3 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń283 tys.
  • Odpowiedzi181
  • Ocen na +161
3 tys. ppt ?

Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy (182)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny
INTERIA.PL

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~młodyZdolny -

mrruuu
~jamu
mrruuu Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)
Po wielokrotnym gotowaniu wody pojawia się np. arsen, a jego odkładanie w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.
Zatem woda samo zdrowie ;)
Arsen Lupin ? ;-)
"Pojawia się" - skąd konkretnie?
A ktoś powiedział, że wodą gotowaną kilka razy, można się nieźle poparzyć... wystarczy pomyśleć, że woda gotowana jest w temp. ok.100* C, jednak po drugim gotowaniu, to już mamy 200* po trzecim 300... itd, a po osiągnięciu 500*, woda zaczyna się topić i staje się " wodą ciężką".. co do Arsenu, to badania nie potwierdzają, Lupin... może był przez chwilę... pozdrawiam[b][/b]

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): polanin0 -

idz lepiej do szkoły podstawowej bo naprawde dziwnie piszesz. H2O to wzór chemiczny wody, ale tutaj nie chodzi o wode w 100% skladajaca sie z H20 . pij taką wodę to szybko umrzesz, czlowiek potrzebuje wielu zwiazkow zawartych w wodzie. ale pewnie nie starczy mi wiecznosci aby jakiemus nieukowi wytłumaczyc proste rzeczy. jedno jest proste od tej pory kupuj wodę Sterylna !!!! bardzo dlugo pożyjesz - jak nie wiesz co to jest poszukaj w sieci

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~Mike1 -

Sorry. Ale połowa z tego się nie zgadza. Jeśłi gotujemy kilkakrtnie wodę to staje się coraz bardziej miękka a nie twarda ! Za każdym razem po gotowaniu wypadaja z niej weglany i nieiwelka ilość innych soli które w kranówce są normalnie rozpuszczone. Generalnie gotowanie to sposób na zmiękczenie wody. Skąd zatem pomysł że staje sie twarda? Zupełnie nie rozumiem też skąd miałyby się brać toksyny przy kolejnym gotowaniu ? A wirusy ??? Bełkot.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • ku przestrodze dlaczego nie wolno gotowa wodwody dwa razy
Do góry strony: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy