Re: Dobre dziennikarstwo czyli jakie???
Napisał(a): Gość -
Żeby nikogo nie pominąć napiszę tak: najbardziej lubię dziennikarzy prowadzących Panoramę w TVP pr 2.
To dla mnie są profesjonaliści w swoim zawodzie.. Natomiast styl bycia to: prowadzący poranne programy w TVN 24.
Zdecydowanie prym u mnie wiodą panowie i to z TVN-u. Mianowicie Kuba Wojewódzki, Marcin Prokop i Szymon Hołownia.
Gość Zdecydowanie prym u mnie wiodą panowie i to z TVN-u. Mianowicie Kuba Wojewódzki, Marcin Prokop i Szymon Hołownia.
Jak już nie macie komu przyznawać tych nagród. to im możecie dać.
Witam, od roku studiuje polonistykę na specjalności dziennikarskiej i co prawda mam dopiero ogólny zarys tego zawodu, ale myślę że mogę sie wypowiedzieć.
Dobry dziennikarz, jak można przeczytać w wydanej rok temu "Biblii dziennikarstwa" to taki, który ma przede wszystkim własny styl, nie peryfrazuje innych dziennikarzy, nie robi błędów, fakty przedstawia rzeczowo, potrafi się odnaleść w trudnej sytuacji i nie zadaje głupich pytań po to ,żeby tylko zrobić sensacje, musi także posiadać bogatą wiedze w danej dziedzinie i mieć szeroki zasób słów.
To, co mnie osobiście wkurza to to, co się dziś dzieje np w telewizji...Walczy się o oglądalność, która stacja przedstawi to lepiej, to zasługa właśnie dziennikarzy ale w obliczu prawdziwej klęski nie powinno się pchać byle by był materiał, bo nie każdy chce udzielać informacji do kamery, wiadomo.
Autorytetem w książce o której wspomniałąm jest Kamil Durczok, Justyna Pochanke, Beata Pawlikowska...ale też inni, mniej znani dziennikarze. Najbardziej spodobał mi się rodział dotyczący blogów i dziennikarstwa internetowego napisany przez Wojciecha Orlińskiego. Był on absolwenten chemii a obecnie pracuje w gazecie wyborczej. To przykład osoby o wszechstronnym umyśle, mówi on że ciężko dziś zaistnieć w internecie ale trzeba zaczynać od małych kroków...Pisania stron internetowych czy blogów, nawet z własnymi zainteresowaniami.
Sceptycznie podchodzę do tych znanych osobowości Tv, zwłaszcza gdy coraz glośniej się mówi o wpadkach na antenie.
Moją idolką jest Beata Sadowska, związana z Tvp 2 i "Pytanie na śniadanie"
Bardzo podoba mi się jej sposób prowadzenia wywiadu.
Napisał(a): Caitlyna -
Pauli19skarpetka
Dobry dziennikarz, jak można przeczytać w wydanej rok temu "Biblii dziennikarstwa" to taki, który ma przede wszystkim własny styl, nie peryfrazuje innych dziennikarzy, nie robi błędów, fakty przedstawia rzeczowo, potrafi się odnaleść w trudnej sytuacji i nie zadaje głupich pytań po to ,żeby tylko zrobić sensacje, musi także posiadać bogatą wiedze w danej dziedzinie i mieć szeroki zasób słów (.... )
Autorytetem w książce o której wspomniałąm jest Kamil Durczok, Justyna Pochanke, Beata Pawlikowska...ale też inni, mniej znani dziennikarze. Najbardziej spodobał mi się rodział dotyczący blogów i dziennikarstwa internetowego napisany przez Wojciecha Orlińskiego. Był on absolwenten chemii a obecnie pracuje w gazecie wyborczej. To przykład osoby o wszechstronnym umyśle, mówi on że ciężko dziś zaistnieć w internecie ale trzeba zaczynać od małych kroków...Pisania stron internetowych czy blogów, nawet z własnymi zainteresowaniami.
.
No właśnie w Biblii wiele artykułów napisali znani już dziennikarze, którzy w kilku wcześniejszych postach oskarżani byli o gwiazdorstwo, promowanie własnej osoby, a nie skupianie się na temacie rozmowy czy tekstu... Mnie się wydaje, że ich rady nie są jakieś odkrywcze, a chcieli po prostu stworzyć książkę, która promowałaby ich nazwiska...;) Takie jest moje odczucie po rzuceniu okiem na to cudeńko...;)
Pauli19skarpetka Witam, od roku studiuje polonistykę na specjalności dziennikarskiej i co prawda mam dopiero ogólny zarys tego zawodu, ale myślę że mogę sie wypowiedzieć.
Dobry dziennikarz, jak można przeczytać w wydanej rok temu "Biblii dziennikarstwa" to taki, który ma przede wszystkim własny styl, nie peryfrazuje innych dziennikarzy, nie robi błędów, fakty przedstawia rzeczowo, potrafi się odnaleść w trudnej sytuacji i nie zadaje głupich pytań po to ,żeby tylko zrobić sensacje, musi także posiadać bogatą wiedze w danej dziedzinie i mieć szeroki zasób słów.
To, co mnie osobiście wkurza to to, co się dziś dzieje np w telewizji...Walczy się o oglądalność, która stacja przedstawi to lepiej, to zasługa właśnie dziennikarzy ale w obliczu prawdziwej klęski nie powinno się pchać byle by był materiał, bo nie każdy chce udzielać informacji do kamery, wiadomo.
Sceptycznie podchodzę do tych znanych osobowości Tv, zwłaszcza gdy coraz glośniej się mówi o wpadkach na antenie.
Moją idolką jest Beata Sadowska, związana z Tvp 2 i "Pytanie na śniadanie"
Bardzo podoba mi się jej sposób prowadzenia wywiadu.
Życzę Ci powodzenia na studiach, Pauli-Śmierdząca Skarpetko :-)
Dobre dziennikarstwo czyli jakie???
Zgłoś do usunięcia | Link
W tej zapomnianej przez Boga i przez ludzi części forum chcę poruszyć temat dziennikarzy i ich zawodowej etyki.
Obecnie panuje moda na „gwiazdorzenie” i lansowanie własnej osoby zamiast gości podczas wywiadu – jak na przykład robi to w swoich dyskusjach i wywiadach Monika Olejnik, z drugiej strony jest także Tomasz Lis – ale dla mnie jest to człowiek strasznie bufonowaty i zadufany w sobie, jak i Kamil Durczok. Są i tacy sympatyczni jak np. Dorota Wellman i Marcin Prokop. Wreszcie i profesjonaliści jak Justyna Pochanke, którą bardzo lubię i cenię.
A wy kogo i za co lubicie, a kogo nie znosicie ze znanych dziennikarzy?