Reklama

fotografia studyjna- jaką blendę? (9)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 86

fotografia studyjna- jaką blendę?

Napisał(a): dolceandvita -

Robię zakupy do studia, które rozbudowuję sobie. Kupuję zwykle sprzęt studyjny w sklepie Quantuum i aktualnie chcę kupić blendę tylko zastanawiam się jaką. Chcę wybrac coś z asortymentu tego sklepu ale nie mogę się zdecydować bo mają tam kilka rodzajów blend. Ktoś jest w stanie mi doradzić? Blendy będę wykorzystywać też w plenerze.

INTERIA.PL

Re: fotografia studyjna- jaką blendę?

Napisał(a): figofago666 -

Wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnac i jak duży przedmiot, modela chcesz doświetlic. Aby doswietlić całą postac potrzeba wiekszej blendy - tej 180cm. Natomiast srebrna blenda mocniej odbije światło (czasem prawie potrafi oslepić modela oczko), a złota nada ciepły odcień odbitemu światłu. Polecałabym np. ten model http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1804&lang=pl&curr=PLN

Napisał(a): krobiel -

właśnie. Podaj więcej szczegółów. Co byś chciał osiągnąć? Może pooglądaj też parasole ze stałym oświetleniem. To tez nie jest zły pomysł na doświetlenie modeli, a nie kosztuje to dużo.

co chciałabym osiągnąć... na pewno różne eksperymenty studyjne, portrety, całe sylwetki, może akty. Lubię eksperymentować światłem i cieniem i na pewno dużo zdjęć tego typu będę próbowała robić. Może też jakiś bodypainting.

Napisał(a): figofago666 -

wobec tego najważniejsze będą lampy jakie dobierzesz i softbox, który pewnie Ci się przyda, a blenda też koniecznie jeśli chcesz się pobawić śwatłem i cieniem , na Twoim miejscu kupiłabym większą ale jak uważasz, jeśli nie robi Ci to różnicy finansowej to polecam większą. Przyda się też w plener!

No zdecydowałam się juz na jedną lampę softbox i blendę z Quantuum, w sumie zostało mi jeszcze trochę kasy więc może w coś jeszcze zainwestuję ale na razie poeksperymentuję na tym co kupiłam. Dzięki za porady :) Widziałam w ich sklepie tez różne tła więc może zainwestuje właśnie w porządne tło, chyba czarne ;)

Napisał(a): Gość -

i dobry wybór :) Quantuum ma według mnie bezkonkurencyjny sprzęt studyjny także jeśli chodzi oo markę to na pewno dobry wybór, kwestia jest tylko jaki sprzęt od nich wybrać. Ale to już wszystko zalezne od potrzeb.

tu się musze zgodzić z przedmówcą. Polecam też konsultacje z nimi jeśli ktoś ma problem z doborem odpowiedniego sprzętu bo panowie udzielają bardzo kompetencyjnych porad.

Na pewno duża blenda będzie lepsza bo będziesz mogła oświetlić większa powierzchnię i wymodelowac lepiej światło, na pewno wtedy jest wieksze pole manewru niż w przypadku mniejszych.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: fotografia studyjna- jaką blendę?