Reklama

Komunia święta "na ręke" (40)

Kanał RSS
pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
Ilość wyświetleń: 427
INTERIA.PL

Re: Komunia święta "na ręke"

Napisał(a): Gość -

Nie bardzo mogę znaleźć , w którym miejscu JP2 w liście apostolskim Dominicae cenae pisze w ten sposób o Komunii św. na rękę. Znalazłem natomiast taki fragment:

W niektórych krajach przyjęła się praktyka Komunii świętej na rękę. Praktykę taką postulowały poszczególne Konferencje Episkopatów i na ich wniosek zyskała ona zatwierdzenie Stolicy Apostolskiej. Dały się jednak słyszeć głosy o rażących wypadkach nieposzanowania Najświętszych Postaci, co bardzo obciąża nie tylko osoby bezpośrednio winne takiego postępowania, ale również Pasterzy Kościoła, którzy jakby mniej czuwali nad zachowaniem się wiernych względem Eucharystii. Zdarza się także, że czasem nie bierze się pod uwagę wolnego wyboru tych, którzy mimo pozwolenia na udzielanie Komunii świętej na rękę, pragną przyjmować ją bezpośrednio do ust. Trudno więc o tych wszystkich bolesnych sprawach nie wspomnieć w kontekście niniejszego listu. Pisząc to, w niczym nie chcę dotknąć tych osób, które w praktykę przyjmowania Chrystusa eucharystycznego „na rękę” - tam gdzie została ona zatwierdzona - wkładają ducha najgłębszej czci i pobożności.

Nie należy jednakże zapominać o podstawowym urzędzie Kapłanów, którzy w czasie święceń zostali konsekrowani, aby reprezentowali Chrystusa Kapłana: dlatego też ich ręce, tak jak ich słowa i ich wola, stały się bezpośrednim narzędziem Chrystusa. Właśnie dlatego, tzn. jako szafarze Eucharystii, oni mają główną i całkowitą odpowiedzialność za Święte Postacie: ofiarują te Święte Postacie uczestnikom zgromadzenia, którzy pragną je przyjąć. Diakoni mogą tylko zanosić na ołtarz dary ofiarne wiernych i rozdawać je, gdy zostaną już konsekrowane przez Kapłana. Jakże wymowne zatem, chociaż późniejsze, jest w naszych święceniach łacińskich namaszczenie rąk, jak gdyby tym właśnie rękom potrzebna była szczególna łaska i moc Ducha Świętego!

Dotykanie Świętych Postaci, podejmowanie ich własnymi rękami jest przywilejem tych, którzy mają święcenia, co wskazuje na czynny udział w szafarstwie Eucharystii. Wiadomo, że Kościół może dać takie uprawnienie pewnym osobom poza Kapłanami i Diakonami, czy to akolitom spełniającym swoją posługę, zwłaszcza, gdy przygotowują się do święceń Kapłańskich, czy innym osobom świeckim, gdy zachodzi po temu prawdziwa potrzeba, ale zawsze po odpowiednim przygotowaniu.

Napisał(a): cihy -

Faktycznie, zbyt pospiesznie wstawiłem to coś no bo przecież nie cytat. Nawet się zdziwiłem,ze papież otwarty tak na świat jak On,powiedzial coś takiego. Niestety nie sprawdziłem u źródlą .Powinienem raczej wstawić to „Największym złem jest nowoczesny sposób przyjmowania Komunii świętej. (...) Komunia 'na rękę' jest złem większym, niż aborcja!” - bł. Matka Teresa z Kalkuty :->

Napisał(a): bazini53 -

A dawali by te krążki jałową pensetą jak dentysta i SANEPID będzie zachwycony.

Pan ksiądz mający niebiańskie uprawnienia mógł wcześniej cuś innego mieć w ręce a fe to może mam dobry pomysł przynajmniej higieniczny !

Napisał(a): Gość -

Panie Grim Kenobi,zakonniku z dużym lodem(żarcik),teraz rozumiem twoją obronę piszącego tu pana i dlaczego nazywają piszących szkodnikami(to ty ich tak nazywasz,dlatego byłeś takim obrońcą),gdybym wiedział,że jesteś ADM,to bym z tobą nie pisał.
Czasami dobrze jest poinformować gościa,że ma się większe uprawnienia,może jest tutaj więcej takich ,co im można więcej,dlaczego ateista jest w religijnych tematach,czy u ateistów w temacie administratorem jest katolik,czy może świadek?.

Napisał(a): SzybkiBadacz -

gość Panie Grim Kenobi,zakonniku z dużym lodem(żarcik),teraz rozumiem twoją obronę piszącego tu pana i dlaczego nazywają piszących szkodnikami(to ty ich tak nazywasz,dlatego byłeś takim obrońcą),gdybym wiedział,że jesteś ADM,to bym z tobą nie pisał.
Czasami dobrze jest poinformować gościa,że ma się większe uprawnienia,może jest tutaj więcej takich ,co im można więcej,dlaczego ateista jest w religijnych tematach,czy u ateistów w temacie administratorem jest katolik,czy może świadek?.

A ty czemu się nie zalogujesz, psychopato ? Tylko nie pisz że nie ma obowiązku logować się, bo wiem o tym. Napisz DLACZEGO chcesz być anonimowym dupkiem, dupku :))

Napisał(a): GrimKenobi -

Nie jestem Adminem a Moderatorem jestem od wczoraj więc od wczoraj mam większe uprawnienia. To o tych szkodnikach to znam z innych forów gdzie bywałem kiedyś. Każdy moderator jest oznaczony kolorem pomarańczowym, więc łatwo go rozpoznać. A admini czerwonym. Miłego dnia życzę i proszę się trzymać tematu.

SzybkiBadacz

gość Panie Grim Kenobi,zakonniku z dużym lodem(żarcik),teraz rozumiem twoją obronę piszącego tu pana i dlaczego nazywają piszących szkodnikami(to ty ich tak nazywasz,dlatego byłeś takim obrońcą),gdybym wiedział,że jesteś ADM,to bym z tobą nie pisał.

A ty czemu się nie zalogujesz, psychopato ? Tylko nie pisz że nie ma obowiązku logować się, bo wiem o tym. Napisz DLACZEGO chcesz być anonimowym dupkiem, dupku :))

Proszę nie używać słów obelżywych. Jest to ostrzeżenie ostateczne.

gość

SzybkiBadacz

Dziekuję za pozdrowienia,też ci tego życzę a nawet więcej,chroń rozum czapeczką przed mrozami bo ci mądrość zamarznie.
Coś tu nudno u was,sami z sobą nie piszecie,mają dość waszej jazdy bez trzymanki,panie administratorze Grim Kenobi może należy usunąć post obraźliwy,może pana kolega to napisał to pewnie pan nie usunie,bo to przecież zalogowany wariat,życie bez nich było by takie nudne.

Jestem Moderatorem nie Administratorem. Mogę usunąć post to prawda, ale użytkownik został ostrzeżony przez administratora a ja nie mam kompetencji aby wyciągać dalsze konsekwencje nie można karać dwa razy za to samo. Prosiłbym jednak o powrót do tematu. Poza tym przypominam iż każdy post można zgłosić i zostanie on rozpatrzony.

« Wróć do tematów Odpowiedz
Do góry strony: Komunia święta "na ręke"