Re: Jaruzelski - wyszło szydło z worka!
Napisał(a): Gość -
Nie widzę w tej notatce, żadnych nacisków. Tylko strach co będzie jak się nie uda. Sądzić łatwo, skazywać jeszcze łatwiej. Brać na siebie odpowiedzialność nie każdy temu podoła. Jaruzelski czy podołał? Nie mnie sądzić. Patrzę na niego również jako ofiarę systemu, który budował i który wreszcie rozwalił. Pomogliśmy mu w tym to oczywiste. Nawołującym do "jedynej" należnej kary proponuję zaproponowanie jej rozkazodawcom Powstania Warszawskiego odpowiedzialnym za śmierć 200 tysięcy ludzi.
Tak samo jak przywódców Powstania Warszawskiego proponuję rozliczyć niejakiego Piłsudskiego za jego zamach majowy w 1926 roku i za Berezę Kartuską.
Każdy rozumie tekst jak mu w duszy gra, autorze gdzie ty widzisz naciski? Nie przyłączę się do twoich tez bo jesteś tenderncyjny, nie wzbudzasz zaufania.
Czy to nie dziwne, że dokument potwierdzający niby winę Wojtka znajduje jakiś rezyser, ruskie nagle są takie skore do współpracy szczególnie z otoczenia Kulikowa, nikt nie potwierdził autentyczności zeszytu w którym niby podwładny zapisywał rozmowy telefoniczne genearała, które rzekomo podsłuchiwał?
Czy nie za dużo naciaganych faktów?
Dla kogo wygodne jest wrobienie Jaruzela w stan wojenny?
Czy po ostatnich demagogiach i prowokacjach ruskich w sprawie naszej historii sa oni wiarygodni co do oskarżeń Wojtka?
Polecam kilka spraw do przemyśleń zanim powiesicie go na szubienicy za zdradę.
Jak możesz porównywać zryw w obronie Ojczyzny ze zdradą i chęcią nasłania na Nią obcych, znienawidzonych wojsk? Idź się lecz, albo naucz się historii!!!!!
Ale wy łatwo łykacie te "tematy zastępcze" mające odwrócić uwagę od rzeczywistości.
jaki tam zdrajca dajcie w koncu mu spokój , zdrajcami są ci rządzący na czele z Balcerowiczem
Lecz się!!!!!!!
Więc w skrócie - Drodzy Przedmówcy - otóż historia, podobnie do muzyki ma jeden dżwięk - tyle że w osobistym odbiorze jest in zależny od tzw. "ucha" słuchacza...
Owszem, pamiętam stan wojenny - akurat studiowałem wtedy - i wiem ile wtedy ludzie wycierpieli :-(
Inną natomiast sprawą jest ocena tzw. "sprawców" owego stanu...bo po pierwsze sprawców zawsze jest w sytuacajch konfliktowych min. dwóch, a po drugie to, z perspektywy czasu, nie jest tak jednoznaczne.
Sam w czasie stanu wojennego wieszałem psy na Jaruzelskim, sam byłem kilka lat temu zaledwie zwolennikiem tzw. "rozliczenia się z komuną"...
Tymczasem z upływem lat dociera do mnie, że świat jest wielobarwny - a ocena ma swoją wartośc tylko wtedy, gdy przykłada taką samą miarę do identycznych zdarzeń - niezależnie od okoliczności.
więc po kolei :
1/ interwencja wojsk radzieckich i amerykańskich w Afganistanie - jaka różnica ???
2/ interwencja wojsk UW w Czechach np. a USA w Iraku - jaka różnica ???...no może poza ilością ginącej ludności cywilnej...nie powiem już przez "poprawność polityczną" o co chodzi,
3/ ginie np. polski żołnierz w Afganistanie - Ok, to wielka tragedia, ale ile jest tragedii jeżeli ten żołnierz zabił przedtem jakiegoś afgańczyka ???
4/ jaka jest różnica pomiędzy akcjami AK w czasie Powstania Warszawskiego (swoją drogą Wielki zryw patriotyczny) a walkami afgańskich autochtonów z najedżcą tak de facto ???
5/ a wracając do oceny stanu wojennego i gen. Jaruzelskiego - to czy jest jakakowaś różnica pomiędzy tamtymi czynami a np. wspólczesnymi aktami terroru -czyli porwań tak de facto ludzi o cośkolwiek tam podejrzanych ???
wszystkie powyższe pytania - w istocie tylko refleksje, biorą się ze zwykłej ludzkiej uczciwości -aby oceniać wszystkie fakty wg temu samego klucza...
...bo zło zawsze jest złem - niezależnie, czy zrobiły to wojska sowieckie, czy amerykańskie, a okupacja zawsze taka sama....
Pozdrawiam z całego serca wszystkich swoich Przedmówców :-)
Jaruzelski - wyszło szydło z worka!
Zgłoś do usunięcia | Link
No i się okazało, że młode pokolenie karmione przez postkomunistów bredniami o konieczności "wprowadzenia stanu wojennego" po raz kolejny widziało PRL w bardzo krzywym zwierciadle. Może i nie tylko młode pokolenie, bo "skrywane" z niewiadomych powodów fakty ujrzały w końcu światło dzienne i wszyscy zobaczyli "odmienne oblicze" decyzji Jaruzaleskiego, której to tylko nieliczni się domyślali i byli jej pewni.
Zatem Wujek Czarna Wrona, naciskał na ZSRR, aby przeprowadzić u nas interwencję zbrojną... Skutków możemy się tylko domyślać... Kolejne ofiary? Strach? Wzmożony komunistyczny terror?
Za takie decyzje na szczeblu państwowym w odniesieniu do własnego narodu powinna być tylko jedna kara!