3 tys.
ppt
Ten temat ma:
  • Wyświetleń283 tys.
  • Odpowiedzi181
  • Ocen na +161
3 tys. ppt ?

Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy (182)

pokaż odpowiedzi chronologicznie | od najwyższej oceny

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

~abc Co za i_d_i_o_t_a wypocił ten tekst ???
węgiel mylisz z węglanami, wynajdujesz wirusy, (które twoim zdaniem włażą do czajnika przez szczelinę pod pokrywką), nie umiesz napisać o tym, ze tlen atmosferyczny w pewnym stopniu rozpuszcza się w wodzie - jednym słowem POWTÓRZ PODSTAWÓWKĘ, a potem idź do dobrego liceum ( w tym czasie już gimnazjów na szczęście nie będzie)
Skoro gimnazjów już nie będzie, to znakomita część dzieci pierwszego sortu nie zda egzaminów wstępnych do liceów i poprawi się naturalny ład społeczny. To dobrze dla przyszłości.
INTERIA.PL

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

~jamu
mrruuu Skład chemiczny wody się zmienia z H2O na jaki?
Skąd węgiel w wodzie żeby się wytrącał?
Jakie są te szkodliwe substancje i dlaczego się zagęszczają?
Pożyteczne substancje też się zagęszczają jak już. :-)
Woda staje się miększa. Bo się wytrącają te co piszesz.
Jeżeli smak będzie inny, to ta druga jest lepsza :-)
Po wielokrotnym gotowaniu wody pojawia się np. arsen, a jego odkładanie w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.
Zatem woda samo zdrowie ;)
Pojawił to się Chrystus po zmartwychwstaniu. Arsen tego nie potrafi.

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): prac124 -

~Ulik "Zawartość tlenu się zmienia" ? - A jakim to cudem? Zawsze przecież woda ma skład taki sam H2O, nieprawdaż? No nieżle by to było, gdyby po gotowaniu wody ulotniło się "O", a zostało samo "H".
Maleje zawartość powietrza rozpuszczonego w wodzie, a w tym trochę tlenu, więcej dwutlenku węgla i znacznie więcej azotu. Ociupinkę chloru i fluoru.

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~inż -

prac124
~inż Co za stek bredni! Kamień z wody wytrąca się, ponieważ powyżej temperatury 70 st. C bardzo mocno spada rozpuszczalność gazów w wodzie, w tym CO2. Dwutlenek węgla jest odpowiedzialny za utrzymywanie w stanie rozpuszczonym CaCO3, wg reakcji CaCO3+CO2+H2O<=>Ca2+ + 2HCO3-. Jeśli temperatura rośnie, wodoro-węglany przechodzą w węglany, które są w wodzie słabo rozpuszczalne. Węglany wapnia nie mają nic wspólnego z kamieniami nerkowymi - one nie tworzą się od tego, a wapń jest niezbędny organizmowi do życia!
Dokładnie potrzebne są jony wapnia, a nie nierozpuszczalne jego związki.
Węglan wapnia - CaCo3 jest składnikiem większości preparatów uzupełniających wapń w organizmie - pod wpływem soków żołądkowych, a dokładniej będącego ich składnikiem kwasu chlorowodorowego (solnego) - HCl - rozkłada się na Ca2+ i CO2.

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~inz -

prac124
~Ulik "Zawartość tlenu się zmienia" ? - A jakim to cudem? Zawsze przecież woda ma skład taki sam H2O, nieprawdaż? No nieżle by to było, gdyby po gotowaniu wody ulotniło się "O", a zostało samo "H".
Maleje zawartość powietrza rozpuszczonego w wodzie, a w tym trochę tlenu, więcej dwutlenku węgla i znacznie więcej azotu. Ociupinkę chloru i fluoru.
Azot rozpuszcza się w wodzie słabo, tlen nieco ponad 2 razy lepiej, a CO2 ponad 70 razy lepiej niż N! Dlatego podczas gotowania to głównie CO2 z wody się wydziela, że przy okazji zwykle jego zawartość w niej wiąże się z twardością węglanową, to i pojawia się osad CaCO3. Trzeba dodać, że przedsiębiorstwa wodociągowe lubią wodę twardą, bo mniej niszczy rury (nadal wiele rurociągów jest stalowych) - lepiej, żeby powstało w nich trochę osadów, niż żeby woda je "przeżarła". :)

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): gość -

Wodę najlepiej gotować, aż się wygotuje. I w magiczny sposób zamieni w parę. A dla cierpliwych, proponuję poczekać aż się skropli i w magiczny sposób znów będzie można ją zagotować. Heh to jak z bananami które już raz zjedliśmy.

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~marcin -

Co myślę?

Myślę że jednak powinieneś wrócić do szkoły, na zajęcia z chemii i fizyki a nie wierzyć przypadkowej stronie z internetu.
Ciepło parowania wody jest na tyle duże, że gotując litr wody (temperatura początkowa 15st, końcowa 100 st, czas gotowania 1 minuta, czas wrzenia 5 sek) masa zmniejszy się o mniej niż 0,5 grama. Ilość rozpuszczalnika się więc praktycznie nie zmienia.
W trakcie gotowania nie dorzucasz nic do wody. Wręcz przeciwnie dochodzi do wytrącania tzw kamienia kotłowego.
Jakim więc cudem, przy stałej masie rozpuszczalnika, i zmniejszeniu masy zanieczyszczeń, chcesz mieć więcej szkodliwych substancji?
Zmienia się tylko RODZAJ twardości wody.
Co do odgazowania. Rozpuszczalność gazów w wodzie, spada gwałtownie wraz z temperaturą- dlatego czajnik najpierw hałasuje w zakresie 50-60 stopni, a dopiero drugi raz po wrzeniu. Generalnie, woda raz zagotowana jest odgazowana w 95%. Dlatego podgrzewana drugi raz ( a nie odstana) będzie hałasować tylko przy wrzeniu.
Nie ma żadnych przeciwskazań co do gotowania wody dwa lub trzy razy.

Jedyne ograniczenie jest takie, że wody nie wolno gotować ani podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Usunięcie zarodzi wrzenia w pierwszym cyklu, może doprowadzić do powstania cieczy nadkrytycznej ( płynna woda o temp >100*C), która przy pierwszym impulsie, wybuchowo przejdzie w parę.

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): gość -

Czemu zajmujecie sie sztucznym tematem platnego Bota Interii, ktory pomylil dzialy forum? Boty specjalnie wypisuja bzdury, aby naliczac otwarcia i kliki. Tak sie zarabia na tych co nie maja co z czasem zrobic, stajac sie dobrowolnymi niewolnikami przynoszacymi zyski portalowi pozorow. Derik

Re: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy

Napisał(a): ~Leciwa dama -

W moich czasach na lekcjach chemii już w szkole podstawowej uczono, że twardość wody to wynikowa twardości przemijającej (spowodowanej zawartością związków chemicznych, które wytrącają się już w trakcie gotowania i osadzają się w naczyniu, w którym się tę wodę gotuje) i trwałej (spowodowanej zawartością związków, które nie ulegają wytrąceniu w trakcie gotowania).
Może mi wytłumaczysz, dlaczego po dwukrotnym zagotowaniu wody, jej twardość istotnie wzrasta? Jaki węgiel wytrąca się z wody i w jaki sposób to zubaża jej smak?
Rozumiem, że smak wody nieistotnie się zmienia, bo wskutek gotowania wytrącają się m. in. te związki, które mogą wpływać na jej smak. Ulatnia się z niej także powietrze (w skład którego wchodzi też tlen), ale to nie ma wpływu na pogorszenie się jakości wody.

Zanim zacznie się pisać jakieś "sensacyjne doniesienia", warto co-nieco się pouczyć...

Poziom słowa mówionego pisanego (w szczególności publicznie) i braku odpowiedzialności za to słowo, jest powodem, dla którego jestem za likwidacją gimnazjów i zakazem przychodzenia do szkoły z fryzurą w kolorach tęczy, kolekcji kolczyków (w nosie i innych miejscach), z tipsami - szponami w różnych kolorach, makijażu i w stroju uwłaczającym powadze miejsca, jakim jest placówka mająca za cel główny nauczanie i wychowanie, a nie rewię mody.

Pustogłowie zasłania się najdziwniejszymi elementami, a inteligencja broni się sama; młodzież mająca w głowach znacznie więcej, niż sieczkę, nosi się w sposób stonowany, co nie wyklucza bycia modnym i na czasie.
« Wróć do tematów
Użytkownicy poszukiwali
  • ku przestrodze dlaczego nie wolno gotowa wodwody dwa razy
Do góry strony: Ku przestrodze, dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy