Re: Czy szkoła rodzenia jest potrzebna?
Napisał(a): Malwinienia -
Kazda z nas jest inna- jedne wola szukac porad w internecie badz ksiazkach, inne czuja ogromna potrzebe opowiadania o sobie i o tym jak sie czuja, jak to dolega im bol plecow, opuchniete kostki i kolana etc jeszcze inne chca sie upewnic, czy to co i jak sie czuja jest normalne i czy jest ktos jeszcze kto tak sie czuje. Osobiscie uwazam, ze szkola rodzenia byla pozyteczna- wyciagnelam pare przydatnych informacji ale tez poznalam przyszle mamy z mojej okolicy...
Czasy sie zmieniaja i na szczescie pod tym wzgledem wszystko idzie chyba raczej w tym dobrym kierunku...chociaz nie jestem pewna jak to jest w Polsce ale tu w Weilkiej Brytanii jest nienajgorzej...nic tylko rodzic na potege:)
Napisał(a): ProFamilia2 -
Szkoła rodzenia z pewnością jest pożyteczna. Rodzice dowiadują się o przebiegu porodu. Dostają podpowiedzi jak się zachować, w jaki sposób mogą przygotować się do narodzin dziecka. Dodatkowo profesjonalna opieka zmniejsza stres rodziców przed tym wydarzeniem, szczególnie jeśli to ich pierwsze dziecko :)
Napisał(a): Gość -
Moje dwie koleżanki chodziły do szkoły rodzenia i były zadowolone. Bardzo podobały im się zajęcia tam prowadzone, dowiedziały się dużo informacji i jak twierdziły ta wiedza znacznie ograniczyła ich strach przed porodem.
Natomiast raz zapytałam się innej koleżanki będącej w ciąży czy chodzi do takiej szkoły to stwierdziła, że nie potrzebne jej to i że niczego ona tam się nowego nie dowie.
Ja sama myślę, że jak będę w ciąży to się wybiorę na takie zajęcia.
żona jest w 38 tc i chodziliśmy do szkoły rodzenia, polecam, człowiek wie czego się spodziewać i nie ma takiego stresu przed nieznanym i jak się pojawiają bóle przepowiadające to nie zbieramy się do szpitala tylko czekamy na rozwój sytuacji, jeszcze raz polecam :)
Mysle, ze jesli chodzi o zdobywanie wiedzy to taka szkola moze pomoc. Kazdy moze poszukac informacji na wlasna reke w ksiazkach badz internecie, ale jesli chodzi o zrozumienie to juz nie kazdy da rade. Jesli zas chodzi o praktyczne umiejetnosci co do zachowania w trakcie porodu.... to szczerze mowiac w to watpie. Porod jest zwiazany z bolem, stresem i strachem co u ponad 90% ludzi wyklucza wykorzystanie nabytej wiedzy!
Ja uważam, że szkoła rodzenia zdecydowanie się przydaje. Jesteśmy wtenczas przygotowane na niemal wszystkie ewentualności jakie nas mogą spotkać podczas porodu.
Ja polecam szkołę rodzenia "Oświata - Lingwista" w Gdańsku.
Szkoła zapewnia:
-pełen zakres ćwiczeń przygotowujących do porodu
-poznanie technik relaksacyjnych
-naukę karmienia piersią
-naukę pielęgnacji noworodka
-zajęcia z psychologii porodu
-możliwość wymiany doświadczeń.
-dojazd do przyszłych mam, które muszą podczas ciąży przebywać w domu lub szpitalu
więcej na: http://www.kursy-lingwista.eu/?catid=10&blogid=1
Czy szkoła rodzenia jest potrzebna?
Zgłoś do usunięcia | Link
Podczas spotkań w szkole rodzenia zdobywa się wiedzę na temat porodu, a to pomaga zmniejszyć strach przed nieznanym.
Zwykle młode matki, wraz z partnerami korzystają z przygotowanych tam dla nich usług, z obawy przed tym jak "to wszystko" wygląda...
Czy według Was jest to potrzebne
Dawniej nikt o tym nawet nie słyszał i kobiety sobie radziły. Był strach przed nieznanym, ale nie miały możliwości uzyskania pomocy od specjalistów.
Jakie macie wspomnienia z tego czasu?
Czy przydaje się to młodym rodzicom i pomaga w przyszłości?