Reklama

Dlaczego narciarze nienawidzą snowboardzistów? (31)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 2693

Re: Dlaczego narciarze nienawidzą snowboardzistów?

Napisał(a): Gość -

gość

gość Jeżdżę na nartach. Generalnie nie mam nic przeciwko snowbordzistom gdyby nie drobiazgi: psują tor pod wyciągiem, więc mniej doświadczeni narciarze częściej się przewracają, poza tym snowbordziści szybciej "zdzierają" stok, co nie jest bez znaczenia przy mniejszej ilości śniegu. Najlepiej, aby snowbordziści mieli swoje trasy, aby mogli się wyszaleć, ale niestety z budową takich miejsc jest na razie marnie.
Pozdrawiam narciarzy i (mimo wszystko) snowbordzistów.

na jakiej podstawie uważasz że "snowbordziści szybciej "zdzierają" stok"
jedna krawedź deski to chyba mniejsze zło dla stoku niż dwie krawędzie nart ......

Włączę się bo to takie oczywiste... Jazda na carvingach to jazda prawie wyłącznie na krawędziach. Narty "wcinają się " swoją krzywizną w stok. Parapet zsuwa się krawędzią w dół stoku i działa jak maszynka do golenia. Jak ktoś robi pióropusze na carvingach to albo nie umie jeździć albo robi wiraż cięty (dawniej nazywany francuskim). Ale to krótkie momenty. Ślizg w carvingach służy tylko do płynnej zmiany krawędzi właściwie. Ale moja żona o tym nie wie i jeździ jak kopa siana na saniach :-)) tzn. we wszystkich kierunkach. najczęściej bez kontroli. Ale w tym roku kupiła kask więc raczej nie mogę liczyć na nieszczęśliwy wypadek...

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Dlaczego narciarze nienawidzą snowboardzistów?