Reklama

Kiedy jest najlepszy czas na założenie własnej firmy? (18)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 332

Kiedy jest najlepszy czas na założenie własnej firmy?

Napisał(a): Gość -

Sytuacja na rynku pracy jest trudna, nawet dla młodych, wykształconych ludzi. Dlatego by uniknąć bezrobocia czy wykonywania pracy poniżej swoich możliwości, może warto zastanowić się nad założeniem własnej firmy?
Ale kiedy jest na to najlepszy czas? W co w ogóle opłaca się teraz inwestować?
Kto pomoże przy załatwianiu pierwszych formalności? Gdzie mam się zgłosić?

Może ktoś pomoże i podzieli się dobrymi wskazówkami z własnego doświadczenia ;P

INTERIA.PL

Re: Kiedy jest najlepszy czas na założenie własnej firmy?

Nikomu nie wolno zaczynać od końca i zamiast dociekać kiedy założyć własną działalność gospodarczą, należy zadać sobie pytanie o samego siebie. Prowadzenie tzw. "firmy", czyli de facto nazwy formy przedsiębiorstwa to przede wszystkim ogromny wysiłek i...opłaty. Otóż nie ma możliwości otworzyć firmy, która nie przynosi przychodów, bo już przy samym starcie czekają nas opłaty obligatoryjne, np. ZUS'y. Mieć firmę, tylko, żeby ją mieć to droga ku schyłkowi, mieć firmę, żeby osiągnąć sukcesy to cel zasadniczy. Zwłaszcza, że rejestrując działalność po raz pierwszy, przysługują nam obywatelom tego kraju interesujące ulgi. Zadaj sobie pytanie jakie masz predyspozycje do uprawiania różnych branży i znajdź tę, do której Ci najbliżej. Zaplanuj swój biznes od rodzaju przez finansowanie do marketingu i próbuj, a na wstępnej drodze ku biznesom postaw na szkolenia i naucz się rozumować jak rzetelny przedsiębiorca, żeby później stać się nim w pełni. Polecam tę drogę, bo sam ją doświadczyłem. W co warto inwestować ? We wszystko na swój sposób, jednak wybierając cel inwestycyjny pomyśl wcześniej o sobie w danej branży. Pozdrawiam

Opłaca się wtedy,kiedy jest to Twój pomysł,a także wtedy,gdy w tej firmie będzie coś zależało od Ciebie.Z pewnością nie opłaca się wtedy,gdy pracodawca wychodzi do Ciebie z takim pomysłem,w takiej sytuacji opłaca się to tylko jemu,[wiem co mówię,przeżyłem to na własnej skórze]

Warto popracować w firmie która prowadzi taką samą działalności jaką chcemy otworzyć.
Pozwoli to nam uniknąć wielu błędów i zdobędziemy doświadczenie bez ryzyka.

Najlepszy czas to pierwsze 3 dni po przyjeździe z POlski do Anglii albo Irlandii.
Formalności jest niedużo, wystarczy się zgłosić na miejscu.
Kapitału tez nie potrzeba tyle, co w POlsce.

Polska nie jest krajem , gdzie można założyć firmę , młodzi nich zakładają firmy za granicą , wszyscy nich wyjadą z tego kraju , 2012 r zaciągnięte pożyczki nie spłaca elita rządząca , nie widać żadnych efektów , z inwestycji , na które poszły te pieniądze , być może poszły na prywatne konta ?

polecam popracowac w jakiejś firmie ,np hurtowni materiałami ,które mają duże zbycie poobserwowac co i jak , nazbierac pieniążków i zacząc myślec o zrobieniu konkurencji swojemu szefowi, to przykład z życia

A jak się do tego ma podpisane wcześniej oświadczenie o nie wykorzystywaniu nabytej wiedzy i doświadczenia do działalności konkurencyjnej na szkodę firmy? :)

ludzie opamietajcie sie,czy wy nie macie podstawowego wyksztalcenia?zamiast zakladac wlasna firme lepiej odrazu zalozcie sobie sznur na szyje,na glupocie tych najmlodszych jedzie ten system,nie ma w polsce dziedziny ktora by sie oplacala,system jest tak skonstruowany zeby uwiazac czlowieka od poczatku w kredytach i zobowiazaniach,plajta jest nie unikniona,zalezy tylko na jak wiele sie zadluzysz ha ha,im bardziej ambitny plan tym wieksze klopoty,emerytura?zapomnij,przeciez te pieniadze mozesz klasc na swoje wlasne konto i miec do nich dostep w kazdej chwili i wiedziec ile masz!!!,obojetnie w ktorym kraju europejskim zalozysz firme bedziesz mial godziwe dochody i normalne warunki pracy

na początek na pewno musisz wiedziec w jakiej branży chciałbyś otworzyc działalnośc i na czym ona by polegała.dobrą sprawą byłoby popracowac w tej branży złapac trochę znajomości(ja tak zaczynałam).następnie powinieneś znalezc dobre biuro rachunkowe.tam księgowa powie ci wszystko co powinieneś załatwic.koszty zależą od tego czy to będzie firma jednoosobowa czy będziesz musiał zatrudnic pracowników.przez pierwsze 2 lata masz ulgę na ZUS.no ale po tym czasie jest to koszt ponad 800zł.nie ma branży w której odniósłbyś pewny sukces. nie zaryzykujesz nie dowiesz się czy warto zakładac firmę. zapomniałabym dodac że osoby zarejestrowane w PUP mogą starac się o pieniądze na otworzenie działalności(ok 20tyś).powodzenia!

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Kiedy jest najlepszy czas na założenie własnej firmy?