Re: Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu ?
Napisał(a): Gość -
Przy takich temperaturach jak mamy obecnie to nie ma co oszczędzać bo jak sobie zamrozisz to i tamto w instalacji to będziesz miał dopiero oszczędność
ja zaslonilam okna kocami,bo nie stac mnie na plastykowe,zamykam drzwi do kuchni.Od razu w pokoju jest cieplej.Nie wystarcza uszczelki.Mieszkam sama,a z emerytury kupic opal to jest wyczyn.Sama sobie pale,wiec musze oszczedzac.Nie pale w nocy.
90 % odbiorcow ciepla ze zborowych cieplowni nie ma licznika poboru ciepla do ogrzewania mieszkan.Taki artykul swiadczy ze redaktorzyna jest na haju.Gdybym mial jak przecietny anglik,niemiec,francuz,czech licznik poboru ciepla to bym oszczedzal.Ale samorzady lokalne w III RP sprzedaly nas z problemem.Zostaje nam ulica i koktaile molotowa.
gość 90 % odbiorcow ciepla ze zborowych cieplowni nie ma licznika poboru ciepla do ogrzewania mieszkan.Taki artykul swiadczy ze redaktorzyna jest na haju.Gdybym mial jak przecietny anglik,niemiec,francuz,czech licznik poboru ciepla to bym oszczedzal.Ale samorzady lokalne w III RP sprzedaly nas z problemem.Zostaje nam ulica i koktaile molotowa.
POPIERAM W PEŁNI !!! MAM NADZIEJĘ ŻE W KOŃCU COŚ DRGNIE, ZBIERAĆ MATERIAŁY NA KOKTAJLE ŻEBY BYĆ GOTOWYM I Z ZASKOCZENIA ICH SR........U !
gość 90 % odbiorcow ciepla ze zborowych cieplowni nie ma licznika poboru ciepla do ogrzewania mieszkan.Taki artykul swiadczy ze redaktorzyna jest na haju.Gdybym mial jak przecietny anglik,niemiec,francuz,czech licznik poboru ciepla to bym oszczedzal.
Nie wiem czy 90%,ale u mnie w miescie od dobrych paru lat,wiekszosc bloków ma juz zainstalowane liczniki ciepla na grzejnikach (kaloryferach),na moim osiedlu tylko jeden blok jeszcze nie ma (inna wspólnota).Ja jednak powiem Ci,ze mieszkam na ost pietrze,gdzie zawsze jest chlodniej niz na niższych pietrach,do tego od szybu komina chlodzi mi scianę,i nie mam wyboru tak jak Ci na srodkowych ze lekko odkręcą np na 1,czy 2 i juz dosc ciepło 20,21sr, -ja muszę dogrzewac bardziej,bo bym mial chlodno,np 16st w nocy,i 17st w dzien.Staram sie utrzymywac choć 19 cw dzień i 18 cw nocy. Wolalbym placic troche więcej ryczałt równy dla wszystkich,jak bylo kiedyś, niż liczyc na bardzo cieple zimy i bawic sie w przykrecanie,odkrecanie.Teraz gdybym na maxa dał stopień grzania,to z pewnoscią bym zapłacil duzo wiecej niz Ci ktorym grzeje tez na maxa,ale gdzie nie ma jeszcze miernikow ciepla.Dla mnie lepiej bylo kiedyś....liczniki dobre są ale nie dla ost. pięter.
mysle, ze dobrym sposobem sa rekuperatory w scianie, zawracaja w granicach 70% ciepla dajac jednoczesnie swieze powietrze. I na dodatek mozliwe sa do zamontowania w kazdym bloku domku mieszkaniu. Wystarczy kilkucentymetrowy otwor w scianie, aby zamontowac... i nie tracic juz tyle ciepla na wietrzenie..
Tak naprawdę podstawą jest tutaj dobry piec. Zerknijcie do sklepu e-inclusive - tam jest spory wybór. Odpowiedni piec pozwala oszczędzić nawet kilkadziesiąt procent rocznie na ogrzewaniu. Zapewniam!
Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu ?
Zgłoś do usunięcia | Link
Mimo, że w tym roku prawdziwa zima przyszła dosyć późno, to zapasy węgla w kotłowniach powoli się kończą a i liczniki w mieszkaniach pokazują zatrważające liczby. Wygląda jednak na to, że niskie temperatury będą nam towarzyszyć jeszcze przez dość długi czas.
Tutaj pytanie do was, czy znacie jakieś sposoby by zaoszczędzić na ogrzewaniu ?
Może jakieś sprawdzone metody, by szybciej i wydajniej ale jednak mniejszymi nakładami podnieść temperaturę w mieszkaniu ?
Jak unikać strat już nagromadzonego ciepła ?