4 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń468 tys.
  • Odpowiedzi199
  • Ocen na +193
4 tys. ppt ?

Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy (200)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

~Xyzy Yxxyzy [b][/b]
~chemia Wolno gotować 2 razy ale drugi raz musisz zagotować w temp 78 stopni z 10% refluxem. Wyjdzie 95% czyściuteńka woda ognista, bezsmakowa i bezzapachowa.
I o to chodzi Stefan, o to chodzi :-) (kiler jerzy)
Potwierdziłem doświadczalnie. Doszedłem do siebie po dwóch dniach, ale bez bólu głowy.
INTERIA.PL

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

gość Człowiek chce dobrze udziela mądrej porady a forumowicze jakby rozum potracili wmawiają mu ze to głupoty.Ludzie a pijcie se wodę nawet z kałuży ,gotujcie lub nie gotujcie nikogo to nie obchodzi.
Ta porada jest tak durną, jak jej autor. Wystarczy odebrać podstawową edukację żeby samemu to sprawdzić. Nie dziw się, że się to ludziom nie podoba. Durnych ludzi głośno wygłaszających swoje głupoty jest teraz w rządzie w nadmiarze. Ludzi to wkurza i tylko pytają: "jak długo jeszcze?".

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

~ekobar Jestem z wykształcenia technologiem wody i ścieków oraz hydrogeologiem i dlatego pozwalam sobie na parę słów komentarza.
Przy typowaniu ujęcia do poboru wody na cele zaopatrzenia ludności w wodę wykonuje się rozszerzoną analizę chemiczną wody surowej, nieuzdatnionej. Woda taka nie może zawierać metali ciężkich, w tym arsenu i innych trudno usuwalnych zanieczyszczeń. Większość ujęć w Polsce bazuje na wodach podziemnych a ich uzdatnianie polega głównie na usuwaniu żelaza i manganu oraz dezynfekcji. Czasami stosuje się odgazowanie wody, np. z siarkowodoru. I na tym koniec. Wody podziemne zawierają różnego rodzaju związki ale w ilościach nieszkodliwych dla zdrowia i traktuje się je jako mikroelementy. Jedne wody są bardziej twarde inne mniej. W trakcie gotowania usuwana jest głównie twardość (węglany i wodorowęglany) tzw. przemijająca; gotowanie powoduje także dezynfekcję wody, ale tylko z takich bakterii lub wirusów, które giną powyżej 60 st. C. Gotowanie nie usuwa bakterii i wirusów tzw. przetrwalnikowych, do których zalicza się m. in. żółtaczka. Woda podwójnie gotowana praktycznie nie zmienia swojego składu, przecież gotujemy do sygnału gwizdka.
Nie ma możliwości aby w wodzie przegotowanej, przechowanej w czajniku przez noc rozwinęły się kolonie bakterii. Gdyby tak się działo wszyscy byśmy na okrągło chorowali. Prawdą jest, że gotowanie usuwa wszystkie gazy rozpuszczone w wodzie ale te gazy do niczego nie są nam potrzebne. Wchłanianie gazów np. tlenu nie odbywa się przecież w przewodzie pokarmowym. Usuwanie gazów w trakcie gotowania ma tez pozytywne aspekty bowiem w przypadku chlorowania wody będzie usunięty specyficzny zapach chloru.
Do gotowania wody stosuję czajnik ze stali nierdzewnej, bo materiał ten jest najmniej reaktywny. Niewskazane jest stosowanie naczyń emaliowanych, czy np. aluminiowych. Trzeba także wiedzieć, że metale będą przechodziły do roztworu wody tylko przy niskim pH. Woda wodociągowa ma pH w granicach 7,0 lub lekko powyżej.
Z duża ostrożnością należy podchodzić także do domowych urządzeń do oczyszczania wody, gdyż nigdy nie mamy pewności kiedy ono zaczyna "zanieczyszczać" wodę. Zdecydowanie niewskazane są urządzenia oparte na procesie odwróconej osmozy. Takie urządzenie czyści wodę prawie do zera, czyli nadaje jej charakter wody destylowanej. Picie takiej wody jest szkodliwe dla zdrowia, gdyż mineralizacja spożywanej wody powinna być mniej więcej na poziomie stężenia płynów ustrojowych. Z tych samych powodów tylko w drugą stronę marynarze zabierają w rejsy morskie zapas wody słodkiej. Pozdrawiam "ekobar"
Co za durnota operatora. Podoba mi się wypowiedź "ekobara". Widzę zero w okienku poparcia. Klikam żeby poprzeć i dostaję komunikat: " już głosowałeś na ten post". Już głosowałem, a wciąż jest zero?
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • ku przestrodze dlaczego nie wolno gotowa wodwody dwa razy
Do góry strony: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy