Reklama

Kiedy zaczyna się skąpstwo? (21)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 454

Kiedy zaczyna się skąpstwo?

Napisał(a): Gość -

Niektórzy nazywają mnie sknerą, inni zazdroszczą mojej skłonności do oszczędności.
Mam i lubię mieć. A tak właściwie to nie mam, bo przecież mam na inną okazję, jeszcze nie wiem na jaką wink.gif

Właśnie... kiedy kończy się zwykła oszczędność, a kiedy zaczyna się skąpstwo?

INTERIA.PL

Re: Kiedy zaczyna się skąpstwo?

Skąpstwo człowiek ma we krwi, z nim się rodzi i umiera. Czasami, w chwilach euforii - po pijaku lub w święta staje się dobroduszny i daje innym ot tak, dla fantazji.

skąpstwo zaczyna się wtedy kiedy przyzwoite, wygodne życie zamieniasz na kolekcjonowanie pieniędzy. Jak się tak zaczyna dziać to jesteś nie tylko skąpcem ale także durniem, bo robisz na złodziejskie banki które cię łupią i zacierają ręce.

Znam skąpca.
To nieszczęście być takim.
Dziś kupil sobie buty na zimę (miało jej nie być! )
Tysiące sytuacji ,które zadziwiają,czasami bawią ale i doprowadzają do rozpaczy osoby ze skąpcem związane.
Zgadzam się,że to się ma we krwi!

Wtedy, kiedy myje się w misce chociaż ma łazienkę i wannę, wtedy, kiedy siedzi uborciuchany w pokoju, chociaż ma centralne z sieci miejskiej, ale ma wyłączone ,wtedy, kiedy chodzi i szuka wszystko co tanie, chociaż na konto wpływa mu wcale nie mała emerytura czy pensja.

Wtedy kiedy żal kupić coś DLA SIEBIE. Znam taką osobę, ma dużo pieniędzy, chciałaby mieć robota kuchennego ale żal jej wydać 1 zł. Nie kupi drugiemu ale też i sobie to szczyt skąpstwa.

znam pewną kobietę - super skąpca. Biega po wszystkich sklepach żeby dowiedzieć się gdzie wyprzedaż. Kupuje tylko w taniochach i na wyprzedaży, nawet jajka i potem zastanawia się co zrobić ze śmierdzącymi jajami. To choroba psychiczna taka jak alkoholizm czy narkomania.

Skąpstwo jest wtedy kiedy wszystko przeliczasz na pieniadze ,kiedy żal wydać trochę kasy na drobiazg który może komuś sprawić przyjemność , kiedy mijasz obojetnie żebraka na ulicy , kiedy gapisz się w "reklamę" chorych dzieci i żal wydać Ci złotówkę na smsa aby wspomóc fundację........oczywiscie mam na mysli ludzi którzy mają pieniadze i nie wiążą końca z końcem

Wszystko co napisali poprzednicy i jeszcze:
- kiedy żal ci swoich pieniędzy i ciągle tylko patrzysz żeby jeść, pić i sprawiać sobie przyjemności na CUDZY koszt.

Znam takiego: żal mu było na piwo, ale jak inni stawiali to chętnie pił.

tez znam skapca,ktory zakreca wszystkie kaloryfery,siedzi tylko w jednym pokoju i tam troszke ogrzewa,wydziela sobie i rodzinie wode,ubikacje splukuje co ktorys raz albo po umyciu naczyn w misce(ma biezaca wode),wymaga zeby rolka papieru toaletowego wystarczyla rodzinie na tydzien,uwaza,ze 300 zl/m-c dla 3-osobowej rodziny (na wszystko) to wystarczajaca kwota.To jest chore,jak dlugo mozna zyc z taka osoba?Mieszkam w regionie,gdzie naprawde jest bardzo ciezko znalezc prace.Syn stwierdzil,ze po skonczeniu szkoly wyjedzie za granice,a co ja powinnam zrobic jesli do tej pory nie znajde pracy?Byc na utzrymaniu skapca,ktory oglada wyciagi z banku i cieszy sie bo mu szybko przyrasta pokazna kwota,czy tez powinnam spakowac sie i nie ogladac sie za siebie???

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Kiedy zaczyna się skąpstwo?