Re: Czy warto monitorować flotę w małej firmie?
Napisał(a): Gość -
Kto nie pilnuje groszy traci miliony.
Pilotuj flotę, bo inaczej utoniesz w płatnościach. Pracownicy nie oszczędzają paliwa i nie dbają o auto (np dziury).
Pilotuj kilometraż, czas pracy auta plus zużycie auta. Nie pozwalaj na prywatny użytek tych pojazdów no i wprowadź udział własny pracowników w wypadkach np 500 zł jak z jego winy jest kolizja.
Po zakończeniu pracy auto służbowe ma być na parkingu przed firmą, czyste w środku i zatankowane.
Zobaczysz ile kasy zaoszczędzisz. Wcale nie musisz zewnętrznych firm zatrudniać.
JA WSZYSTKO ROZUMIEM. ale nie to, że taki operator jak cyfra+ podnosi swoim abonentom ceny. nie dajmy sie zwariowac, do 15 marca mozna wypowiadac umowe bez płacenia kary.
U mnie w firmie dużo się jeździ - bez tego moglibyśmy dziś zamknąć interes. Jednak koszty wyjazdów są ogromne i staramy się je trochę ograniczać. Oczywiście nie kosztem tego by pracownicy sypiali w samochodach lub najtańszych hostelach.
Zacząłem od zamontowania monitoringu w samochodach (przez AutoSlad). Tym sposobem płacę jakieś 20% mniej za paliwo. Do tego zakupiłem pracownikom karty biznesowe (BTC) i dzięki temu mają 40% rabatu na hotele. Na wyżywienie również nałożyłem limity. Po kilku miesiącach widzę efekty wszystkich działań.
Czy warto monitorować flotę w małej firmie?
Zgłoś do usunięcia | Link
Witam,
Prowadzę działalność flotową – niedużą, 11 pojazdów. Zastanawiam się, czy warto zamontować w nich lokalizator gps, żeby monitorować flotę. Pomysl podsunęlo mi kilku znajomych przedstawicieli handlowych, których firmy korzystają z tego. Od razu chciałbym się dowiedzieć o doświadczenie z tym, jak to wygląda i do jakich prowadzi oszczędności? Trafiłem na firmę rikaline, o której wcześniej niewiele wiedziałem, czytałem na forach kilka opinii na ich temat i wychodzi że mają ciekawą ofertę. Ale potrzebuje konkretnych informacji.