289
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń26 tys.
  • Odpowiedzi27
  • Ocen na +1
289 ppt ?

Jak rozpoznać trujące grzyby? (28)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu - grzybów jest naprawdę dość dużo - Anglicy nie zbierają, gdyż nie znają się na tym, więc tym więcej dla mnie. Ale sam nie zbieram właśnie grzybów z blaszką od spodu - zbyt duże ryzyko...

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

"szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała" zazdroszczę Ci regionu, w którym zbierasz grzyby; może takie moje szczęście, ale podczas grzybobrania przechodzę zwykle koło kilku jeśli nie więcej szatanów
pozdrawiam

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Ponoć dobrze jest dodać do grzybów cebulę...Jeśli podczas gotowania czy smażenia zrobi się ciemna to znaczy, że mamy w daniu grzyba niejadalnego. A co do szatanów to też łatwo je poznać- po pierwsze robią się od spodu różowawe po ścięciu, a po drugie można grzybka polizać- szatan będzie bardzo gorzki.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

mieszkam na Mazurach i dom mam praktycznie w lesie. Na grzybach się znam dobrze. Nasze lasy odwiedza wielu grzybiarzy z miast, którzy nie znaja się, ale zbierają...miałam już okazję wyrzucić z bagażnika zachwyconym gościom trujące grzyby. Nazbierali kanii "fałszywek". Zapewniam, ze naprawdę bardzo łatwo się pomylić. Grzyby z gąbką pod spodem są rzeczywiście mniej niebezpieczne niż te blaszkowe, ale kto się nie zna na grzybach, niech nie zbiera, albo po grzybobraniu da komus do sprawdzenia. Uważajcie, ludzie! Nie zbierajcie żadnego paskudztwa! Gołąbków, krowich mord czy babich uszu!w tym roku jest tyle grzybów w lasach, że dla wszystkich wystraczy prawdziwków i podgrzybków. Uwaga na goryczaki! Są łudząco podobne do podgrzybków albo młodych koźlaczków. Kanie nigdy nie rosną w głębokim lesie! Zawsze na skraju lasu w trawie, albo na łące. wiele jeszcze mogłabym pisać....uważajcie!!! No i......nigdy nie jedzcie grzybów, gdy ktoś Was częstuje. To moja zasada, Nigdy, jeśli nie zrobię ich sama. Pozdrawiam.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Faktycznie pozazdrościć regionu gdzie jest mało szatanów, bo w moich okolicach jest ich całkiem sporo w tym roku :/ Ja do lasu chodzę tylko z mężem i on mi od razu w lesie robi selekcję w koszyku, bo się zna. Grzyby najczęściej przyrządza moja babcia więc poddaje je ponownej kontroli (do czego się oczywiście nie przyzna ;))

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

lumiuz "szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała" zazdroszczę Ci regionu, w którym zbierasz grzyby; może takie moje szczęście, ale podczas grzybobrania przechodzę zwykle koło kilku jeśli nie więcej szatanów
pozdrawiam
co d szatanów, zwanych baranami nie są one trujące!!!!! Sam jadłem je wiele razy i żyję. Warunek muszą być gotowane min 30 minut, no i wodę trzeba wylać. Jedyną ich wadą jest smak są gorzkie trzeba słodzć i tyle.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Mój tata uczył mnie od małego 2 podstawowych zasad, których się trzymam:
1) nigdy nie zbieraj grzybów z blaszkami pod spodem (tylko te z gąbkami) - ja nawet wolę sama nie zbierać kani (która za młodu jest podobna do sromotnika)
2) jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości - nie zrywaj grzybka

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Blebla Generalnie - zbieraj grzyby tylko z "gąbką" pod spodem - szansa, że trafisz na szatana jest mniej, niż mała. Z tego, co wiem (poprawcie mnie, jeżeli się mylę), to jest tylko dwa rodzaje grzybów z gąbką od spodu, które nie są jadalne - szatan i goryczak. Sam unikam jak ognia zbierania grzybów z blaszka od spodu, no chyba, że jest to kania :). Tutaj w Anglii non-stop chodzę do okolicznego lasu - grzybów jest naprawdę dość dużo - Anglicy nie zbierają, gdyż nie znają się na tym, więc tym więcej dla mnie. Ale sam nie zbieram właśnie grzybów z blaszką od spodu - zbyt duże ryzyko...
Jak zbierasz grzyby w Anglii to pewnie wiesz, ze tutaj mozesz tylko zebrac 1,5 kilo na dzien. Moj kolega raz wracal z grzybow i akurat jechal "lesniczy" (Forestry Commission) i dostal kare 70 funtow od, ktorej sie odwolal i zamienili mu to na 5 godzin sprzatania lasu:-) Tak, ze jesli zbierasz grzyby w Anglii to uwazaj. No i oczywiscie tylko na swoj uzytek, nie mozna sprzedawac za to mozna nawet do dwoch lat dostac. Tu gdzie ja mieszkam jest tylko jedna kobieta, ktora moze isc do lasu i zbierac ile chce i sprzdawac je. Ma swoja firme oczywiscie z tym ze sadzila sie ponad 20lat o to z nimi.
Co do rozpoznawania to tak jak moi poprzednicy. Natura nie zna trujacego grzyba z gabka pod spodem. W sensie nie umrzesz po zjedzeniu jak juz to rozwolnienie, bule glowy, wymioty i takie tam. I jesli juz zjesz pic jak najwiecej wody i probowac wymiotowac na sile to zawsze pomaga.
Pozdrawiam grzybiarzy.

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

No nieeee... Ugotowany szatan psuję całkowicie potrawę - a efekt zjedzenia go, to bóle brzucha, sraczka itp. A co do historyjek o cebuli zmieniającej kolor, czy srebrnych łyżeczek również zmieniających kolor podczas gotowania trujących grzybów, to... rzeczywiście pomiędzy bajki można je włożyć.
A co do tego, że w Anglii mogę zebrać tylko 1,5 kilo grzybów/dzień, to nie wiedziałem - pierwszy raz, jak poszedłem , to wróciłem z czubatym koszykiem, dumnie idąc ulicą :D... To by mi zrobili kuku... W każdym bądź razie - wielkie dzięki za info!

Re: Jak rozpoznać trujące grzyby?

Napisał(a): -

Chciałabym uzupełnić wcześniej podaną informację 2+1 grzyby z "gąbką" : 1-szy można dotknąć językiem i od razu się poczuje, ale spód jest wyraźnie w odcieniu różowym, a ogonek ma inny "rysunek". Ten drugi po przecięciu ogonka staję się on sinoniebieski! z wyraźną przewagą niebieskiego, a ogonek tuż przy kapeluszu jest brunatnoCZERWONY. Zazwyczaj jego kształt jest wzorcowy dla grzyba. Piękny kapelusz, mięsisty ogonek. Nie spotkałam jakiegoś rachitycznego. Jest jeszcze trzeci bardzo rzadko spotykany. bardzo podobny do podgrzybka zajączka - NIE PACHNIE GRZYBEM. Spotkałam go w lasach nad morzem tylko jeden raz. To są podstawowe informacje, przed włożeniem DO KOSZYKA. Sprawdzić proszę w domu z atlasem. Jak już grzyby są w garnku, to "po herbacie" JEDEN GRZYB WYSTARCZY, ŻEBY WYTRUĆ RODZINĘ. Żadne próby cebuli. Nic to nie da, bo podgrzybek przecież barwi cebulę. Nie jesteś pewny. daj sprawdzić grzybiarzowi swoje zbiory (sąsiad - zapalony grzybiarz- bezcenny )
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • jak sprawdzić czy grzyb jest trujący
  • szatan grzyb jak rozpoznać
  • grzyb szatan jak rozpoznać
  • grzyby trujące z gąbką
  • jak sprawdzić grzyby podczas gotowania
  • jak rozpoznać trujące grzyby
  • jak rozpoznać szatana grzyba
  • jak rozpoznać szatana
  • gotowanie grzybów z cebulą
  • grzyby niejadalne z gąbką
  • jak rozpoznać grzyba szatana
  • jak rozpoznać grzyby trujące
  • borowik szatan jak rozpoznać
  • jak rozpoznać podgrzybka
  • jak sprawdzic czy grzyb jest jadalny
Do góry strony: Jak rozpoznać trujące grzyby?