Reklama

Jaki procesor wybrać - AMD czy Intel? (9)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 798

Jaki procesor wybrać - AMD czy Intel?

Napisał(a): pokrzywek -

W najbliższej przyszłości mam zamierzam zmienić kilka podzespołów w moim komputerze stacjonarnym. Na celowniku przede wszystkim jest procesor. Mam jednak dylemat czy wybrać procesor firmy AMD, czy Intel. Z tego, co się orientuję, to procesory Intela są bardzo dobrej jakości i nie stwarzają praktycznie żadnych "problemów". Wiem również, że jakość = cena, więc procesory Intela są raczej dla tych, którzy nie mają co robić z pieniędzmi. Procesory AMD oferują natomiast podobną jakość, ale ich cena jest o wiele niższa, jednak dużo razy spotkałem się z opiniami, że "AMD to badziewie, często się psują" itd. itd. No i tutaj mam dylemat, czy poczekać jeszcze trochę aż uzbieram na jakiegoś "Intelowca" czy wybrać AMD i liczyć na to, że trafiłem na dobry egzeplarz. Chciałbym, abyście podzielili się ze mną opiniami na temat swojego procesora - jaki wy macie i jak się sprawuje... Z góry dzięki.

INTERIA.PL

Re: Jaki procesor wybrać - AMD czy Intel?

Napisał(a): Gość -

A będziesz go kręcił? Jak nie to kup AMD. Nie ma po co płacić więcej, jeśli nie pracujesz na programach, które mocno korzystają z procesora to również bierz AMD.

Miałem AMD przez 6 lat, nawet nie pisnął, a ostatecznie po 6 latach posypał się zasilacz i MoBo, a procesor był delikatnie kręcony przez ostatni rok użytkowania (podkreślam, że do końca nic się z nim nie działo).

Tak samo masz z "szybkością taktowania". Weź coś mniejszego i podkręć, zastanów się 3 razy po co Ci 4, 6, 8 rdzeni gdy większość programów obecnie z biedą potrafi korzystać maksymalnie z dwóch.

Wiem, wiem. W ogóle nie biorę pod uwagę kupna ośmio czy cztero rdzeniowego procesora. Moim zdaniem to kompletna strata pieniędzy... Przykładowo kupuję sobie Intel i7 za grubo ponad 1000 zł + płyta, zasilacz - ogólnie wyjdzie z 3000 zł i mam bardzo podobny efekt działania (przynajmniej w codziennych "zadaniach" wykonywanych przy komputerze, czy choćby nawet w grach) co jakiś 2 rdzeniowy procek za 200 zł i płyta za 150 - razem 350 zł. Także mocne procesory odpadają, bo tak jak napisał kolega wyżej nie ma to jakiegokolwiek sensu. :) Dzięki za odpowiedź. Czy może jest jednak ktoś kto "stoi" za Intelem?

Od prawie 20 lat używam tylko intela i dysków seagate, i mam spokój, ale nie kręce
i nie gram.
Od 2007 roku mam D915, no był najdroższy z najtańszych, przedtem pentium 333MHz
i kupiony za 20PLN pentium 450MHz, trochę podkręcona magistrala, bo wywalała
mi płyty nagrywarka x2.
D915, obsługuje mi DVD, plus ewentualnie konwersja w czasie rzeczywistym, do 2
godzin na film.
dzisiaj trzeba nieźle główkować, i kupować cały komplet pod kątem zadań, jakie
ma wykonywać, ale programy też mają coraz wyższe wymagania, stą używam programów
specjalnie dobranych, np. portable, nie mulą mi xp i sa małe, np. pdf reader, malutki
w porównaniu z rozbuchanym acrobat adobe,
AR

Obecnie, trzeci rok mam 2-rdzeniowy AMD, wcześniej też tylko AMD, chodziły bez problemów. Wydają się lepsze i nieco tańsze, a do Intela jakoś nie mam zaufania. A w nowym ASUSIE mam i3, ale żadna rewelacja. Potrzebne programy, głównie biurowe czy graficzne chodzą tak samo.

gość A w nowym ASUSIE mam i3, ale żadna rewelacja. Potrzebne programy, głównie biurowe czy graficzne chodzą tak samo.

No wiem - nie opłaca mi się inwestować w i3, który jest bardzo drogi, bo i tak (w codziennym użytkowaniu) nie można wykorzystać jego mocy obliczeniowej...

Chyba jednak zdecyduję się na AMD. Koledzy mi tak radzą, w sklepie mówią, że są bardzo dobre, tutaj na forum też widzę poparcie dla tej marki, więc raczej to na niego postawię.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pozdrowionka...

Nie sugeruj się opiniami o trwałości procesorów bo zanim się zepsuje zdążysz go wymienić osobno albo razem z płytą. Pracowałem i grałem zarówno na intelach jak i AMD. Cyrix też się trafił. zaczynając od 386: W wykonaniu AMD to był wzorzec stabilności. Pierwsze pentiumy75 (error inside) nie umywały się nawet prędkością i elastycznością. Cx był najszybszy ale się sypał co dwie godziny. Tyle jeżeli chodzi o opowieści z prehistorii. AMD jak dla mnie wygrał.
Czasy nie tak dawne: Intel dwa razy droższy od AMD za zbliżone parametry (właściwości użytkowe). Czasy nowożytne: AMD pierwsze wypuściło platformę 64bit dla komputerów domowych. Poza tym wciąż lepszy stosunek możliwości do ceny. Jak widzisz AMD zawsze jest krok do przodu (przynajmniej w zastosowaniach domowych dla średnio i bardziej wymagających użyszkodników). Jest jeden wyjątek: energooszczędność. Nie kupuj raczej laptopa ani netbooka z AMD bo lubi szybko zjadać baterię. Bardzo to lubi. Jeżeli do grania to kup lub składaj PC z AMD. Jak do pracy bez zasilacza to zainteresuj się intelem z serii U lub nowszym. W tej chwili korzystam z czterordzeniowego Athlon II X4 635 na mikropłycie w mikroobudowie. Do internetu jest więcej niż ok. Do zastosowań biurowych to rakieta a jeżeli chodzi o gry to mały upgrade w zewnętrzną (pasywną) nVidię i WorldOfTanks śmiga w Full HD z co najmniej 50fps. Wystarczy.

Ja składam PC, więc pobór energii jest tak jakby drugorzędną sprawą... :)

OK - Wybieram AMD (ta wypowiedź przekonała mnie do 100%), za tydzień pójdę może do sklepu i się zrobi zakupy - w tym tygodniu nie da rady (napięty harmonogram...) Wybierze się jakiegoś 2 - rdzeniowego AMD i będzie gitara. :)

Dzięki za odpowiedzi jeszcze raz (bo przecież to dopiero mój pierwszy temat na forum interii). Pozdrowionka i do zobaczenia w przyszłości.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Jaki procesor wybrać - AMD czy Intel?