Reklama

Dlaczego czytacie książki? (16)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 827

Dlaczego czytacie książki?

Napisał(a): Darek8989 -

Zapewne każdy z Was czasami sięgnie po książkę. Jedni często, inni rzadziej.
Mnie ciekawi jaki jest tego powód.
Czytacie bo "musicie" (lektury), czytacie dla przyjemności, czytając walczycie z nudą?

Ja czytam dla przyjemności i czasem dla zabicia czasu. Dla przyjemności, kiedy książka jest naprawdę interesująca i strasznie wciąga. Dla zabicia czasu, gdy np. jestem w podroży, nie mogę zasnąć, wtedy książka jest zazwyczaj przeciętna. Dla przymusu nigdy nie czytam, jeśli chodzi o lektury - nie zmuszam się, wole przeczytać streszczenie i opracowanie. Nie uważam, że polski kanon lektur jest jakoś szczególnie 'wyborowy'.

Każdy ma swój powód, a Wy? Dlaczego czytacie?

INTERIA.PL

Re: Dlaczego czytacie książki?

Napisał(a): Gość -

Czytam ze wszystkich możliwych powodów - dla przyjemności, żeby zdobyć wiedzę, żeby zabić nudę, żeby zorientować się, co się teraz najlepiej sprzedaje, żeby poznać czyjś gust książkowy, żeby móc mieć własną opinię na temat jakiegoś pisarza / książki...

Czytam książki ze względu na ich moc. Fajnie jest na parę godzin odciąć się od normalnego świata i włączyć w życie innych ludzi- bohaterów książek. Ułatwia to późniejsze relację międzyludzkie bo czytając i przeżywając losy innych, rozwija zdolność do stawiania się na miejscu drugiego człowieka. Według mnie czytanie rozwija wyobraźnie która z roku na rok z czasem maleje, a jest nam niezwykle potrzebna aby móc odciąć się czasami od stresującego życia. Ponadto intrygujące jest wejście w czyjś, nawet wymyślony świat, przeżycie czegoś czego być może nie doświadczylibyśmy w naszym życiu codziennym.

Czytam bo lubię i sprawia mi to przyjemność, czasem pozwala zabić czas a czasem zdobyć wiedze z fajnej dziedziny... I zabicie czasu i przyjemność zawsze pozwala mi na oderwanie od szarej rzeczywistości a często dla rozrywki. też nigdy się nie zmuszam, to tylko zniechęca do czytania. Czytam to co lubie nie to co mi nakażą, a wspomniany tu kanon lektur nie jest jak tu zostało napisane ,,nie jest jakoś szczególnie 'wyborowy',, a poprostu TRAGICZNY!
Dodam tylko że uważam że każdy powinien czytać co lubi, ja Fantazy albo coć podróżniczego a ktoś inny kryminały książki historyczne czy romanse

Jestem książkomanką, czytam nałogowo, nieuleczalnie od kiedy sięgam pamięcią. Nawyk czytania wyniosłam z domu. Jestem pewnie dlatego polonistką, ale zawodowo wolę uczyć gramatyki, bo nasz język jest dla mnie wciąż wyspą do odkrywania. Mam 45 lat i od 23 jestem mężatką, mam też 2 córki. Wszyscy w moim domu (oprócz mnie) są umysłami ścisłymi, ale miłością do książek zarazili się ode mnie, mąż ekonomista też. Ciągłe czytanie książek sprawia, że często mamy o czym rozmawiać, a nawet się kłócić. Ja czytam, bo muszę. To pozwala mi zapomnieć o przyziemnych problemach dnia codziennego, przenoszę się cała do świata, o którym czytam i czuję się lepsza. Często wyrabiam sobie pogląd na jakąś sprawę po analizie postępowania bohatera, o którym czytam. Uczę się życia, choć mam już swoje latka. Ale przede wszystkim czytam, bo to mnie uspokaja, relaksuje, jest moją największą przyjemnością. Co do lektur, to zgadzam się, nie wszystkie są dla młodzieży ciekawe, a przede wszystkim nie wszystkie rozumieją. W pracy bez problemu wybaczam nieprzeczytaną lekturę, jeśli wiem, że ktoś po prostu czyta coś innego (ale uczę w podstawówce, w liceum to pewnie już by nie przeszło).

bo to magia jest :)
bierzesz do ręki książkę, otwierasz, a tam jakies takie dziwne znaczki, uszeregowane w ooś co zwie się słowem, nastepnie w zdania, i tak cale strony w tych wzorkah, kropkach, kreskach...
patrzych i na pierwszy rzut oka nic, przygladasz sie blizej i nagle w magiczny sposób przenosisz sie w inne miejsie, widzisz ludzi, mozesz uslyszec o czym rozmawiaja, podziwiać widoki, a nawet czuc zapach i smak, wsytarczy tylko za pomoca wyobrazni uruchomi odpowiednie zmysly. Masz super moc niewidzialności , stajesz sie niewidzialnym obserwatorem akcji, która sie dzieje w miejscu niewidocznym dla nikogo poza Tobą, czytelnikiem. Jesteś w dwoch miejscach jednoszesnie, fizycznie w świeie realnym, psychicznie, w nie mniej realnym :P
To musi być jakaś magia, co nie ? :D

Dlaczego czytam bo lubie bo mogę się przenieść w inne miejsce czasami zaciekawia mnie temat książki główny bohater historia która jest opisana w danej książce są różne powody jak zaciekawia mnie książka potrafie się odciąć od wszystkiego książki są super

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Dlaczego czytacie książki?