1 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń104 tys.
  • Odpowiedzi22
  • Ocen na +-1
1 tys. ppt ?

Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!! (23)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
-

Witam
Jak smażyć ryby???Mam problem,lubię rybki ale kiedy smażę to już ich nie lubię :)
-przyklejają się do patelni,panierka zostaje na patelni,olej pryszcze po całej kuchni-próbowałam umażyć rozmrozone,zamrożone,bardzo rozgrzany olej...I ZAWSZE PANIERKA ODKLEJA SIĘ OD RYBYI ZOSTAJE NA PATELNI!!!
POMOCY !!!
**********Wesołych smacznych świąt*************
INTERIA.PL
-

Najlepiej rybkę taką zamrożoną rozmrozić i następnie lekko osuszyć z nadmiaru wody wówczas panierka na pewno nie przywrze do patelni. Po drugie nie smaż na mega ogniu dlatego pryska Ci olej. Jak nie masz za dużo czasu i te rybki masz zamrożone to włóż pod gorącą wodę szybciej się rozmrożą lub zamrożoną oprósz mąką później jajkiem znowu mąką jajkiem i dopiero bułką tartą. Pozdrawiam.
-

Ryby przyrządzam barzo często. Można powiedzieć, że jestem uzależniona i gdyby nie to iż są tak potwornie drogie mogłabym nic innego nie jeść. Jeśli chodzi o smażenie to w pierwszej kolejności musimy dobrze rozgrzać patelnię i tłuszcz jeśli smażymy z tłuszczem. To podstawa sukcesu. Ryby mrożone panierowane smażymy nie rozmrożone, wtedy pewnikiem będzie nieprzyjemnie tłuszcz strzelał, ale na to jest rada, trzeba kupić taką siatkową przykrywkę na patelnie (do nabycia w sklepach AGD). Natomiast ryby mrożone bez panierki należy rozmrozić. A następnie tak jak i ryby świeże przyprawić i obtoczyć panierką. Dodam jeszcze, że ja najbardziej lubię obtoczyć samą mąką. Wtedy mi najbardziej smakuje.
-

Rybę rozmrozić, pokroić na "dzwonki",zrobić tzw".macerkę" : kilka lyżek oleju, lyżeczkę przyprawy do ryb,dwa ząbki czosnku na drobno i łyżeczkę vegety,do miski z rybą wylać "macerkę" ,całość wymieszać ,przykryć i na kilkanaście godz.do lodowki .Następnie w jajku "i bułce tartej (można w mące),(dla oszczędnych proponuję jajko wbić do miski z rybą i wymieszać . Na patelni olej lekko podgrzać, wyłożyć rybę ,przykryć pokrywką i smażyć na bardzo wolniutkim ogniu (kuchenka gazowa-zapalony palnik tylko tyle co się utrzymuje płomien )trwa to okolo 1godz.(na jedną sronę pół godz.smażyć i na drugą stronę pól.godz.)Ryba jest ,soczysta,miękka,smaczna,ma piękny zloty kolor,nie jest przypalona .W taki sam sposob smażę schabowe czy mielone kotlety.Życzę smacznego i pozdrawiam świątecznie..
-

a ja polecam ciasto zamiast panierki składniki wprawdzie są takie same ale o wiele smaczniejsze w ten sam sposób robie kotlety,rybke rozmrazamy tylko troszke i osuszamy (osobiscie mało kiedy kupuje mrozone bo mam swoje,zreszta zważcie sobie kupne przed i po rozmrożeniu- ile płacimy za lód....!!. ) potem solimy pieprzymy wdł. uznania ciasto:rozmieszać 2 jajka dodać czubatą łyzke gęstej śmietany ok.2-3 łuzki mąki zamieszac dość gęste ale lejące cisto maczać rybke smazyć,jak nie miałam raz śmietany dałam zwykły kefir i też był super wiec i zw.jagurt sie pewno nada.Bogatsza wesja to obłożenie rybki przed maczaniem w cieście talarkami cebuli,jeśli tokotlety warto odstawic do lodówki na chwile wtedy cebulka zmieknie i dobrze sie mieska trzyma potem do ciasta i na patelnie... polecam:) smacznego!
-

żeby odpocząć od panierek polecam rybe rozmrozic na masełko smażyc nie przewracając az sie zrumieni potem z drugiej strony,posolić dodac talarki cebulki, ząbek czosnku,czerwoną parykę przykryć i poddusić dodac przecier doprawić pieprzem,oregano czy co tam kto lubi i jeszcze chwile poddusić na malutkim ogniu.....i zajadac się ja najbardziej lubię z ryżem lub makaronem ale spokojnie mozna podac z ziemniaczkami lub z chlebkiem na kolacje...
-

Witam, rybkę trzeba rozmrozić i dobrze odcisnąć, następnie dobrze jest rybkę przyprawić i natrzeć ziołami, oprószyć mąką i przełożyć na 15 min. do roztrzepanego jajka, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej. Panierka powinna się dobrze trzymać-jeśli nie radzę zainwestować w nową patelnię, pozdrawiam.;)))
-

hej, przeczytałam wszystkie rady, ale nie wszystkie są dobre. Absolutnie nie należy rozmrażać ryby mrożonej!!! po rozmrożeniu i odciśnięciu jest niesmaczna, sucha i wiórowata. Z mrożonej ryby należy tylko zmyć glazurę (cienką warstwę lodu, która zapobiega wysuszeniu fileta) robimy to np. pod strumieniem letniej wody aż poczujemy pod palcami tuszkę ryby, następnie mozna osuszyć filet i od razu panierować lub maczać w cieście i kłaść koniecznie na rozgrzany tłusz. Do smażenia radzę wybierać tuszki, tzn. filety nie kostkę mrożoną, gdyż jest za gruba i może nie dosmażyć się w środku; zawiera też zbyt dużo wody.
-

Rybkę rozmroź naturalnie, połóż na desce niech odcieknie woda i dodatkowo osusz ręcznikiem papierowym; następnie rybkę daj do panierki, a potem na chwilę (5-10min) do zamrażalki; w międzyczasie rozgrzej olej; olej rozgrzany, rybka wyjęta z zamrażalki i smażenie gotowe. Najlepiej na teflonowej patelni:))) mniam
-

miałam ten sam problem. i chodzilo o patelnie tylko i wyłacznie.tak jak ktos juz wyzej napisal pora na nowa patelnie. odkad smaze na nowej nigdy nie bylo problemow.kiedys to byl koszmar i rybe jadlam naprawde rzadko albo tylko u rodzicow/ w restauracji. reszta jak wyzej-rozmrozona nie do konca, panierka albo sama maka albo jako potem maka albo jako i bułka tarta albo ciasto.wrzucaj na mocno rozgrzana patelnie i najlepiej potrzasaj parokrotnie w trakcie smazenia.jak sie dobrze zrumieni z 1 strony przewroc na druga.ogien dosc duzy.nie trzeba dlugo smazyc wystarczy wiekszy ogien-na pewno jest zdrowiej.to samo dotyczy tez miesa zreszta :))
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • smaenie ryby mroonej
  • smaeniezmroonychrybnychfiletw
  • czy rozmraa ryby przed smaeniem
  • jak smay mroon ryb bez panierki w
  • jak smay ryby mroone
  • czy kostke rybn przed smaeniem rozmrozi
  • jak smazyc rybe w kostce
  • czy ryb zamroon przed smaeniem naley rozmrozi
  • jak smay kostki rybne mroone
  • dorsz mrozony dzwonka
  • czy filety rybne przed smazeniem sie rozmraza
  • smazenie zamrozonych ryb
  • czy rybe trzeba rozmrozic przed smazeniem
  • jak usmazyc zamrozone filety rybne
  • jak zrobic medaliony mrozone
Do góry strony: Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!