Reklama

Jesteś patriotą? (32)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 990

Jesteś patriotą?

Napisał(a): Baratheon -

Jesteś patriotą? Jeśli tak to dlaczego? Jeśli nie to tym bardziej dlaczego?
Czym jest patriotyzm? Jak można go przejawiać w czasach współczesnych?

Ja jestem. Każdy obywatel jakiegoś państwa powinien w jakimś stopniu dbać o jego interesy. Przecież on w nim żyje, państwo dało mu tak jakby ziemię, powinien mieć przynajmniej w najmniejszym stopniu uczucie patriotyzmu, np. młodzi ludzie niszczą przystanki autobusowe, każdy remont takiego przystanku troszkę kosztuje. A gdyby te pieniądze przeznaczyć dla ubogich ludzi, domów dziecka itp.? Pomóc ludziom którzy potrzebują tej pomocy. A my w Polsce co mamy? Rząd, który się obywatelami nie przejmuje, ale obywatele tez nie są gorsi, dbają tylko o swoje interesy. Nie powinno się myśleć tylko o sobie. Ludzie nie boja się takiej sytuacji, że Polska może w końcu przestanie istnieć. A było tak w czasach zaborów, a zabory trwały jakiś czas... Powinniśmy pomyśleć, że ludzie żyjący w tamtych czasach starali się jak mogli, aby żyć we własnym państwie. Niestety połowa Polaków nie zna takiego słowa jak patriotyzm, oczekując od państwa nie wiadomo jakich rzeczy, ale od siebie to już nic nie wymaga...

INTERIA.PL

Re: Jesteś patriotą?

Napisał(a): Gość -

W Polsce patriotyzm ( ten łatwy) widać np. na stadionach, kiedy wtedy wszyscy chętnie śpiewaja nasz hymn. Ale patriuotyzm to również postawa Polaków za granica. Prawdziwy Polak patriota nie kradnie, nie pije na umór, nie chodzi brudny, pracuje rzetelnie, nie oszukuje. JEST AMBASADOREM POLSKI, ale o tym zupełnie nikt nie pamięta. Potem obrażamy się na cały świat i mówimy o stereotypach...Bo to takie łatwe!

przestałem być - ani lewica, ani prawica, ani tzw centrum - to wszystko jedno - niestety. Skoro władza rozkrada państwo i przejada publiczne (cudze) pieniądze, odbiera wszystko (pracę, emerytury itp), łącznie z wolnością słowa - to nie ma po co być patriotą...

Patrioci to tacy ludzie którzy mają : ręce do kolan od ciężkiej pracy i garba od codziennych trosk żeby w tym państwie przeżyć,reszta to pasożyty a co z pasożytami się robi to każdy wie

Oswiadczam ze jestem patriota chodze codziennie do kosciola daje na tace a w wolnych chwilam czytam manifest ideowy kaczynskiego ktory jak wszyscy zapewne wiedza jest najwiekszym patriota

NIe jesteś patriotą ja już też nie a co gorsza nie wyciągnąłes wnisków czy to PIS,PO,PSL,SLD itd to są wszycy Czerwone Buraki .Patriota to ten co wie jak żyć z faktur ,odliczeń i strat .Po 30 latach żałuję ze zostałem w tym kraju jestem już stary,schorowany i muszę zdechnąć w tym kraju.Prawdziwych patriotów mamy w rządzie kapusi,byłych wspólpracownikow SB i to w randze ministrów .Gdyby dziś sądzili Hitlera,PolPota itd byli by niewinni bo tego wymagała chwila czasu,jeden z patriotów wybiela się nonstop proszkiem i żyje całą gębą a mundurek w którym występował w stanie wojennym przkazał z pewnością do muzeum.A mieszanie kościoła i państwa to już totalna głupota to też są Czerwone Buraki też kapusie,lizusy i mają opanowaną czerwoną wersję niewinności.A niezdziwoło to że kraj nie pinformował w 1990 roku że ogłosił bankructwo,że pomimo niewydolności ZUS nigdy nie pokazano dłużników ,Patriotyzm na to nie pozwala.Leszek Marks i Jacek Engels to największe łachudry w tym kraju.A zajrzy do Paryskiej Kultury dziś już przemilczana ,bo niewygodna a wiesz dlaczego bo ogłosili listę kapusi acha Patriotów.Myśl,Myśl a niebądż kartką do głosowania dla osiągniecia swoich korzyści.

witam

ostatnio slyszalem pewna piosenke dobrze obrazujaca sytuacje w kraju
A przy tym wszystkim co robia partie dla kraju ? nic nie robia .
Tocza te swoje wojenki o wplywy, a zwykly obywatel (bo jak tu byc patriota) nie ma juz nawet na kogo zaglosowac :-(
tutaj jest link http://www.youtube.com/watch?v=JUCYyJX7ThA&ob=av3e

Szkoda, że o Polskości to se "Przypominamy" dopiero podczas słuchania Mazurka przed meczem lub podczas wręczania medali.

To wtedy jest solidarność, różnice klasowe i kastowe zanikają.
Czyli co ?
Codziennie by musiano rozgrywać mecze międzypaństwowe i wręczać medale, by spokój i pokój "zapanował" ?

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Jesteś patriotą?