Reklama

Facebook jako weryfikacja pracownika (7)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 1652

Facebook jako weryfikacja pracownika

Napisał(a): zbych87 -

Ostatnio spotkałam się z artykułem na temat tego jak w obecnych czasach pracodawca zdobywa informacje na temat swojego pracownika. Wśród najbardziej popularnych znalazło się właśnie przeglądanie konta na facebooku. Pracodawca, który chce dowiedzieć się czegoś na temat osoby, która u niego pracuje przegląda nasze zdjęcia i wpisy. Sami, nawet o tym nie wiedząc dajemy mu informację na temat tego jak się zachowujemy, czy rzeczywiście jesteśmy odpowiedzialni a może nie jesteśmy godni zaufania.
Czy spotkaliście się z takimi praktykami w miejscach, w których pracujecie?
Czy takie inwigilowanie nie ingeruje zbytnio w naszą prywatność ?

INTERIA.PL

Re: Facebook jako weryfikacja pracownika

Napisał(a): Gość -

Facebook i inne portale społecznościowe są formą exhibicjonizmu - więc to co tam umieszczamy jest ogólnie dostępne dla chcących te treści przeglądać. Musimy brać pod uwagę, że zawartość naszego profilu przeglądał będzie każdy, może to być pracodawca, a może to być również ktoś o niezupełnie czystych zamiarach. Skoro te treści udostępniamy, musimy to brać pod uwagę. A pracodawca ma kolejne narzędzie do sprawdzania pracownika, w dodatku bezpłatne i łatwo dostępne - więc dlaczego ma z niego nie korzystać??? Jeśli nie chcesz, by twoja firma inwigilowała cię w ten sposób, zmień ustalenia prywatności albo po prostu wykasuj swoje konto. I nie będziesz miał problemu.

A musisz mieć konto na jakimś portalu społecznościowym? A zwykły e-mail do tych osób nie wystarczy? Jakoś nie mogę zrozumieć ludzi, którzy najpierw sami wklejają co popadnie na takim Facezbooku, a potem drą szaty że ktoś im szarga życie! Czyżby poziom IQ "poniżej debila" jak to stwierdzono w filmie "Czeka na nas świat"?
Każdy ma to na co pracuje własnoręcznie! A głupotę najprościej wykorzystać!
A tak na marginesie... Ktoś powiedział, "że ludzie inteligentni są samotni"... Zapewne miał na myśli, że są jak żaglowce na morzu pełnym bałwanów...

zbych87 Ostatnio spotkałam się z artykułem na temat tego jak w obecnych czasach pracodawca zdobywa informacje na temat swojego pracownika. Wśród najbardziej popularnych znalazło się właśnie przeglądanie konta na facebooku. Pracodawca, który chce dowiedzieć się czegoś na temat osoby, która u niego pracuje przegląda nasze zdjęcia i wpisy. Sami, nawet o tym nie wiedząc dajemy mu informację na temat tego jak się zachowujemy, czy rzeczywiście jesteśmy odpowiedzialni a może nie jesteśmy godni zaufania.
Czy spotkaliście się z takimi praktykami w miejscach, w których pracujecie?
Czy takie inwigilowanie nie ingeruje zbytnio w naszą prywatność ?

facebook czy nasza klasa to piekne miejsce do zidentyfikowania np. "doradcy finansowego" ktory wyciaga rece po miliony majac tylko skonczona edukacje w liceum ekonomicznym przy zespole szkol rolniczych...
jak to ostatnio zobaczylem to obsiadlem...

Ale o co Ci chodzi? Nie ma obowiązku posiadania konta na pejsie. Podobnie jak nie ma obowiązku pokazywania d... publicznie. Ale skoro już ktoś się na to decyduje, to skąd zdziwienie że inni widzą?

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Facebook jako weryfikacja pracownika