Re: Facebook jako weryfikacja pracownika
Napisał(a): Gość -
Facebook i inne portale społecznościowe są formą exhibicjonizmu - więc to co tam umieszczamy jest ogólnie dostępne dla chcących te treści przeglądać. Musimy brać pod uwagę, że zawartość naszego profilu przeglądał będzie każdy, może to być pracodawca, a może to być również ktoś o niezupełnie czystych zamiarach. Skoro te treści udostępniamy, musimy to brać pod uwagę. A pracodawca ma kolejne narzędzie do sprawdzania pracownika, w dodatku bezpłatne i łatwo dostępne - więc dlaczego ma z niego nie korzystać??? Jeśli nie chcesz, by twoja firma inwigilowała cię w ten sposób, zmień ustalenia prywatności albo po prostu wykasuj swoje konto. I nie będziesz miał problemu.
To prawda zanim z nami porozmawiają już jesteśmy sprawdzeni a NK.podobnie jest wykorzystywana.
Nie wchodz nie bedziesz sprawdzany i po klopocie
A musisz mieć konto na jakimś portalu społecznościowym? A zwykły e-mail do tych osób nie wystarczy? Jakoś nie mogę zrozumieć ludzi, którzy najpierw sami wklejają co popadnie na takim Facezbooku, a potem drą szaty że ktoś im szarga życie! Czyżby poziom IQ "poniżej debila" jak to stwierdzono w filmie "Czeka na nas świat"?
Każdy ma to na co pracuje własnoręcznie! A głupotę najprościej wykorzystać!
A tak na marginesie... Ktoś powiedział, "że ludzie inteligentni są samotni"... Zapewne miał na myśli, że są jak żaglowce na morzu pełnym bałwanów...
zbych87 Ostatnio spotkałam się z artykułem na temat tego jak w obecnych czasach pracodawca zdobywa informacje na temat swojego pracownika. Wśród najbardziej popularnych znalazło się właśnie przeglądanie konta na facebooku. Pracodawca, który chce dowiedzieć się czegoś na temat osoby, która u niego pracuje przegląda nasze zdjęcia i wpisy. Sami, nawet o tym nie wiedząc dajemy mu informację na temat tego jak się zachowujemy, czy rzeczywiście jesteśmy odpowiedzialni a może nie jesteśmy godni zaufania.
Czy spotkaliście się z takimi praktykami w miejscach, w których pracujecie?
Czy takie inwigilowanie nie ingeruje zbytnio w naszą prywatność ?
facebook czy nasza klasa to piekne miejsce do zidentyfikowania np. "doradcy finansowego" ktory wyciaga rece po miliony majac tylko skonczona edukacje w liceum ekonomicznym przy zespole szkol rolniczych...
jak to ostatnio zobaczylem to obsiadlem...
Ale o co Ci chodzi? Nie ma obowiązku posiadania konta na pejsie. Podobnie jak nie ma obowiązku pokazywania d... publicznie. Ale skoro już ktoś się na to decyduje, to skąd zdziwienie że inni widzą?
Facebook jako weryfikacja pracownika
Zgłoś do usunięcia | Link
Ostatnio spotkałam się z artykułem na temat tego jak w obecnych czasach pracodawca zdobywa informacje na temat swojego pracownika. Wśród najbardziej popularnych znalazło się właśnie przeglądanie konta na facebooku. Pracodawca, który chce dowiedzieć się czegoś na temat osoby, która u niego pracuje przegląda nasze zdjęcia i wpisy. Sami, nawet o tym nie wiedząc dajemy mu informację na temat tego jak się zachowujemy, czy rzeczywiście jesteśmy odpowiedzialni a może nie jesteśmy godni zaufania.
Czy spotkaliście się z takimi praktykami w miejscach, w których pracujecie?
Czy takie inwigilowanie nie ingeruje zbytnio w naszą prywatność ?