Re: Jaki powinien być wiek emerytalny w Polsce?
Napisał(a): Gość -
Bez żadnych zmian
Po równo 65 lat albo dla kobiet nawet więcej - żyją przecież dłużej, i żadnych wcześniejszych emerytur. Kwota emerytury - tyle ile sobie wypracowałeś/aś - waloryzacja tylko o inflacje a nie jak przykładowo u sędziów że jak sędzia dostanie podwyżkę to emeryt sędzia automatycznie też. Chcesz być bogaty to pracuj a nie domagaj się by inny ci dali.
Czytam i nie wierzę. Same małpy ( nieroby ) jak się napracujesz jeden z drugim to odechce się pazgrolenia. Wiek emerytalny to lat 60 mężczyżni - 55 kobiety, lub jak to woli 40 lat przepracowane mężczyżni 35 lat kobiety. Co do kwoty to na tyle ażeby stać było na wygodne życie bez stresowe
JA UWAŻAM ŻE 60 LAT MĘŻCZYZNA A 55 LAT KOBIETA/KOBIETY WIĘCEJ SĄ UCIEMIĘŻONE RODZENIEM WYCHOWANIEM DZIECI GOTOWANIEM SPRZĄTANIEM/ W POLSCE NIE WSZYSCY MOGĄ PRACOWAĆ OD 18 ROKU ŻYCIA,BO NIE MA PRACY DLA WSZYSTKICH, LUDZIE MAJĄ PRZERWY,JAK SĄ NA BEZROBOCIU,PRACA NA CZARNO,A JAK NIE MA NA CHLEB TO I NA CZARNO SIĘ GODZI, A RZĄD TYLKO WIDZI TO ,JAK KTOŚ ŻYJE TROCHĘ DŁUŻEJ,A JAK WIELE LUDZI UMARŁO PRZED OSIĄGNIĘCIEM WIEKU EMERYTALNEGO I SKŁADKI NA EMERYTURĘ MU PRZEPADŁY TO TEGO NIE WIDZI. WE FRANCJI DOBRZE ROBIĄ ŻE NIE DADZĄ SOBIE PODNIEŚĆ WIEKU EMERYTALNEGO,BO KTO MA LEKKĄ BEZPIECZNĄ PRACĘ TO BY PRACOWAŁ,ALE PRACOWNIK FIZYCZNY ,W ZŁYCH WARUNKACH NIE DA RADY,PO 60 SIĄDCE TO CZŁOWIEK JEST JUŻ WRAKIEM SCHOROWANYM.
Wiek emerytalny ustalany powinien być z osobami którzy teraz podpisują umowę o pracę.Urodziłem się w 1950 r po technikum zatrudniłem się w pracy od zaraz pracowałem wczasie wakacji miałem szkodliwe 15 lat pracy.Skończyłem 6-letnie studia Nigdy nie dostałem ani wysługi lat 5-10-15-20lat brakło mi zawsze 1-m-c. Nie skorzystałem na prywatyzacjii do emerytury w 60 roku życia znów mi brakło 1.5roku.teraz mam pracować do 65 lat.i ciągle mówią że znów zmienią na 67lat.Jak boją się innych górnik,stoczniowiec itp.to odprawy i przywileje.Ten rząd jest rządem słabeuszy.Precz prowadzą nas jak barany żadnych strajków rozruchów.
Gość Wiek emerytalny ustalany powinien być z osobami którzy teraz podpisują umowę o pracę.Urodziłem się w 1950 r po technikum zatrudniłem się w pracy od zaraz pracowałem wczasie wakacji miałem szkodliwe 15 lat pracy.Skończyłem 6-letnie studia Nigdy nie dostałem ani wysługi lat 5-10-15-20lat brakło mi zawsze 1-m-c. Nie skorzystałem na prywatyzacjii do emerytury w 60 roku życia znów mi brakło 1.5roku.teraz mam pracować do 65 lat.i ciągle mówią że znów zmienią na 67lat.Jak boją się innych górnik,stoczniowiec itp.to odprawy i przywileje.Ten rząd jest rządem słabeuszy.Precz prowadzą nas jak barany żadnych strajków rozruchów.
Dokładnie!! i wielu ludzi tak ma...najlepiej robić az sie padnie!! wtedy nie będzie trzeba wypłacac emerytury!! a kasy na te cele odbierają nam pół pensji!! Pozdrawiam
Po przekroczeniu 55 lat każdy, kobieta i mężczyzna powinni mieć możliwość wyboru. Czy chcą iść na emeryturę, czy nadal pracować. Sztuczna bariera wieku powinna być zniesiona. Przecież ciągle nas okłamują, że płacą nam od ilości przepracowanych lat, zatem w czym problem. Przecież średnia wieku pobierania emerytury u mężczyzn wynosi 7 lat!!!
-dlaczego nie 25lat pracy a 15 lat w warunkach szkodliwych ale wysokość emerytury nie wyższa niż minimum socjalne /500-700/zł max. niezależnie od tego jakie mam wynagrodzenie przed uzyskaniem emrytury.Najważniejsza jest atmosfera w miejscu pracy jeśli jest dobra-możesz pracować z max wysiłkiem nie oglądając się na wiek. Obniżenie wydaności prcy ze względu na wiek występuje w 65 - 70 roku życia , wówczas powinna być wypłacana emerytura w wysokości średniej z trzech lat ostatnich zarobków.Do wysokości świadczeń należałoby wprowadzić pojęcie lat przeliczeniwych ze względu na warunki pracy. Po wprowadzeniu powyższego można pokusić się na wyeliminowanie portfela emerytur mundurowych.
[ Obniżenie wydaności prcy ze względu na wiek występuje w 65 - 70 roku życia , Hm ciekawe z czego to wziete? Daje sie zauwazyc, po 50 roku anawet wczsniej masowe stosowanie okularow do czytania( i nie tylko). Ciekawe czy to ma wplywa na wydajnosc pracy czy nie? Bo ja uwazam , ze ma w wiekszosci wypadkow no chyba , ze chodzi o prezesa , do robienia madrej miny i zlozenia podpisu nie potrzeba duzego zdrowia.
Jaki powinien być wiek emerytalny w Polsce?
Zgłoś do usunięcia | Link
Jakiś czas temu było bardzo głośno o problemach Francji dotyczących nowej ustawy o wieku emerytalnym. Ludzie byli zbulwersowani i wyszli na ulice by protestować przeciwko rażącym błędom tej ustawy. W Polsce także mamy nie do końca uregulowane przepisy o wieku emerytalnym. Czy polskie przepisy dotyczące emerytury są według Was dobre?
Czy kwoty emerytur są wystarczające? Czy może zaproponowali byście podwyżkę?
W jakim wieku powinni na emeryturę przechodzić mężczyźni, a w jakim kobiety?