Re: "Drobny kłopot" - Mark Haddon
Napisał(a): Gość -
Można się ubawić to prawda - ale mnie ksiązka zmusiła do zastanowienia się nad problemem komunikacji między najbliższymi.
Podejrzewam ze czasami jej brak. I rodzą się konflikty. I nie mam tu na mysli nie zdrozumienia nastolatka przez rodziców. Dużo znam sytuacji kiedy dorosłe osoby przed sobą coś ukrywają, nie mówią wszytkiego, nie mają zaufania. Nie jest to przyjemne jak się dowiesz przez przypadek czego o czym nie masz wiedzieć. Wtedy robi się naprawdę przykro.
Rodzą się konflikty nieporozumienia. Niedopowiedzenia zabijają czasem wielkie uczucia. I ta ksiązka świetnie to obrazuje.
http://www.przystan-literacka.pl/index.php?show=1591
To link do recenzji w Przystani Literackiej (www.przystan-literacka.pl).
Haddon napisał świetną książkę i jak zapowiadano - taką słodko-gorzką. Można się ubawić, ale jednocześnie zastanowić. Doskonałe połączenie!
Ludzie nie mają czasu dla siebie to i komunikacja jest zaburzona.
Brakowało mi tego słowa: słodko-gorzka. Dokładnie tak.
ładne określenie :)
LJ Ludzie nie mają czasu dla siebie to i komunikacja jest zaburzona.
Nie mozna wszystkiego zganiać na brak czasu. To jest bezsensowne usprawiedliwianie się.
Masz rację. Kiedys ludzie też pracowali. Mieli dzieci. A jednak znajdowali czas na rozmowę.
"Drobny kłopot" - Mark Haddon
Zgłoś do usunięcia | Link
Autor "Drobnego Kłopotu" Mark Haddon przedstawia losy pewnej rodziny która ma między soba tajemnice. Zona ma romans, mąż stara się nie zwariować gdy dowiaduje sie o swojej chorobie, córka ma dylemat życiowy - czy to odpowiedni kandydat na męża, a syn ma problemy z partnerem. Wszyscy mają swoje drobne kłopoty, ale nic nie mówią o nich. Sytuacja jest napieta. Aż któregoś dnia wszystko zwala sie im na głowe. Świetnie napisana książka. Można się nieźle ubawić czytając. Podzielcie się sugestiami co do tej książki.