Reklama

Dyskryminacja w ogłoszenich o pracę! (91)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 54

Dyskryminacja w ogłoszenich o pracę!

Napisał(a): Gość -

Zasługuje na karę, a mimo wszystko jest obecna na co dzień...

Czy nie jest tak, że pracodawcy wybierają potencjalnych pracowników, kierując się jedynie płcią, wiekiem, sprawnością oraz wyglądem!?
CV przeglądane są na zasadzie "tak/nie" patrząc na zdjęcie. Ale nie ma obowiązku zamieszczania go gdy pracodawca w ogłoszeniu tego nie wymaga... - dopiero później patrzy się na referencje :/
Oczywiście te na "nie" natychmiast lądują w koszu.

Czy Wy kiedykolwiek zostaliście pozbawieni możliwości podjęcia pracy, z powodu dyskryminacji?
Jak się wtedy czuliście?
Zrobiliście z tym coś?

INTERIA.PL

Re: Dyskryminacja w ogłoszenich o pracę!

Gość a skąd ta Twoja pewność, że to ze względu na zdjęcie?

Wiekszosc wlascicieli firm nie sprawdza CV, maja od tego ludzi i tacy wlasnie przegladaja. Jest smiech i niewybredne komentarze na temat wygladu kandydata. Ktos mniej "urodziwy" nie ma szans, nie licza sie doswiadczenia a wlasnie wyglad, na tej podstawie jest klasyfikacja i tzw. sito. Kiedy przejdzie sie pozytywnie "casting", wtedy dopiero jest ta wlasciwa rotacja. Wiem na ten temat, poniewaz moj kolega jest wlasnie w takim "jury"

Kolejny idiotyczny temat. A czym się różni dyskryminacja ze względu na wygląd od dyskryminacji ze względu na wykształcenie czy inteligencję? I o jednym i o drugim decyduje przypadek - jakie kto ma geny i w jakiej rodzinie się urodził.

Dyskryminacja - kolejny durny socjalistyczny wynalazek. W normalnym kraju to właściciel powinien decydować kogo zatrudnia a czy kieruje się wyglądem orientacją seksualną, wykształceniem czy czymkolwiek to jego sprawa bo to jego firma straci lub zyska i tyle w temacie.

Ale oczywiście nie żyjemy w normalnym kraju i banda idiotów chce wszystkich wyrównać. Prawo własnosci w zasadzie nie istnieje w tym kraju. OFE można zabrać, w lokalu zakazać odgórnie palić. Na ziemi własnej żeby pobudować dom trzeba zezwolenia.

Dno, szambo i wodorosty. Głosujcie dalej na bandę czworga.

mówiono kiedys w tv,ze żadanie aby dodac do cv zdjecie,jest nieobowiazkowe,bo moze prowadzic do dyskryminacji danej osoby,poniewaz duzp pracodawców jednak patrzy na zdjecie kandydata,a nie na jego umiejetnosci,dotyczy to zwłaszcza kobiet,bo pracodawcy chca miec wkoło siebie same modelki i pieknosci i im młodsze to lepiej;/i najlepiej jak sa w stanie wolnym;/
ja sama to przerabiałam,jak byłam meżatka i szukałam pracy,to szukałam jej długo niestety,a jak juz byłam po rozwodzie i wpisałam w cv stan cywilny-wolna to prace znalazłam w ciagu miesiaca,jedynie czego nie podałam w cv to to,ze mam dzieci,bo i wtedy pewnie bym tej pracy nie dostała,wiem ze oszukałam pracodawce,ale innego wyjscia nie było,zeby dostac prace,a szefostwo dowiedziało sie ze mam dzieci po jakis 4 miesiacach,jak juz przeszłam tzw.okres próbny i dostałam umowe 3 letnia.na szczescie zostało mi to przebaczone,ze zataiłam to ze mam dzieci,ale w chwili małej szczerosci szefostwo samo sie okresliło,ze jakby wiedzieli ze mam dzieci,to by mnie nie zatrudniono,bo moge chodzic na zwolnienia chorobowe,jak sie dzieci pochoruja.i jednoczesnie dali mi tym do zrozumienia,ze jak bede brac wolne na dzieci to mnie zwolnia:( i gdzie tu sprawiedliwosc?nie ma......

ja to się nawet cieszę, bo niestety gdyby nie wygląd, z moim (czytaj zerowym) doświadczeniem, wykształceniem co prawda wyższym ale humanistycznym nie dostałbym żadnej roboty chyba, więc nie ma co narzekać, mi to pasuje, zwłaszcza że nie mam w tym względzie braków a wręcz przeciwnie. Tak powinno być, wygląd musi się liczyć, doświadczenie to nie wszystko, jak wybieram sklep to też wybieram tam gdzie jest ładniejsza sprzedawczyni - proste.To nie dyskryminejszon ale naturalna aktywność życiowa hehe

robią segregacje zdjęć, ale z podziałem: dowodowe- typowe do dokumentów- są na tak, a te całkiem prywatne np z wycieczki sa na nie.
szefowa zebrała ok 50 sztuk cv. zrobiłam selekcje na te ze zdjęciem dowodowym i te pozostałe. połowa odpadła.
pod uwagę się bierze także adres mejlowy. jakieś kocurki, myszki i inne dziwaczne nicki w adresie odpadają, bo nikt poważny nie zatrudnia słodkiegobuziaczka tylko np jana kowalskiego. i tu też w mojej selekcji odpadło ok 10 sztuk.
z 50 cv zostało 15, a z tego ok 5 pasowało na dane stanowisko. wybrałyśmy wcale nie młodziutką i nawet nieatrakcyjną kobietę, ale z doświadczeniem i umiejętnościami. wiec nie zawsze wygląd się liczy.

nie zgadzam sie takie wybieranie kandydatow po wygladzie to juz przeszlosc! w moim miescie z kolei dyskryminowane sa osoby ładne i przystojni panowie a prace dostaja same za przeproszeniem paszczaki dlaczego? dlatego ze wiekszosc biznesmenow to kobiety a te z kolei stare klamoty maja kompleksy wiec wybor taki a nie inny.Tylko jak to sie ma np do obrotow? a no tam gdzie pracuja dziewczyny z jakas prezencja obroty sa duzo wyzsze a tam gdzie paszczaki niestety jakos nie przyciagaja klienteli i na duze zyski liczyc nie mozna. ps. Sprawdzone i udowodnione!

Gość ja to się nawet cieszę, bo niestety gdyby nie wygląd, z moim (czytaj zerowym) doświadczeniem, wykształceniem co prawda wyższym ale humanistycznym nie dostałbym żadnej roboty chyba, więc nie ma co narzekać, mi to pasuje, zwłaszcza że nie mam w tym względzie braków a wręcz przeciwnie. Tak powinno być, wygląd musi się liczyć, doświadczenie to nie wszystko, jak wybieram sklep to też wybieram tam gdzie jest ładniejsza sprzedawczyni - proste.To nie dyskryminejszon ale naturalna aktywność życiowa hehe

Podsumowując twoją wypowiedź..."W zdrowym ciele, zdrowe ciele".
Zakładam że tego nie zrozumiesz, niestety.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Dyskryminacja w ogłoszenich o pracę!