Re: Eutanazja
Napisał(a): Gość -
Jestem zdecydowanie za ! Jeśli ma się pewność, że choroba nieuleczalna i można zostać warzywem to po co to ciągnąć. TO JEST PRZEDŁUŻANIE AGONII. Po co skazywać rodzinę, najbliższych na dodatkowe męczarnie i cierpienia i patrzenie jak umiera najbliższa osoba. Ja postanowiłem, jesli coś takiego się stanie i będę wiedział o chorobie dokonam tego sam. Mam na tyle odwagi i zrobię to na pewno, a potem te polskie popieprzone sądy mogą mnie karać. Będzie mi to dyndało!
Nie ma żadnej przysięgi Hipokratesa, od wielu lat.
W kraju gdzie nic dosłownie nie funkcjonuje zrobić na fraj usypianie ludzi.
Wielu Holendrów leczy się (?) w Niemczech, bo tam powiedzenie lekarzowi
"niech mi Pan pomoże" moze się skończyć uspieniem.Tak uśpili urzędującego
ministra.Poza tym to spory biznes.Towarzystwa ubezpieczeniowe oszczędzą gigantyczne sumy
wydawane na leczenie pod koniec zycia, więc jest się o co bić.
[cytat kogo=Gość]Jestem zdecydowanie za ! Jeśli ma się pewność, że choroba nieuleczalna i można zostać warzywem to po co to ciągnąć. TO JEST PRZEDŁUŻANIE AGONII. Po co skazywać rodzinę, najbliższych na dodatkowe męczarnie i cierpienia i patrzenie jak umiera najbliższa osoba. Ja postanowiłem, jesli coś takiego się stanie i będę wiedział o chorobie dokonam tego sam. Mam na tyle odwagi i zrobię to na pewno, a potem te polskie popieprzone sądy mogą mnie karać. Będzie mi to dyndało![/qZuote]
zgadzam się w 100% nic dodać , nic ując.
Eutanazja to samobójstwo cudzą ręką, bo sam nie mogę tego zrobić. Całkowicie to popieram i gdybym kiedykolwiek znalazła się w takiej sytuacji to sama bym się jej poddała i mam nadzieję, że moi rodzice też by tak zadecydowali, gdybym była roślinką i nie byłoby juz dla mnie szans.
Kazdy powinien miec prawo decydowania o sobie, swoim ciele, zyciu czy smierci. Kto dal jakims tam politykom czy kosciolowi prawo decydowania o tym co jem jak i z kim uprawiam seks, czy uzywam narkotykow czy nie. Jakim prawem drugi czlowiek moze decydowac o moim zyciu. To jakis absurd do ktorego wiekszosc spoleczenstwa przywykla i uwaza to za normalne. Ale nie wszyscy, na szczescie. Jakim prawem jakis chloptas, co go ubrali po studiach w sutanne ma mi mowic co jest dobre a co nie. Niech sie zajmie soba, za cos takiego, za taka ciagla intymidacje powinno sie ich pozamykac.
Dziecko drogie, widze ze nie masz pojecia co to jest eutanazja i jak prawnie sie to odbywa. Mieszkam w Holandii ponad 20 lat pracuje jako lekarz i zeby wykonac eutanazje to potrzeba wielu przygotowan prawnych, konsultacji lekarskich i nikt poza zainteresowanym nie moze wyrazic zgody lub checi, zadna rodzina, partner czy ktokolwiek.
Napisał(a): siedem7777 -
Powiedzcie mi czy kiedyś była aparatura podtrzymująca życie i ludzie naturalnie umierali.Sama mogłam się znaleźć w takiej sytuacji,gdyż miałam śmiertelnie chorego syna ,który wiedział ,że jego dni tu na ziemi są policzone.Rozmawialiśmy nie raz na temat jego odejścia z tego świata , on wręcz mi zabronił i musiałam mu przyrzec że nie pozwolę go podłączyć do żadnych aparatur!Jako że był niepełnosprawny fizycznie ,a nie intelektualnie i był już dorosły ,czyli pełnoletni,więc wiedział co mówi,uszanowała bym jego wolę.Dzięki Bogu,nie musiałam podejmować takiej decyzji,bo gdybym jednak musiała to NAPEWNO bym tak postąpiła.Ze swoich egoistycznych pobudek ,aby był nadal ze mną,nie mogłabym go skazywać na taką wegetację jak roślinka.Wiem że on już TAM nie cierpi,a ja wraz z nim, patrząc na jego cierpienie.Nie życzę jednak NIKOMU podejmowania takiej decyzji za kogoś bliskiego sercu ,bo człowiek sam by wolał oddać życie, aby ten ktoś mógł żyć!!!!!!!
Nie chcę obrażać ludzi bardzo cierpiących i ich rodzin.I nie chciałbym być w takiej sytuacji.Ale w stosunku do eutanazji zdecydowane nie.Jest to filar naszej kultury,naszego człowieczeństwa.Opieka nad chorymi ,słabymi i potrzebującymi.Tego nie można nawet tak restrykcyjnie tłumaczyć,że życie dał Bóg i tylko Bóg ma prawo go zabrać.Choć ja tak uważam.Ale jeżeli zniesiemy tą niewątpliwie cegłę w murze ochrony człowieka i jego prawa to gdzie się zatrzymamy?Potem przyjdzie kolej na upośledzone dzieci a także osoby starsze.Śmierć człowieka jest to tabu.Obwarowana we wszystkich religiach,że dawać ja może tylko Bóg,bogowie,wielki duch.Przejście ze świata żywych do świata umarłych zawsze było niezależne od nas.No prawie niezależne.Czasami ludzie w tym bogom bardzo pomagali.Ale niech prawo nie umożliwia tego.Bo ludzie jak to ludzie zaczną to wykorzystywać w swój tylko znany sposób.I to w sposób niekontrolowany.Jest mur.Nie wyciągać ani jednej cegiełki.Jeżeli nawet wydaje się to usprawiedliwione ale naruszenie go powoduje zachwianie stabilności całej konstrukcji.Konstrukcji ,która była budowana całymi tysiącleciami.
Jestem za eutanazją. Równocześnie uważam, że każdy ma prawo decydować za siebie. A więc: nie moja rodzina, lekarze, sędziowie itp. Chodzi o to, że ja wyrażam swoją wolę odpowiednio wcześniej. W każdym dowodzie osobistym powinien istnieć wpis dotyczący zgody na eutanazję i oddanie organów do przeszczepu. Złośliwie dodam, że takie prawo nie powinno dotyczyć wyznawców religii, które są przeciwne eutanazji, bo albo rybka, albo akwarium.
Eutanazja
Zgłoś do usunięcia | Link
Eutanazja – zadanie śmierci osobie nieuleczalnie chorej umotywowane skróceniem jej cierpień.
Jesteście za, czy przeciw?
Dlaczego tak, dlaczego nie?
Ja jestem przeciw. Życie powinien odebrać ten który je nam dał. Nawet jeśli nie ma Boga, to inni wierzą w swoje bóstwa, w coś całkiem innego. I właśnie "to coś" w co wierzą może im odebrać życie.
Sama osoba nie jest świadoma tego, co się dzieje, to nie ona podejmuje decyzję, więc jest to równoznaczne z morderstwem.
Jeśli jednak dana osoba tego pragnie, no cóż... Tu bym się zastanowił. Tylko tyle, że do eutanazji zgłaszają się rodziny osoby poszkodowanej, która już nie jest niczego świadoma. To nie jej wybór, tylko rodziny.
Poza tym, po pierwsze, jest złamanie przysięgi lekarskiej Hipokratesa. Po drugie, w naszym kraju jest to nielegalne i niech tak zostanie, bo to jedna z nielicznych mądrych ustaw polskiego prawa.