Reklama

Jakie ciekawe książki możecie polecić? (42)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 1393

Jakie ciekawe książki możecie polecić?

Napisał(a): Gość -

Zbliżają się długie jesienne wieczory. Jako typowy "mól książkowy" zamierzam je spędzić głównie na czytaniu. Czy możecie mi w związku z tym zasugerować, jakie książki są warte przeczytania? Jakie są Wasze ulubione książki? Może mnie też się spodobają.

INTERIA.PL

Re: Jakie ciekawe książki możecie polecić?

Ciężko jest polecić komuś jakąś książkę nie znając jego upodobań literackich, ale jeżeli miałbym polecić "uniwersalne" powieści, które powinny przypaść każdemu do gustu to poradziłbym sięgnąć po "Akwarium" Wiktora Suworowa - było dosyć głośno o niej jakiś czas temu. Zresztą powieść na faktach autentycznych. Z innych poleciłbym "Imię Róży" Umberto Eco, o ile jeszcze nie czytałaś. Chociaż ciężko mi uwierzyć, że istnieją na świecie ludzie, którzy nie sięgnęli jeszcze po tą powieść. Chyba najlepsze co wyszło spod pióra Umberto Eco, którego też polecać raczej większości nie trzeba. Klasa sama w sobie.

Jeśli lubisz niebanalne historie "z życia" i tematykę wojenną, to polecam "Dziewczyny wojenne" Łukasza Modelskiego. Jest to jedenaście historii dziewcząt, które brały udział w drugiej wojnie światowej, nie tylko jako sanitariuszki, ale i łączniczki, pilotki i tym podobne, "męskie" zajęcia. Czyta się szybko, daje do myślenia, jest napisana ciekawie, bo każda z tych kobiet opowiada o sobie i zazwyczaj trochę umniejsza swoją odwagę. Mnie się podobało bardzo, dla dziewczyn idealna książka, choć ma wiele smutnych fragmentów.

Widzę, że "Imię Róży" Umberto Eco już padło, więc nie będę się powtarzał. Poleciłbym coś jeszcze tego autora, ale przyznam, że nie czytałem nic więcej. Podobno to wstyd, ale cóż... Jakoś przeżyję. Chociaż może kiedyś się jeszcze skuszę na jakąś jego powieść. Może ten nowy kryminał "Cmentarz w Pradze", ale to zapewne za jakiś czas.

Jeżeli interesuje Cię dobry kryminał to prócz Eco jest jeszcze mistrzyni kryminału - Agatha Christie i np. "Czarna Kawa". Z sensacyjnych polecam "Dzień Szakala" F.Forsytha i może jeszcze "Diabelską alternatywę". Bez znania Twoich upodobań raczej ciężko jest polecić coś, co mogłoby Ci się spodobać...

A propo Umberto Eco to niedługo ma wyjść jego nowa ksiązka "Cmentarz w Pradze" Szykuje się kolejny dobry kryminał po "Imieniu Róży"

A z innych książek polecam"Gringo wśród dzikich plemion" Cejrowskiego - jeżeli lubicie podróże to ta książka na pewno przypadnie Wam do gustu i kryminały skandynawskie - ostatnio coraz więcej osób po nie sięga.

Ja bym proponował "Wołanie grobu" i "Zapisane w kościach" Becketta oraz"Imię Róży" i inne ksiązki Umberto Eco.Eco posługuje się niesamowitym językiem,przez co jego książki mają po prostu klimat. Cały czas pamiętam, jak wyobrażałem sobie opactwo z "Imienia Róży", mam wrażenie, że jego książek tak łatwo się nie zapomina. Nie sięgnąłem jeszcze po mniej znane pozycje tego autora, ale jak znajdę trochę czasu to chyba się za nie wezmę.

Napisał(a): marasbone -

To zależy co lubisz czytać. Jeśli interesują cię ciekawostki historyczne to polecam "Krwawa Profesja. Rzecz o katach i ich ofiarach" z http://e-book.impulsoficyna.pl/ , opisy tortur i kar śmierci - tylko dla ludzi o mocnych nerwach :)

A kiedy ma wyjść ta nowa ksiązka Umberto Eco - "Cmentarz w Pradze"???
Słyszałam, że to naprawdę świetny kryminał i podobno w Europie panuje szał na jego punkcie. Wystarczy trochę poczytać w necie, na portalach czytelniczych wszędzie widnieją informacje o "Cmentarzu"
Nie mogę się doczekać! Dopiero co przeczytałam "Imie Roży" i jestem zachwycona

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Jakie ciekawe książki możecie polecić?