Reklama

Jak złożyć PIT drogą elektroniczną? (22)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 367

Jak złożyć PIT drogą elektroniczną?

Napisał(a): Gość -

Koniec kwietnia zbliża się nieubłaganie:(A ja, jak co roku odkładam wizyte w Urzędzie Skarbowym na ostatnią chwilę.
Znajomy powiedział ,że moge uniknac stania w kolejkach wysyłając PIT droga elektroniczną.

Czy ktoś z Was korzystał z takiego udogodnienia??

INTERIA.PL

Re: Jak złożyć PIT drogą elektroniczną?

Witam
Należy pobrać ze strony Min. Finansów aplikację e+Deklaracja i wypełnić odpowiednie formularze. Jest tylko jedno "Ale" pobrałem, wypełniłem i......nie znalazem opcji "wyślij" ! W pomocy aplikacji oczywiście jest," kliknij przycisk" tyle, że tego przycisku nie ma... Napisałem do MinFin ale na odpowiedź pewnie przyjdzie poczekać... Pozdrawiam

Witam,
Programy są ogólnie dostępne. Pobrałem, wypełniłem i wysłałem wybierając opcję test. Poszło!
Zatem wysłałem na serio i NIE POSZŁO. Nie można się dowiedzieć dlaczego, wypisywane są jakieś informatyczne abrakadabry. Spróbowałem drugi, efekty podobne.
Trzeci popisał się lepiej ale nie do końca. Również nie udało się wysłać ale poinformował, że odrzucenie PIT spowodowały trudności z identyfikacją podatnika. Jakie trudności nie wiadomo, podał ok. 20 możliwości.
Podsumowując: dopóki szanowne ministersto nie wdroży systemu informatycznego z prawdziwego zdarzenia i nasi informatycy nie nauczą sie robić przyzwoitych, przyjaznych dla użytkownika programów, dopóty nic z tego nie wyjdzie.
Pozdrawiam

Ja tam pobrałam program ze strony MF (jakoś bezpieczniej się czuję mając go na komputerze niż wypełniając interaktywnie) i wszystkie pity (4 - mój i od znajomych) poszły :)
Potwierdzenie wydrukowane - mam więc nadzieję, że wszystko będzie ok (wysłałam w połowie marca). :)
powodzenia!

"Weryfikacja autentyczność użytkownika odbędzie się na podstawie takich informacji jak numer NIP, PESEL i danych podatnika oraz z kwoty przychodu z roku 2007, dlatego trzeba będzie zajrzeć do ubiegłorocznego rozliczenia. Na zakończenie całej operacji podatnik otrzyma potwierdzenie odbioru (UPO - Urzędowe Poświadczenie Odbioru), stanowiące dowód i potwierdzenie terminu złożenia zeznania."

Z tego co pamiętam - nie podaje się kwoty przychodu lecz kwotę dochodu - i z pitu za 2008 rok a nie 2007...

Nie warto składać PIT drogą elektroniczną ! W Polsce panuje kult pieczątki - dlatego jeśli zaniesiesz pita np do banku ( ubiegając się o kredyt ) ten pit bez pieczątki będzie nieważny :)

Moja bliska znajoma skorzystała z tej nowinki, szybko doszło, jeszcze szybciej dostała wezwanie do US; widać nasi urzędnicy jeszcze nie są oswojeni z e-zeznaniem:-( odradzam

Witam
Proszę czytać i wypełnić wszystko dokładnie a nie pobierznie i gderać że coś jest nie tak.
Ja już w ubiegłym roku rozliczałam sie przez internet, w tym również i wszystko było OK!
pozdrawiam

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Jak złożyć PIT drogą elektroniczną?