Re: Jaki jest najlepiej płatny zawód?
Napisał(a): Gość -
Wg. mnie wszystko co związane z informatyką (sam mam na razie kończę technika informatyka, ale planuje robić studia na programistę), czyli: serwisant komputerów, programista, tworzenie stron internetowych, nauczyciel informatyki też nie ma źle, ale puki co ma małe zarobki.
Gość Wg. mnie wszystko co związane z informatyką (sam mam na razie kończę technika informatyka, ale planuje robić studia na programistę), czyli: serwisant komputerów, programista, tworzenie stron internetowych, nauczyciel informatyki też nie ma źle, ale puki co ma małe zarobki.
Najlepiej płatny zawód to być właścicielem własnej firmy. Odpowiadając z góry na animozje wszelkich malkontentów, których w naszym kraju nie brakuje: nie trzeba mieć wielkiej kwoty "na start". Sam zaczynałem swoją działalność mając 500 zł na koncie w banku i nic ponad to. Jeśli ma się dosyć determinacji, żeby osiągnąć swoje zamierzenia to musi się udać. Dzisiaj moja firma zatrudnia 20 pracowników a roczny obrót przekroczył milion złotych, dlatego polecam wam zacznijcie myśleć o czymś swoim. Nie da się wzbogacić pracując dla kogoś. Co do tworzenia stron internetowych to mój 10 letni syn sobie już z tym całkiem nawet radzi więc to chyba słaby pomysł na zrobienie majątku. Poza tym warto umieć pisać po Polsku jeśli chce się pracować w tej branży: pisze się "póki", nie "puki".
Wszystko fajnie, tylko nie każdy ma pomysł na własny biznes, więc autorowi tematu chodziło jednak o to, w jakim zawodzie się specjalizować.
Co do informatyki to powiem, że to raczej przereklamowana branża i poza dużymi miastami typu Warszawka, Wrocław, Poznań wcale nie tak łatwo o dobrą pensję. Znajomy, który pracuje na koparce wyrabia 3tys. na rękę bez problemu i nie martwi się po pracy czy musi się dokształcać i w jakim kierunku, czy ma odpowiednie certyfikaty itp. Ja w małym mieście jako programista mam 3100zł i cieszę się, że mam tak dobrą pensję, której część i tak poświęcam na koszty dojazdu.
Aha, zapomniałem dopisać ja mam 8 lat doświadczenia w tej (sporej) firmie, kolega na koparce niecałe 2 lata :-)
GośćGość Wg. mnie wszystko co związane z informatyką (sam mam na razie kończę technika informatyka, ale planuje robić studia na programistę), czyli: serwisant komputerów, programista, tworzenie stron internetowych, nauczyciel informatyki też nie ma źle, ale puki co ma małe zarobki.Najlepiej płatny zawód to być właścicielem własnej firmy. Odpowiadając z góry na animozje wszelkich malkontentów, których w naszym kraju nie brakuje: nie trzeba mieć wielkiej kwoty "na start". Sam zaczynałem swoją działalność mając 500 zł na koncie w banku i nic ponad to. Jeśli ma się dosyć determinacji, żeby osiągnąć swoje zamierzenia to musi się udać. Dzisiaj moja firma zatrudnia 20 pracowników a roczny obrót przekroczył milion złotych, dlatego polecam wam zacznijcie myśleć o czymś swoim. Nie da się wzbogacić pracując dla kogoś. Co do tworzenia stron internetowych to mój 10 letni syn sobie już z tym całkiem nawet radzi więc to chyba słaby pomysł na zrobienie majątku. Poza tym warto umieć pisać po Polsku jeśli chce się pracować w tej branży: pisze się "póki", nie "puki".
Napisał(a): ZdW16NS -
Wybitny specjalista lub doradca, tylko jest jeden warunek, trzeba się znaleźć w odpowiednim miejscu i czasie.
uwazam ze informatycy zarabaiaja na prawde niezle pieniadze. Pod warunkiem ze trafia do odpowiedniej firmy i maja tez prawdziwe pojecie o zawodzie
A nie może być płatny morderca? Zarobki chyba niezłe :)
polityk i ksiadz, tzn wyzsza jego ewolucja - biskup etc/
Jaki jest najlepiej płatny zawód?
Zgłoś do usunięcia | Link
W czasach kiedy pieniądz rządzi światem, każdy marzy o takiej pracy, która zapewniłaby mu nie tyle godziwy byt co pewien luksus. Niektórzy dzięki znajomościom albo rodzinnym interesom mają ułatwiony start w przyszłość jeśli chodzi o rynek pracy. Chyba każdy marzy, aby już na początku swojej kariery zawodowej trafić na jakieś wysokopłatne, kierownicze stanowisko, ale to zazwyczaj marzenie „ściętej głowy”. Częściej rządzi zasada: Od zera do milionera, czyli stopniowa, mozolna i ciężka praca uwieńczona sukcesem.
Według Was jaki jest obecnie najlepiej płatny zawód?
Czym warto się zajmować aby żyć spokojnie i dostatnio?