Re: Jaki aparat fotograficzny
Napisał(a): Gość -
Wszystko zależy od tego do czego ma służyć ten aparat...i ile ma kosztować (to już podałeś)
jeśli ma być to automat do robienia zdjęć to jakiś kompakcik , jeśli chcesz się bawić w fotografa to powinna być to lustrzanka (z możliwością rozbudowy zainteresowań) z dobrym szkłem . Nie jestem ekspertem ale to na tyle co bym mógł komuś doradzić a jest to dopiero czubek góry lodowej tego tematu....
za 1000zł nie kupisz lustrzanki, chyba że odkupisz od kogoś stary. Na początek polecam np SAMSUNG WB 750, jeszcze reszta Ci zostanie. Jest dobry dla laika bo ma fajny program SMART, ale możesz sie pobawić w różne ustawienia manualne. Ma też trochę bajerów. Apropo, nie pytaj sie nikogo jaki model wybrać bo każdy oferuję tę markę którą ma już od lat. Ja np mam kilka Olympusów od małpki po lustrzankę, ale teraz skusiłam sie na coś nowego aby zmieścił sie do terebki bądź kieszeni i jestem z niego zadowolona. W pomieszczeniach z lampą robi ładne jasne zdjecia co uważam za duży plus.
Napisał(a): woznica1967 -
Troche czasu już minęło,dokonałem już wstępnego wyboru aparatu w tym przedziale cenowym, skłaniam się do nowego (gwarancja) więc musi to być kompakt. Zapomniałem dodać że zależy mi na mocnym zoomie i małych gabarytach. Wybrałem Olimpus sz 30 mr może się mylę ale bardzo mnie ten aparat zaciekawił, co sądzicie o tym aparacie, spodobał mi się wygląd oraz zoom, wiem że wyglądem fotek się nie robi ale,ale,ale.....wygląd fajny przypomina małą lustrzankę.
nie przepłacaj i weź samsung wb750, ja długo szukałem i jestem bardzo zadowolony a teraz w cenie 720 zl nic taniej lepszego nie kupisz.
Za 1000 to bym nie brał, już lepiej dołożyć i kupić takiego Canona: http://www.winmar.pl/p17104,Canon_1100d_Body.html Różnica jest i to znaczna.
Napisał(a): krzys12kr -
To zalezy do czego będziesz go używał. Jesli do uwiecznienia imprezy imieninowej lub wyjazdu wakacyjnego to wystarczy zwykły popularny kompakt. Radzę nie sugerować się milionami pikseli bo w tego rodzaju sprzęcie mały fotoelement jak ma te 6 czy 7 mega pikseli to zupełnie wystarczy. Większa rozdzielczość często idzie w parze ze zmniejszeniem czułości. Ważny jest też obiektyw. Jednak za cenę do 1000 zł cudów nie oczekujmy, wazne by był szklany i miał jakiś układ antywstrząsowy, który wydatnie ułatwia fotografowanie.
Za 1000 zł lustranki raczej nie kupisz chyba że jakiś uzywany korpus ale do tego trzeba doliczyć szkło , które zawsze kosztuje nawet te obiektywy o standardowych parametrach.
krzys12kr To zalezy do czego będziesz go używał. Jesli do uwiecznienia imprezy imieninowej lub wyjazdu wakacyjnego to wystarczy zwykły popularny kompakt. Radzę nie sugerować się milionami pikseli bo w tego rodzaju sprzęcie mały fotoelement jak ma te 6 czy 7 mega pikseli to zupełnie wystarczy. Większa rozdzielczość często idzie w parze ze zmniejszeniem czułości. Ważny jest też obiektyw. Jednak za cenę do 1000 zł cudów nie oczekujmy, wazne by był szklany i miał jakiś układ antywstrząsowy, który wydatnie ułatwia fotografowanie.
Za 1000 zł lustranki raczej nie kupisz chyba że jakiś uzywany korpus ale do tego trzeba doliczyć szkło , które zawsze kosztuje nawet te obiektywy o standardowych parametrach.
a ja uważam, że nie warto się rozdrabniać i nawet jeśli wyda się np. 1000zł na aparat średniej klasy, który może i sprawdzi się na imieninach jednych, drugich a na wycieczce kiedy przydaje się szybki autofokus i ze światłem jest różnie to taki aparat się nie przyda, to według mnie lepiej dorzucić te 500zł i kupić coś lepszego. niekoniecznie lustrzankę, ale np. bezlusterkowca Panasonica, na przykład takiego Lumixa GF3, który robi świetne zdjęcia a do tego jest lekki i można go nosić cały dzień i się nie zasapać ;)
Napisał(a):
Jaki aparat fotograficzny
Zgłoś do usunięcia | Link
Zastanawiam sie jaki aparat kupic,fundusze do 1000 zł,czy moze ktos cos doradzic.