Re: Dlaczego wiele osób wybiera przereklamowane polskie morze??
Napisał(a): Gość -
Bo nad Polskim morzem mowi sie po polsku i to dla wielu jest argument nie do pobica.
gość Bo nad Polskim morzem mowi sie po polsku i to dla wielu jest argument nie do pobica.
Żyjemy w 21 wieku i myślę, że każdy na poziomie podstawowym powiniem umieć się dogadać po angielsku.
Napisał(a): pagat90 -
Nigdy nie moge sie temu nadziwic:) Polskie morze jest owszem - piekne, ale mam wrazenie ze ostatnimi czasy, ceny osiagnely nad nim tak kosmiczne rozmiary, ze za podobne koszty moznaby wyjechac do cieplych krajow, w ktorych oprocz pieknej roslinnosci, ma sie tez prawie 100% gwarancje pogody. Przykladowo, za ostatni wypoczynek w sopocie - tygodniowy, zaplacilismy z narzeczonym, kwote ok 1200 - 1300 zl na osobe. Za ta cene, no moze 200 zl wieksza, w tym roku jedziemy na wakacje z Funclubem do Włoch. Dlatego coraz bardziej szokuja mnie te tlumy nad polskim morzem :(
No to ja powiem szczerze, że we wrześniu pojechałałem do Chorwacji a dokładnie do Makarskiej sam z biura OSKAR i zapłaciłem też 1300 zł za 10 dni. W tej cenie miałem: dojazd, zakwaterowanie, wyżywienie - HB. Wiadomo dodotkowe wycieczki fakultatywne można było sobie wykupić w tym biurze lub na własną ręke w miejscowych biurach. Ale naprawde bardzo miło wspominam i co najważniejsze cena nie była wygórowana.
Pozatym teraz w maju lece na tydzeń na majorkę za 300 euro tyle, że opcja BB, a we wrześniu lece na kretę na dwa tygodnie już z opcją HB za 1910 zł. Jestem singlem i taką taktyke obrałem, że rezerwaci dokonuje zawsze na bardzo dużo przed wyjazdem np rok lub pół roku wczesniej, gdy się tylko oferty pojawiają w cenach promocyjnych i ja je zaklepuje płacąc wymaganą zaliczkę (zazwyczaj około 30 % ceny imprezy). Reszte zawyczaj biura wymagają do 30 dni przed wyjazdem więc mam zawsze na tyle dużo czasu, aby wpłacić pozostała część, która rozłożona na tyle czasu nie jest jakimś wielkim obciążeniem budżetu i praktycznie nie odczuwalna, ale się rozpisałem ale mniejsza z tym.
W każdym razie naprawde ceny imprez nad morzem śródziemnym czy to w promocjach czy tańszych biurach nie są naprawde jakieś wysokie i sądze, że stać na to każdego przeciętnego Kowalskiego. I Ja osobiście pomimo, ze na finanse nie narzekam to nie nawidzę marnotawstwa i jeśli mam płacić horendalne ceny na naszym wybrzeżu za tą kupę piachu i zimną wodę, której temp. nie przekracza więcej niż 21 stopni, bez gwarancji pogody, za warunki i standardy, które i tak są niczym w porównaniu do innych krajów bardzej rozwiniętych, to ja wole pieniadze zostawić w obcym państwie, które zapewni mi miłe i fajnie spedzone wakacje, gdzie jest naprawde co zwiedzać, podziwiać przyrodę śródzemnomorską, poznawać nowych ludzi etc.
Pozdrawiam
gośćgość Bo nad Polskim morzem mowi sie po polsku i to dla wielu jest argument nie do pobica.Żyjemy w 21 wieku i myślę, że każdy na poziomie podstawowym powiniem umieć się dogadać po angielsku.
według ciebie jak ktoś niezna angielskiego to jest nie na poziomie ciekawe jaki ty masz iloraz inteligenci
Z pewnością większy niż Ty. To moge Cie zapewnić. A jeśli chodzi o jezyk to mam na mysli ludzi tak do 40 roku życia, bo rozumiem, że starsi mogli nie mieć możliwości jego nauki ze względu na szkolnictwo poprzedniego systemu, gdzie był obowiązkowy rosyjski, jednak teraz czy ktoś lubi czy nie nie lubi albo czy ma zdolnosć do jezyków czy też nie, to podczas swojej edukcji musiał się z pewnością przewinąć przez angielski choćby w podstawówce, gdzie jest językiem obowiązkowym tak samo jak i w szkole średniej. Więc wiem co pisze i każdy powinien umieć choćby podstawowe zwroty.
Pozatym widzę, że jesteś złośliwy wiec nie mam zamiaru się wdawać z tobą w dyskusję. Pozatym to nie jezyki są tematem tego wątku - chałem zauwazyć. Wiec oszczedź sobie.
Polskie morze też ma w sobie fajny klimat. Fakt, że niestety wakacje nad Bałtykiem nie gwarantują nam pogody, dlatego też sama często wybieram nieco cieplejsze kraje. W tym roku jeszcze nie podjęłam decyzji w sprawie wakacji, ale może będą to Bałkany z Almaturem? W tamtych rejonach jeszcze nigdy nie byłam, a podobno warto zwiedzić te kraje.
Zwiedzilam prawie wszystkie wakacyjne kierunki.Od Ameryki Poł. po Australię.Nigdzie nie wracam z takim sentymentem jak na Hel.Chorwacja ,Włochy, Hiszpania Nie mówiąc o krajach Arabskich czy wakacyjnych 'rajach' azji to wszystko dobre ale tylko na jeden krótki wyjazd.KRÓTKI.DOMELC
Napisał(a): wertepka -
Z jednej strony bardzo lubię polskie morze - atmosfera, która tam jest jest bardzo mi odpowiada. Z drugiej kiedy mam możliwość skorzystania z oferty na tanie loty Barcelona to żal mi nie skorzystać. Wydatki podobne, a pogoda i atrakcje jednak nieporównywalnie większe... Raz na parę lat, decyduję się jednak na sentymentalną podróż nad Bałtyk :)
Dlaczego wiele osób wybiera przereklamowane polskie morze??
Zgłoś do usunięcia | Link
Witam. Jak w temacie. Często zastanawiam się dlaczego wiele osób a zwłaszcza z południa kraju z uporem maniaka wybiera nasze morze? Moim zdaniem polskie morze jest:
po 1) zimne i mało atrakcyjne,
po 2) jak na zimne morze jest zbyt drogie,
po 3) pokonując odległość z małopolski, która wymaga jazdy przez całą noc lub przez prawie całą dobę nie lepiej jest udać się np. do Chorwacji lub innego kraju na Bałkanach ewentualnie nawet do Bułgarii, gdzie ceny są praktycznie porównywalne, pogoda gwarantowana, morze ciepłe no i czystsze.
Wiele osób napewno nie będzie się ze mną zgadzać, ale ja byłem nad polskim morzem już tyle razy, że już mi się ono kategorycznie przejadło. Plarze monotonne i praktycznie niczym się nie różnią w zależności od miejscowości. Kupa piachu i zimna woda. Natomiast od kilku lat jezdząc nad basen morza śródzemnego, czuję bardzo wielką różnicę i jestem przekonany, że praktycznie co roku tam będe wracał. Poprostu kocham morze śródzemne. Nie ważne jest dla mnie jaki kraj wybiorę, ale ważne jest to, aby było to morze śródziemne. Ten cieplutki klimat, klify, skalne wybrzeza, czysta krystalicznie woda no i ten cudowny klimat. Jednym słowem bez porównania. I gdyby ktoś mi zapropnował wyjazd nad bałtyk, kategorycznie odpowiadam: nad polskie morze mnie nie stać jednak nad śródziemne zawsze mnie będzie stać.
Chiałbym nieco podyskutować na ten temat z wami i pozanć waszą opinię.
Pozdrawiam