Re: Jak zaoszczędzić na rachunkach?
Napisał(a): Gość -
trzeba sie zebrac i wyjsc w manifestacji na ulice tak jak we Francji we Francji chca p9dniesc wiek emerytalny do 62 roku zycia a w polsce podniesiono az do 65 roku zycia wiek emerytalny i to bez zadnego sprzeciwu bpo tak rzad polski wykorzystuje polskich obywateli.Rzad i poslowie duzo zarabiaja wiec oni sami sie wyzywia a spoleczenstwo ich nie interesuje!
Koleżanka ma rację nadmiernie oblodzona lodówka pożera więcej energii, natomiast nowoczesne mają funkcję, która zapobiega oblodzeniu chłodziarki, kontrolować należy zamrażalnik. Ja w ramach oszczędności zamieniłam wszędzie żarówki na ledowe i teraz czekam na efekty. Poza tym wymieniłam piecyk gazowy na działający na baterie, bo wtedy nie pali się płomyk i mam nadzieję, że pomoże to chociaż trochę w obniżeniu rachunków. Niestety opłaty za dystrybucję lub przesył energii bądź gazu sztucznie podwyższają rachunki, jedyna rada to obniżenie zużycia bo dodatkowe opłaty naliczane są właśnie od zużycia. Trzeba także gasić za sobą światło w pomieszczeniach, w których aktualnie nie przebywamy, wyłączać komputer gdy go nie używamy, zamienić abonament telefoniczny na niższy, oczywiście do tego dochodzi energia cieplna - racjonalne ogrzewanie mieszkania pozwala zaoszczędzić trochę kasy. Reasumując poszczególne kwoty oszczędności może nie są duże ale razem w skali roku .... Powodzenia życzę, bo wbrew pozorom takie pilnowanie się na każdym kroku wcale nie jest łatwe.
W tak niestabilnym kraju jak POlska nie da sie, wszystko co uda sie zaoszczedzic pochlaniaja kolejne podwyzki.
Ja ostatnio zauważyłam, że biednieję. Zarobki te same, a ceny w sklepach coraz wyższe. Zmuszona jestem kupować tańsze jedzenie. Co do oszczędności energii to należy prać z pełnym bębnem, a nie załadowanym do połowy. Gasić światło za sobą. Żeby uszanować trochę wody to lepiej myć się pod prysznicem niż w wannie (zużywamy wtedy mniej wody). Dobrym rozwiązaniem jest też zmywarka do naczyń - nowoczesne pobierają tylko ok. 12 litrów wody na cykl. Co do lodówki to racja, należy ją często rozmrażać bo w przeciwnym razie pobiera więcej prądu. Aha!! i czyścić często worek z odkurzacza - pełny również powoduje wieksze zużycie energii.
Witam,dużo pochłaniają pieniędzy same opłaty rachunków w bankach lub poczcie,lepiej płacić przez internet,założyć sobie konto z którego można korzystać,bez opłat opłacać rachunki,też zaoszczędzone kilka złotych.
Cześć
Żeby zaoszczędzić trzeba troszkę zainwestować.
Też się długo zastanawiałam nad oszczędnością na rachunkach i napiszę Ci co zrobiłam i dlaczego:
1. Przerobiłam oświetlenie w taki sposób by móc włączać każdą lampę czy element świetlny osobno
(moje dzieci często włączały światło i go nie gasiły przy połączeniu wszyskich pkt świetlnych na jednym włączniku powodowało że świeciły się 4 żarówki po 60 watt teraz świeci się tylko jedna0
2. Dołożyłam pkt świetlne.
(by móc kozystaś ze światła punktowo w miejscu gdzie jest to niezbędne a poza tym nastrój się wieczorkiem robi - zróżnicowałam żarowki co spowodowało iż nie zawsze włączam te główne drogie światło)
3. Dołozyłam podgrzewacz wody w kuchni.
(mam zmywarkę jednak dodatkowo myłam pewne naczynia w wodzie zagrzewanej boilerem 50 l - każde odlanie kilku litrów wody powodowało włączenie się bojlera i ogrzewanie 50 l. Teraz włączam gorącą wodę w kuchni wtedy gdy potrzebuje i zagrzewam tylko tyle ile wykorzystam)
4. Mieszkam na parterze - więc zerwałam podłogi - dociepliłam je od spodu, doszczelniłam drzwi zewnetrzne i dociepliłam podwieszany sufit by nie ogrzewać dodatkowo sąsiadów i piwnicy ciepłem wytworzonym moimi grzejnikami
5.Założyłam małe kubełki na materiały wtórne
Zbieram a właściwie zbierają dzieci - puszki, makulaturę, i korki
Raz na jakiś czas po drodze zawożę to do skupu i dzieci mają kieszonkowe
Kilka dodatkowych rad:
Ja korzystam z ogrzewania na prąd - mam maty grzewcze w kuchni i łazience a pokoje są orzewane grzejnkiami typu - konwektor- dołożyłam sobie moc do mieszkania - jest to trochę koszxtowne jednak dość szybko się zwraca - nauczyłam się korzystać bardzo oszczędnie z prądu a jednak mam ciepło w domu. W momencie gdy wietrzę mieszkanie mam wszysko wyłączone oprócz podłóg podgrzewanych - podłogi dłużej się będą ogrzewać gdybym je wyłaczyła niż jak będą chodzić cały czas tym bardziej że czujki są w podłodze, po wywietrzeniu ok. 1h nie włączam grzejników by mieszkanie sie samo ogrzało - wtedy osiągam już jakąś tempaerature - na pweno wyższą niż ta na zewnątrz. Nie radzę także wyłączać boilera nawet jak go nie urzywasz - kiedy się sam dogrzewa wychodzi taniej niż jak musisz zagrzać całość wody.
A pro -pos wody
Wymień wanne na mniejszą(ja mam 0,7/1,05m) lub prysznic.
Jeżeli zmywasz ręcznie zamontuj zlewozmywak dwukomorowy i nie myj pod bierząca woda oczszędzasz i wode i energię.
Można także zaoszczędzić poprzez gotowania np. zupy dla 4 zamias dla 2 osób i tą jedna porcje zawekować ( taka weka w lodówce może postać ok. 1 tygodnia) - masz szcybki obiad na później i taniej ugotowany - ja tak robię ze wszystkim - mięsne sosy, bigosy, fasolki - albo wekuje albo mrożę
Mogłabym tak pisac bez końca ale myśle że te podstawowe opisałm
Zycze powodzenia
Gość Ja ostatnio zauważyłam, że biednieję. Zarobki te same, a ceny w sklepach coraz wyższe. Zmuszona jestem kupować tańsze jedzenie. Co do oszczędności energii to należy prać z pełnym bębnem, a nie załadowanym do połowy. Gasić światło za sobą. Żeby uszanować trochę wody to lepiej myć się pod prysznicem niż w wannie (zużywamy wtedy mniej wody). Dobrym rozwiązaniem jest też zmywarka do naczyń - nowoczesne pobierają tylko ok. 12 litrów wody na cykl. Co do lodówki to racja, należy ją często rozmrażać bo w przeciwnym razie pobiera więcej prądu. Aha!! i czyścić często worek z odkurzacza - pełny również powoduje wieksze zużycie energii.
Ta zmywarka taka oszczedna nie jest - sprawdziłem. Owszem 10 l wody na cykl , ale dolicz do tego pobór prądu, wodę potrzebną do wypłukania talerzy (no chyba że ładujesz z resztkami jedzenia np) i drogie detergenty do zmywarki. Dobry płyn do zmywania naczyń to 5 zł za 1,5 l
Gość Koleżanka ma rację nadmiernie oblodzona lodówka pożera więcej energii, natomiast nowoczesne mają funkcję, która zapobiega oblodzeniu chłodziarki, kontrolować należy zamrażalnik. Ja w ramach oszczędności zamieniłam wszędzie żarówki na ledowe i teraz czekam na efekty.
Żarówki energooszczędne są wtedy oszczędne, gdy się palą. Natomiast częste ich zapalanie powoduje znaczny wzrost zużycia prądu.
GośćGość Koleżanka ma rację nadmiernie oblodzona lodówka pożera więcej energii, natomiast nowoczesne mają funkcję, która zapobiega oblodzeniu chłodziarki, kontrolować należy zamrażalnik. Ja w ramach oszczędności zamieniłam wszędzie żarówki na ledowe i teraz czekam na efekty.Żarówki energooszczędne są wtedy oszczędne, gdy się palą. Natomiast częste ich zapalanie powoduje znaczny wzrost zużycia prądu.
Zgadzam się z poprzednim wpisem,oszczędzamy na żarówkach energooszczędnych wtedy, gdy nie załanczamy ich bez przerwy tylko się palą.
Jak zaoszczędzić na rachunkach?
Zgłoś do usunięcia | Link
Płacę duże pieniądze za rachunki. Podrożał prąd, gaz, nawet wywóz śmieci. Zarobki się nie zmieniają, a rachunki co raz większe.
Co robić, żeby skutecznie oszczędzać na rachunkach?
Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że lodówka bardzo dużo zżera prądu. Ja mam całkiem nową lodówkę, a to te starsze były prądożerne... Także mi powiedziała, żebym często ją rozmrażał. Hmm, co to ma do rzeczy?
Macie jakieś pomysły? Wnet te rachunki za media mnie pogrążą :/
Będę wdzięczny za każdy pomysł!