Re: Ile kosztuje pozycjonowanie - Artykuł
Napisał(a): Gość -
Dlatego właśnie lepiej jest korzystać z usług nieco mniejszych firm które stawiają na jakość usług, rzetelność i uczciwość. Sam miałem przykre doświadczenia z agencjami reklamowymi które potrafiły mnie oskubać z naprawdę kolosalnych kwot. Dopiero po czasie zmieniłem wykonawcę i okazało się, że jednak można zrobić wszystko taniej a jednocześnie na poziomie nie odbiegającym od pewnego standardu tego typu usług. Bardzo dobrze napisany artykuł, przeczytałem z ciekawością. Praktyki w nim opisane są niestety bolączką rynku reklamy, niestety w naszym kraju panuje jednak wciąż dziki kapitalizm i lubimy się wyzyskiwać.
Duże firmy reklamowe przyzwyczajone są już zapewne do wysokich stawek jak za czasów małej konkurencji. Ja również wolę powierzyć reklamę mniejszej firmie, ponieważ wiem, że chce ona zdobyć klientów również przez polecenie a co za tym idzie lepiej zajmują się moim zleceniem niż ich więksi koledzy. Osobiście korzystam z usług netimage.pl i jestem zadowolony, płacę za efekty .
Dobre... jeden z lepszych artykułów jakie czytałem.
No właśnie... dlatego też preferujemy jawne informacje i oficjalne cenniki usług.
Zapraszamy na naszą stronę WWW gdzie cenniki nie są tajemnicą.
http://www.pozycjonowanie-stron.wroclaw.pl
Tia pozycja na top3 itp, jak długo? Po co to? Kilka sztuczek i jest pozycja, zapłacisz i spadasz bo oszukiwali.
Może i nie podają oficjalnie ile kosztuje pozycjonowanie, ale ja chciałem ofertę od kilku firm i sprawdziłem ich wyceny na www.wycenaslowkluczowych.pl i dużo wycen się pokrywa. Sądzicie, że korzystają z tej strony? Poza tym doszedłem do wniosku, że najtaniej jest samemu.
Napisał(a): arekpio -
jest bardzo drgoie, swego czasu na frazę katalog firm przy pozycjonowaniu jedna znana firma wyceniła mi 3000 za miesiąc, wziąłem się za robotę sam i dziś na wspomnianą frazę mój katalog jest w TOP7
Aukcje allegro na pierwszej stronie- http://www.newsmodel.pl/
zależy od fraz i ilości wyników w google
Dobry artykuł, sama prawda, lepiej wziąć małą firmę, bardziej się stara za mniejsze pieniądze
---
http://www.xlblog.pl
Ile kosztuje pozycjonowanie - Artykuł
Zgłoś do usunięcia | Link
Ile kosztuje pozycjonowanie strony internetowej ?
Dlaczego wiele firm nie podaje cen usługi pozycjonowania ?
Czy zastanawiali się Państwo dlaczego wiele firm nie podaje swoich cen ?
Wyobraźmy sobie sklep w którym leżą produkty na pułkach bez podanych cen lecz z zamieszczoną informacją 'skontaktuj się ze sprzedawcą, otrzymasz indywidualną wycenę lub cena uzależniona od...'
Wiele firm z branży informatycznej (pozycjonowanie stron internetowych) nie podaje cen swoich usług informując jedynie o takiej możliwości usługi oraz o wycenie indywidualnej itp.
Dlaczego przyjęło się, że wiele firm ukrywa swoje ceny ? Przeprowadziliśmy badanie rynku kilkudziesięciu firm z branży informatycznej (pozycjonowanie stron) wysyłając zapytania o tej samej lub bardzo podobnej treści jednocześnie przedstawiając się jako różne przedsiębiorstwa bądź jako osoby na różnych stanowiskach decyzyjnych, podając również różny zakres planowanego budżetu na ten cel. Nasze rezultaty były zdumiewające, w wielu przypadkach (ponad połowa badanych firm) okazywało się iż wycena tych samych fraz kluczowych dla pozycjonowania na ten sam czas w zależności od tego komu była robiona wyceniana usługi, były diametralnie inne.
Bywały firmy które potrafiły podawać trzy różne zestawienia w zależności od tego komu robią wycenę i kto o taką wycenę pyta, jak również górne progi cenowe zawsze oscylowały w górnej granicy planowanego budżetu (przypadek ?). Aby mieć całkowitą pewność, żeby ktoś nie zarzucił, że ilości wyników uległy zmianom, po kilkunastu dniach zadawaliśmy ponowne zapytania tłumacząc się brakiem zdecydowania i proszą o ponowną kalkulację tych samych fraz aby mieć całkowitą pewność, że wcześniej otrzymane wyceny są aktualne. Oczywiście (to już nie było zdziwieniem) otrzymywaliśmy potwierdzenia iż w wycenie nic nie uległo zmianie i oferta jest nada aktualna. Nie mniej jednak jak wytłumaczyć fakt, że jedna firma robiąc wycenę dla rzekomo trzech różnych partnerów czyli potencjalnych klientów, wyceniając te same frazy każdorazowo podawała trzy różne ceny w zależności od... no właśnie w zależności od czego ?
Spostrzeżenia,
Najgorzej być dużą Spółką z o.o. lub S.A. ponieważ wykonawcy zakładają, że takie firmy mają zaplanowany budżet na cele reklamowe, w prawdzie nie mogą tego budżetu przekroczyć lecz nie przykładają też dużej wagi do samej wyceny oraz kosztów jednostkowych a głównym celem jest zmieszczenie się w planowanym budżecie na ten cel. Małe firmy natomiast nie planują budżetów, bardzo skrupulatnie kalkulują koszty gdyż każda wydana złotówka ma znaczenie. W wycenie pozycjonowania dla małych firm mamy większe szanse wynegocjowania lepszych stawek, otrzymamy też dużo niższą cenę 'na dzień dobry' w porównaniu do innej większej firmy.
A zatem na zakończenie dane statystyczne:
Zapytanie o usługę 10 losowo wybranych fraz w jednej wyszukiwarce, zapytanie kierowane do kilkunastu firm zajmujących się pozycjonowaniem, a następnie ponowienie zapytania jako inny przedsiębiorca i na zakończenie ponowienie zapytania jako pierwszy przedsiębiorca aby sprawdzić czy ceny nie uległy zmianom...
Przedstawiając się jako właściciel małej firmy otrzymaliśmy najlepszą ofertę, dajmy na to będzie
to 100 % planowanego budżetu który chcemy przeznaczyć na ten cel.
Przedstawiając się jako kierownik działu marketingu większej firmy (np.: spółki z o.o.) która posiada duże zaplecze (większa kadra pracownicza) oraz ugruntowaną pozycję na rynku (dłuższy staż) otrzymywaliśmy ofertę na dokładnie te same frazy przy takich samych warunkach współpracy średnio o 30% wyższą !!!
Najgorzej mają duże spółki akcyjne lub spółki z o.o. które zatrudniają dziesiątki lub setki pracowników ponieważ wyceny tych samych fraz które otrzymaliśmy były średnio 80% wyższe niż dokładnie takie samo zlecenie lecz wykonywane dla małego przedsiębiorcy.
Podsumowanie:
Oczywiście nie odradzamy korzystania z usług firm pozycjonujących gdyż jest to jedna z lepszych form promocji i reklamy przy stosunkowo niewielkich kosztach, lecz pragniemy zwrócić większą uwagę na firmy które za wszelką cenę próbują ukrywać się ze swoimi cennikami zasłaniając się wieloma czynnikami które mają wpływ na wycenę usługi. Nasz eksperyment pokazuje, że jednym z kluczowych czynników jest... zasobność klienta.
Zachęcamy firmy pozycjonujące do zamieszczania cenników swoich usług nawet gdyby miały być
to ceny tylko orientacyjne ponieważ wielu klientom dają możliwość zrozumienia skali kosztów a jednoczenie uniemożliwiają manipulowania rynkiem i proponowania cen dla różnych odbiorców w różnych skalach - nieuczciwa konkurencja.
Potencjalnych zainteresowanych usługami pozycjonowania zachęcamy do korzystania z usług firm które nie wstydzą się swoich cen, którzy oficjalnie na stronie podają widełki cenowe tego typu usług. W takich firmach mamy pewność, że nikt nie będzie próbował nas.... wydymać.