.Trzeba poprostu wierzyc w siebie ..ludzie i nie dac sie zgnoic wiecznym pesymista i nieudacznikom ;)))
No oczywiście, ze nie mam powodów do zadowolenia. Przecież stokroć lepiej być przedstawicielem takiego utalentowanego narodu, który wywołał dwie wojny światowe, wymordował miliony ludzi, opracował takie cuda techniki jak KL Auschwitz.
Albo urodzić się w takiej Ameryce - to dopiero jest coś! Można patrzeć na świat z wyższością jaką daje świadomość, że przodkowie wymordowali rdzennych mieszkańców i wprowadzili "demokrację", którą teraz następne pokolenia bohatersko uszczęśliwiają świat.
Mam nadzieję, ze dożyję dnia, w który takie wpisy jak Twój wątek będą się kończyły aresztowaniem.
Margherita
Zgadzam sie niestety.
Urodzilam sie na Gornym Slasku---- oj dano mi w kosc z tym niemieckim nazwiskiem.
Pokochalam literature, mowilam najczystsza polszszyzna, nie chcialam wyjezdzac.
W 2006 roku--kiedy po utracie pracy,klesce wlasnej dzialanosci--okazalo sie ze NIKT mnie w Polsce nie potrzebuje... ( stara i nieatrakcyjna--jako sila robocza ), wyjechalam.
Obywatelstwo dostalam bardzo szybko, zadnych egzaminow, testow etc. Zyje sobie cicho, tolerancyjna dla multi-kulti, bez sentymentow dla oprychow: obojetnie spod jakiego herbu.
Nie utrzymuje kontaktow z Polakami---, probowalam, jakos mi sie nie udalo. Ci teskniacy za ojczyzna patrioci, czesto nie zadali sobie nawet trudu-pielegnowania jezyka polskiego, o calej reszcie nie wspominajac. Kombinuja nadal, nienawidzac tych Niemcow--- na emeryturze wroca do Polski-- wtedy pokaza co to znaczy prawdziwy Polak......
wszystko wynika z frustracji i strachu!
ale ja mam gorsze obawy.gdyby nagle wszyscy polacy stali się bardzo zamożnymi ludzmi,to obawiam się,że każdy obywatel chciałby zabrać drugiemu obywatelowi,żeby mieć więcej od innych obywateli!co ostatecznie skończyłoby się wojną domową...
chciwość i rządza władzy-to myślę,nasze najciemniejsze cechy.
pod rozwagę
Zgłoś do usunięcia | Link
Tutaj się nie zgodzę. To nie jest wyłącznie wina innych, to jest również nasza wina, jeśli nie w większości... Od wieków dostawaliśmy "po dupie", bo zawsze byliśmy słabi... Rzadko się zdarza, żeby ktoś słaby atakował silniejszego rywala, a nawet jeśli, to raczej spodziewa się przegranej... a my, Polacy, zawsze byliśmy "niemądrzy"... zawsze widzieliśmy tylko koniec własnego nosa... nie ma u nas jedności jako narodu, walki o WSPÓLNE dobro - czyli nie ważne który z NAS, ważne że Polak... za to jest właśnie ta zawiść... zamiast widząc bogatego sąsiada, starać się być równie bogaty jak on, to my staramy się, aby on był równie biedny jak my...