Reklama

Czy Waszym zdaniem Facebook jest przereklamowany? (12)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 1174

Czy Waszym zdaniem Facebook jest przereklamowany?

Napisał(a): pokrzywek -

Często spotykam się z takimi opiniami, że Facebook staje się przereklamowaną zabawką. Obserwując to na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy, muszę przyznać, że trochę prawdy w tym jest... Praktycznie są tam wszyscy - zaczynając od bohaterów bajek, przez fan page programów telewizyjnych aż do super gwiazd. W całym tym mętliku zapomina się o zwykłych użytkownikach, którzy przecież tworzą cały ten teatrzyk... Czy o to chodzi w działalności portalu społecznościowego? Chyba nie...

Moim zdaniem portal społecznościowy, ma za zadanie pomóc w komunikacji człowieka z człowiekiem i dać możliwość dzielenia się z innymi, różnymi treściami np. zdjęciami. Jeżeli do portalu społecznościowego trafiają takie marki jak: "Nike", "Gigabyte", sławni piłkarze, artyści, ogólnie "wielkie korporacje" (dosłownie i w przenośni), którzy mają po 15 milionów "Lubię to", to chyba tylko po to, żeby Facebook mógł zarobić kasę... Przecież np. taka "Nike" nie potrzebuje profilu na Facebooku, żeby poinformować wszystkich, że takie coś istnieje - przecież Nike nie trzeba nikomu przedstawiać, od razu wiadomo, o co chodzi... Jeżeli wielkie firmy dołączają do Facebooka, to nie po to, żeby sobie zrobić reklamę, tylko, żeby Facebook'owi zrobić reklamę... To właśnie przemawia za tym, że Facebook jest przereklamowany.

Jeżeliby popatrzeć na to z innej strony, to okazuję się, że Facebook mimo wszystko wywiązuje się z jego funkcji jaką jest portal społecznościowy. Pomaga w komunikacji człowieka z człowiekiem i daje możliwości dzielenia się z innymi, różnymi treściami. Facebook, często przydaje się również studentom (przynajmniej tym bardziej pilnym), którzy za pośrednictwem jego wymieniają się różnymi materiałami naukowymi.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy uważacie, że Facebook zaczyna "schodzić na psy"?

INTERIA.PL

Re: Czy Waszym zdaniem Facebook jest przereklamowany?

Napisał(a): MarcJ -

Jak to się mówi : "wszystko jest dla ludzi". I tak jest z FB i innymi portalami społecznościowymi. Fakt że jest wiele kont fikcyjnych lub też przedstawiających różne wyobraźnie ludzi jak i też upodobania, zainteresowania i fanatykowania. Lecz jest taka opcja że jak komuś np. wadzi, nie podoba się udzielanie na jakimś koncie fikcyjnym czy też tzw. śledzenie i zapraszanie, możemy to przecież odrzucić czy ignorować. W życiu codziennym też napotykamy się na takiego typu sytuacje. Nie tylko w sieci (internecie) znajdujemy fikcję czy bubel z którego nie mamy pożytku. Lecz da się z tym wszystkim żyć i jakoś to obchodzić.
Posiadam konto na FB lecz tylko do tzw. śledzenia akurat życia publicznego czyli RMF-FM itp. Znajomych nie mam, bo po co...

Napisał(a): Gość -

nie mam zludzen ze swiat internetowy to tez fabryka produktow ktore trzeba tez sprzedac oczywiscie zarabiajac pieniadze dlatego po okresie spontanicznosci nastepuje brutalna ekonomia polegajaca na bezkompromisowym markietinugu ktorego celem jest powiekszania srodowiska internautow bo to gwarantuje wysokie dochody z reklam to zjawisko bedzie sie prawdopodobnie poglebiac poprzez przejecia kapitalowe slabszych portali

Ja uważam, że fejs zupełnie nie spełnia swojej roli, a już na pewno nie pomaga w komunikacji z innymi ludźmi, tylko ją zaburza. Człowiek przestaje rozmawiać z drugim człowiekiem twarzą w twarz. Do tego wszystkiego epatowanie swoim ja, żeby mnie ktoś zauważył. Mało tego ludzie wrzucają swoje "fotki",poprawione na foto shopie i sami zaczynają wierzyć w to że są kimś innym. Dla zakompleksionych psycholi cały ten fejs.

FB to szambo do którego większość ludzi wchodzi na własne życzenie i płacze, że śmierdzi.
Ja wszedłem ale się nawróciłem. Przez 30 lat nie potrzebowałem protezy życia towarzyskiego i nie potrzebuję jej w dalszym ciągu.
Życie bez FB jest przyjemne i pozbawione niepotrzebnego ekshibicjonizmu. Emaile, smsy i komunikatory internetowe już i tak skutecznie odgradzają nas od innych ludzi. Kto ma siłę niech to przerwie, kto nie ma - niech poszuka pomocy u tych, którym się udało.
Szkoda życia na te bzdety.
Po co ja to piszę???

Kogo obchodzi co robi sąsiad w toalecie albo czy komu drób po podwórku albo jakieś imprezki rodzinne? Kogo to interesuje USG baby w ciąży czy małolaty z d... na wierzchu. Czy negliż w pokoju hotelowym. To moja sprawa moje życie i to co robię. Umieszczać fotki a potem to tylko mieć pretensje bo komentarz do bani albo sądami się straszy za nękanie bo ktoś kogoś wielokrotnie bądź notorycznie odwiedza. Bez sensu jest i facebook i nk to jeszcze większa Chała.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Czy Waszym zdaniem Facebook jest przereklamowany?