Re: Kościól Chrystusa hierarchiczny od początku?
Napisał(a): Gość -
nic podobnego,kosciol na poczatku nie byl hierarchiczny,ludzie zbierali sie na zasadzie przekazu ustnego,w roznych miejscach.jezeli ktos ma cos do powiedzenia,to najpierw wybiera potencjalnych sluchaczy.tak bylo z apostolami,Jezus nauczyl ich wszystkiego i polecil glosic te nauki posrod ludow,tak uczynili {czytaj dzieje apostolskie}.Jezus nie ustanowil zadnej hierarchii,co prawda apostolowie jeszcze za zycia Jezusa na ziemi rozpoczeli spor ktory z nich najwiekszy,odpowiedz Jezusa brzmi:"jesli kto chce byc pierwszym,niech bedzie ostatnim ze wszystkich i sluga wszystkich".{ewangelia Marka rozdz 9 wers 33-37}.tak wiec definitywnie ten problem rozwiazal.to co stalo sie pozniej to juz tylko dzialanie z niskich pobudek,chec dominacji,korzyci materiale,wladza.dzisiejszy kosciol nie ma juz wiele wspolnego z naukami Jezusa,a nawet jesli nawiazuje do nauk,to czyni to martwym jezykiem,w dodatku fragmentarycznie.stal sie tylko instytucja,z rozbudowana hierarchia ,ktorej wiara i jej gloszenie polega na kulcie tradycji przez siebie ustanowionych poprzez cale wieki.to temat-rzeka.z Jezusem trzeba rozmawiac,bez posrednikow i wlasnymi slowami,a nie wyuczonymi,lub czytanymi formulkami.jedyna prawdziwa modlitwa,ktora podyktowal Jezus jest "Ojcze nasz "reszta to bzdety wymyslone przez kosciol. serdecznie pozdrawiam-geminus
Napisał(a): cihy -
"nic podobnego,kosciol na poczatku nie byl hierarchiczny,[...].tak bylo z apostolami,Jezus nauczyl ich wszystkiego i polecil glosic te nauki posrod ludow,tak uczynili {czytaj dzieje apostolskie}.
Jezus nie ustanowil zadnej hierarchii,"
Nie widzisz ,ze sobie przeczysz? Tylko apostołow wybrał imiennie, czy chodził do wszystkich swoich słuchaczy indywidualnie i im proponowal by za nim poszli?
"co prawda apostolowie jeszcze za zycia Jezusa na ziemi rozpoczeli spor ktory z nich najwiekszy,odpowiedz Jezusa brzmi:"jesli kto chce byc pierwszym,niech bedzie ostatnim ze wszystkich i sluga wszystkich".{ewangelia Marka rozdz 9 wers 33-37}.tak wiec definitywnie ten problem rozwiazal."
W tym wersie nie zakazal hierarhi tylko pokazał drogę temu pierwszemu.
"to co stalo sie pozniej [...]"
Na razie zostanmy na początku;->
Odkąd pozbyłem się pośredników między mną a Bogiem,mam wsparcie z góry,tak jawne i odczuwalne,że aż!!!!Jeden warunek tylko,wystarczy być uczciwym i porządnym człowiekiem,tylko tyle.
W wierzeniach solarnych dwanaście miesięcy,to dwunastu apostołów.
Jak macie napisane w Biblii?!----Nikomu nie będziesz się kłaniał,ani nikomu służył-----To wyklucza wszelaką hierarchiczność,nie tylko w Krk,wszędzie! Nie ma Panów,więc nie może być sługów.
gość W wierzeniach solarnych dwanaście miesięcy,to dwunastu apostołów.
A normalnie to nawiązanie do dwunastu plemion Izraela.
gość Jak macie napisane w Biblii?!----Nikomu nie będziesz się kłaniał,ani nikomu służył-----To wyklucza wszelaką hierarchiczność,nie tylko w Krk,wszędzie! Nie ma Panów,więc nie może być sługów.
Pewno i ukłon na dzień dobry jest zakazany tym cytatem?:-> A wracając do wyboru dwunastu apostołów...?
cihygość W wierzeniach solarnych dwanaście miesięcy,to dwunastu apostołów.A normalnie to nawiązanie do dwunastu plemion Izraela.
I dwunastu godzin na tarczy zegarowej.
kto ustanowil dzieje apostolskie
Kościól Chrystusa hierarchiczny od początku?
Zgłoś do usunięcia | Link
Niektórzy mówią,ze między Jezusem Chrystusem a wiernymi nie powinno być pośredników. Czy sam Jezus Chrystus nie ustanowil hierarchi tworząc swój Kościól przez wybór dwunastu apostołów, fundament nowego Ludu Bożego, Nowego Izraela. Symbolizuje to liczba "dwanaście". Jest to wyraźne nawiązanie do dwunastu pokoleń Izraela.?
Wybrał i powołał ich sam Jezus. Obdarzył ich władzą wypędzania demonów, wysłał, aby nauczali w Jego imieniu, obdarzył ich własną powagą: "Kto was przyjmuje, Mnie przyjmuje, a kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał" (Mt 10, 40). Tych Dwunastu wszędzie wędruje z Jezusem. Są świadkami Jego cudów, słyszą Jego naukę. Chrystus nazwał ich swoimi przyjaciółmi, ale zarazem przypomniał: "Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili..." (J 15, 16).