1 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń117 tys.
  • Odpowiedzi176
  • Ocen na +153
1 tys. ppt ?

Jedz jajka! Uratują ci życie. (177)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Prever -

mitomanka Jajko zawiera ogromną ilość różnych składników odżywczych.

Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu . Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.

Warto pamiętać, że w dzisiejszych czasach, kiedy nasze głowy codziennie obciążone są tak wieloma sprawami, żółtko jaja może zdecydowanie poprawić nasze funkcjonowanie, gdyż jest doskonałym źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu.
żółto jajka jem, ale bez soli i tak jest zdrowo!
INTERIA.PL

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): -

"W przeciągu ostatnich lat toczono wiele dyskusji na temat wpływu jaj na zdrowie człowieka. Szczególnie w latach siedemdziesiątych zniesławiona została opinia na ich temat – otóż zyskały one miano czynnika wpływającego bezpośrednio na wzrost cholesterolu we krwi. W związku z tym naukowcy w ramach profilaktyki miażdżycowej nakazywali ograniczać spożycie produktów zawierających cholesterol, w tym i jaj, do minimum.

Na szczęście, wraz z postępem medycyny, dokładnie poznano mechanizm rozwoju miażdżycy i ustalono, że cholesterol obecny w pożywieniu nie ma bezpośredniego związku z owym schorzeniem. Nadmierne spożycie – a więc większe od 300 mg/dobę –owszem, może wpływać na jego stężenie we krwi. Jednak nie tylko stężenie cholesterolu całkowitego, lecz przede wszystkim zawartość we frakcjach białkowych (lipoproteinach LDL i HDL), jest głównym czynnikiem, który decyduje o powstawaniu zmian miażdżycowych."

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): mitomanka -

Prever To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze od tych z jasnym. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, te karmione np. kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością jajka.
myslałam, że kolor pomaranczowy żółtka to kury karmione zielonym....

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): Grandis -

1harbooe jESTEM,ŻYWYM PRZYKŁADEM NA TO, ŻE CZĘSTE JEDZENIE JAJEK NIE SZKODZI.Jadam około 15 szt jaj tygodniowo,cholesterole obydwa ok i jestem w "bardzo" średnim wieku.Spożywam taką ilość jaj od kilkudziesięciu lat i jest ok.
to nic tylko cieszyć się takim zdrowiem i jeść nadal jajka :))

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): gość -

mitomanka
Prever To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze od tych z jasnym. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, te karmione np. kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością jajka.
myslałam, że kolor pomaranczowy żółtka to kury karmione zielonym....
Na szczęście nie kolor jajka warunkuje jego jakość.
Kolor pomarańczowy żółtka, to kolor jaki nadają mu barwniki dodawane do gotowej paszy, używanej w hodowli fermowej, ale także część osób hodujących kury w tzw. hodowli przydomowej także ją stosuje jako łatwiejszą w podawaniu i - wbrew pozorom - tańszą.
Jeśli kury są karmione naturalnie, czyli ziarnami zbóż, mają dostęp do zielonego wybiegu, żółtko ma odcień cytrynowy. Czasem jest to kolor mocny, intensywny, ale nadal cytrynowy.
Intensywność koloru zmienia się czasem w związku z porą roku - późnojesienne i zimowe żółtka jajek od "szczęśliwych" kur będą jaśniejsze niż późną wiosną i latem, ale prawidłowo żywione kury będą znosić i tak bardzo wartościowe jajka cały rok.
Jeśli kury dostają kukurydzę lub / i marchewkę, żółtko będzie ciemniej wybarwione, ale i tak będzie bardziej cytrynowe niż pomarańczowe.

Re: Jedz jajka! Uratują ci życie.

Napisał(a): -

mitomanka
Prever To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze od tych z jasnym. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, te karmione np. kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością jajka.
myslałam, że kolor pomaranczowy żółtka to kury karmione zielonym....
????
« Wróć do tematów
Do góry strony: Jedz jajka! Uratują ci życie.