Reklama

Dlaczego polska piłka nożna jest taka beznadziejna? (41)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 2299

Dlaczego polska piłka nożna jest taka beznadziejna?

Napisał(a): wysysaczowiec -

Jak myślicie co jest przyczyną tego że poziom piłki nożnej jest tak niski? Korupcja? Słaby poziom treningów? Niskie pensje dla piłkarzy w porównaniu z piłkarzami chociażby z hiszpani? A może wstyd związany z polskimi kibolami?

Zastanawia mnie to dlaczego w przeciągu 15 lat nie zmieniło się w polskiej piłce w zasadzie nic. Polska reprezentacja jaka była słaba w latach 90tych taka słaba jest aż do dzisiaj. Nie pomagają młodzi, ambitni piłkarze a nawet zmiany selekcjonera .. dlaczego? W przypadku innych reprezentacji takie zmiany przynoszą bardzo korzystne zmiany .. tylko nie u nas ..

INTERIA.PL

Re: Dlaczego polska piłka nożna jest taka beznadziejna?

Napisał(a): GrimKenobi -

wysysaczowiec Jak myślicie co jest przyczyną tego że poziom piłki nożnej jest tak niski? Korupcja? Słaby poziom treningów? Niskie pensje dla piłkarzy w porównaniu z piłkarzami chociażby z hiszpani? A może wstyd związany z polskimi kibolami?

Zastanawia mnie to dlaczego w przeciągu 15 lat nie zmieniło się w polskiej piłce w zasadzie nic. Polska reprezentacja jaka była słaba w latach 90tych taka słaba jest aż do dzisiaj. Nie pomagają młodzi, ambitni piłkarze a nawet zmiany selekcjonera .. dlaczego? W przypadku innych reprezentacji takie zmiany przynoszą bardzo korzystne zmiany .. tylko nie u nas ..

Ta:D Koreańczycy np. wymyślili że jak ich reprezentacja przegra to do kamieniołomów za karę wraz z rodzinami:D i mimo mikrych umiejętności biegali jak małe samolociki:D
A tak na serio bo mamy bardzo beznadziejną bazę szkoleniową. Aby powstał zawodnik wspaniały musi być szkolony od najmłodszych lat. U nas to nie szkolenie a puszczanie piłki. To jeszcze z PRL'u wynieśliśmy i dalej składamy hołdy czyli socjalizm. Trenerzy maluchów to nie pasjonaci, którzy poza treningami zajmują się normalną pracą. Oni z tego pseudo trenowania żyją. Mamy bardzo mało szkół sportowych i ogólnie placówek sportowych. Więc i piłka kuleje. Tak samo jak nie mamy prawdziwych szkół prowadzenia samochodu aby tworzyć nowych sportowców w sportach samochodowych.... i tworzyć kluby samochodowe. Braki braki braki..... bo wolimy dostawać i nie dawać.... ale to już tylko taka dygresja:D

Napisał(a): Gość -

Moim zadaniem przyczyn jest kilka tj:
1) strukrura, organizacja i archaiczność takiej bandyckiej organizacji jaką jest PZPN. O tym można się rozpisywać ale to nie ma większego sensu;
2) rodzice - zbytnia nadopiekuńczość. Będąc trenerem grup młodzieżowych obserwuję jak rodzice trzymają swoje pociechy w "inkubatorach" - do przemyślenia. ;
3) prawo - kiedyś dzieci grały w piłkę wszędzie (podwórka, boiska szkolne itp.) Dzisiaj jeżeli dziecku coś by się stało na boisku szkolnym np. po lekcjach odpowiada za to dyrekcja - kto, dlaczego nie było opieki , jak wszedl itp., a potem prasa, radio i tv. Kiedyś - po prostu się stało i tyle.
4) system szkolnictwa - w szkole podstawowej, szczególnie w mniejszych miejscwościach zajęć z WF w klasach od 1 do 3 praktycznie się nie prowadzi, ponieważ jest jeden nauczyciel - wychowawca i w czasie Wf- u nadrabia się zaległy materiał. Potem w późniejszych klasach zatrudnia się fachowców od gimnastyki korekcyjnej - BRAWO. Większość dzieci w 4 - 5 klasie nie potrafi zrobić zwykłego przewrotu w przód.
5) po częśi Kościół, a dokładniej kler - wiek dziecka 7-8 lat - 2 letnie dodatkowe przygotowania w parafii do I komunii w wymiarze 2 spotkań w tygodniu. Następnie 2-3 letnie dodatkowe przygotowania do egzaminu przed bierzmowaniem - częstostliwość - 1-2 razy na tydzień. Po takiej liczbie dodatkowych zajęć to dzieci powinny dostać dyplom magistra z KUL-u.

Przyczyn jest jeszcze kilka. Jeżeli kogoś uraziłem to przeprasza, a zarazem zapraszam do polemiki.

Jest wiele przyczyn jedna z nich jest kondycja.Wiele sie slyszy o naduzywaniu alkocholu,
paleniu tytoniu.Pilkarz powinien byc jak ksiadz,niepijacy i niepalacy.Powinien minimum 8 godzin trenowac z przerwa 2 godzinna na obiad i krotki odpoczynek.Miec dobrych masazystow i
trenerow a przedewszystkim duzo cwiczyc ,powinien sie takze odpowiednio odzywiac.
Od malego dzieci powinne byc pod opieka dobrych trenerow,to wszystko mamy tu wniemczech
dlatego nasza reprezentacja ma dobre wyniki.Zgadzam sie z autorem tego artykulu.

Ludzie wszedzie rodza sie tacy sami a jak czlowiekiem pokierujesz takim bedzie,wiec w przypadku naszej kopanej wina obarczam trenerow ktorzy maja bardzo ale to bardzo slabe wyszkolenie(oczywiscie zaden polski trener racji mi nie przyzna) ale mnie to nie boli bo wiem co mowie.

Ja powiem w ten sposob ,problemem polskiej pilki klubowej jest brak fonduszy dla klubow ,mam na mysli premie ... w Angli np za mistrzostwo dostaje sie 100 mln funtow a w Polsce nawet nie wiem czy 5 mln zl dostaja ... w Polsce w jakims sporcie bysmy nie rzadzili to i tak pilka bedzie tym najbardziej kochanym ... Rzad powinien przekazac wiecej pieniedzy na premie przynajmniej 5-10 mln euro premi za utrzymanie w ekstraklasie ... np kluby z Lodzi sa bardzo bliskie upadku ile klubow zostalo przydzielonych do najnizszych klas rozgrywki ,poniewaz kluby spadajace z ekstraklasy nie mogly sie wyplacic i co rok byly degradowane o kilka klas nizej ;///

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Dlaczego polska piłka nożna jest taka beznadziejna?